TURUN naik harga makanan adalah
norma pasaran. Rata-rata hakikat ini diterima oleh rakyat jelata. Malahan
pasaran perlukan harga turun dan naik untuk membolehkan masalah lebihan atau
kekurangan produk diatasi. Apabila berlaku lambakan, hanya melalui harga yang
rendah, stok berlebihan boleh dijual, begitu juga sebaliknya. Ini adalah fungsi
asas harga.
Tetapi, apabila kenaikan harga
melebihi paras normal, atau harga meningkat berlebihan, gejala ini sukar
diterima oleh pengguna terutama yang berpendapatan rendah. Kegelisahan mereka
ini sebenarnya berasas.
Ini kerana sejak kebelakangan
ini, harga makanan menampilkan peningkatan lebih daripada biasa atau
berlebihan. Peratus peningkatan lebih tinggi daripada yang ditunjukkan sebelum
ini.
Persoalan yang timbul adalah:
Adakah peningkatan ini disebabkan oleh ketidakseimbangan penawaran dan
permintaan atau disebabkan oleh orang tengah atau peniaga yang sengaja mahu
menangguk keuntungan di dalam situasi pasaran yang menunjukkan trend harga
menaik?
Menuding kepada orang tengah
sudah menjadi jalan mudah untuk mencari jawapan. Hanya data boleh menjawab
persoalan ini, iaitu dengan membandingkan kos pengeluaran dan keuntungan.
Semudah itu. Tetapi nampaknya data bukan prioriti utama setakat ini.
Namun, penelitian ke atas dinamik
perseki¬taran semasa merumuskan kenaikan harga disebabkan oleh gabungan faktor
fundamental dan teknikal. Faktor fundamental merujuk kepada interaksi
penawaran dan permintaan. Faktor teknikal merujuk kepada persepsi pengeluar,
peniaga dan pengguna mengenai trend pasaran dan yang lebih penting, tindakan
yang mereka ambil.
Apabila permintaan mengejar
pena¬waran, harga akan meningkat. Dan apabila penawaran melebihi permintaan,
harga akan jatuh. Ini hukum pasaran bebas. Peningkatan taraf hidup, penduduk
yang bertambah (di mana dua juta lebih ialah pendatang), gaya hidup yang
berbeza dan pola pemakanan yang berubah telah meningkatkan permintaan semua
produk dan komoditi makanan.
Dalam kalangan pengguna berpendapatan
rendah, permintaan ke atas beras meningkat dan makanan harian yang lain seperti
sayur, buah, ikan dan ayam daging. Dalam kalangan pengguna berpendapatan tinggi
pula, permintaan ke atas makanan berkualiti, berkhasiat
dan segera
telah meningkat. Ini termasuk ayam daging, produk tenusu, sayur segar dan
buah-buahan temperate, daging lembu dan kambing import serta makanan proses.
Tetapi pengeluaran makanan dalam
negeri tidak serancak permintaan.
Data menunjukkan bahawa
pengeluaran makanan di Malaysia masih bergerak dalam kadar perlahan dan
pergantungan kepada import masih lagi serius. Sektor pengeluaran masih di takuk
lama terutama dari segi teknologi (pengeluaran dan lepas tuai) sehingga
bekalannya sering tidak stabil. Ini kerana tanpa teknologi yang sesuai, pengeluar
tidak dapat mengawal penyakit atau produktiviti rendah, kerugian lepas tuai
tinggi dan tidak dapat menangani masalah cabaran cuaca.
Pensijilan dan pengawalan kualiti
masih jauh di bawah apa yang diamalkan oleh Thailand. Produktiviti buah-buahan
dan sayur-sayuran di Malaysia terendah di rantau ASEAN. Kemajuan dalam
pengeluaran daging lembu dan kambing masih belum boleh dimegahkan.
Apabila pengeluaran masih di
tahap tradisional, kecil-kecilan, sebarang kejutan seperti penyakit dan cuaca
buruk menyebabkan penawaran menjadi tidak menentu dari segi kuantiti dan
kualiti. Sering kita dengar, bila berlaku lambakan durian, buah dokong dan
rambutan, harga sangat rendah kerana tiada laluan untuk diproses. Kegunaan
untuk diproses adalah sangat-sangat minimum.
Pengeluaran komoditi makanan yang
tidak menentu berdepan dengan permintaan makanan yang tidak anjal ataupun
tidak berubah dengan pantas apabila paras harga berubah. Maka tidak
menghairankan apabila harga meningkat dengan mendadak apabila berlaku kejutan
seperti banjir, wabak penyakit dan cabaran lain.
Dalam kata ringkas, pengeluaran
makanan di Malaysia tidak memiliki kapasiti bertahan kerana sangat sensitif
kepada gejala alam dan perubahan pasaran. Inovasi yang ada tidak mencukupi
untuk mem¬bendung masalah ini.
Import makanan nampaknya mewah,
iaitu bekalannya terjamin dan boleh disumber dari banyak negara pengeluar.
Ketersediaan import secara tidak langsung tidak mendorong sektor makanan negara
untuk menjana pembaharuan.
Malaysia memilih untuk mengimport
buruh murah dari luar negara bekerja dalam kebun sayur atau ladang daripada
meningkatkan kecekapan dan produktiviti tanah, buruh dan modal. Ia mengatasi
masa lah kekurangan buruh dalam jangka pendek tetapi tidak meningkatkan
produktiviti dalam jangka masa panjang.
Kenaikan harga makanan juga
didorong oleh kenaikan dalam harga input seperti baja, bahan kimia, tanah,
buruh dan mesin. Walaupun kerajaan melindungi harga petrol dan diesel, namun
harga baja telah meningkat 70% dalam dua tahun lepas dan tahap upah juga
meningkat.
Dalam pasaran makanan yang tidak
menentu dan berisiko tinggi, persepsi adalah pertimbangan utama kepada
pengeluar, peniaga dan pengguna dalam membuat keputusan dan mengambil tindakan.
Peserta industri membaca dan
membentuk persepsi ke atas pengumuman mengenai pelaksanaan GST, penarikan
subsidi gula, kenaikan kos input dan upah serta rancangan untuk menarik
pelbagai subsidi terutama petrol secara berperingkat-peringkat. Besar kemungkinan
peniaga mengambil langkah berjaga-jaga dengan meningkatkan paras harga untuk
memi¬nimumkan impak perubahan semua ini ke atas perniagaan mereka.
Faktor di atas adalah yang mudah
dipertahankan untuk menerangkan gejala kenaikan harga. Namun, faktor serius
yang tidak disedari ramai adalah faktor sistemik yang menular sekian lama,
iaitu peminggiran sektor makanan kerana penekanan kepada perindustrian mulai
1980-an. Seperti yang terbukti pada 2008, kejutan krisis mendedahkan daya tahan
sektor makanan negara yang tipis sehingga menggugat sekuriti ma¬kanan.
Apakah opsyen kepada Malaysia
untuk membendung kenaikan harga ini? Seperti biasa, penyelesaian jangka pendek
mudah dilaksanakan. Tetapi penyelesaian yang lestari memerlukan perancangan dan
komitmen politik yang jitu.
Strategi jangka masa pendek
termasuk mengimport produk dan komoditi makanan. Penawaran boleh dianggap
stabil kerana kebangkitan negara pengeksport seperti China, India, Vietnam,
Myanmar selain pasaran yang telah bertapak lama seperti Thailand.
Memantau dan mengawal harga
makanan memang strategi yang baik, tetapi ia memerlukan sokongan seperti pasaran yang
kompetitif, sistem maklumat pasaran yang cekap dan kesedaran dan keprihatinan
dalam kalangan pengguna.
Dalam jangka masa panjang, apa yang
lestari dan berkekalan adalah struktur industri makanan yang dinamik dan
bertumbuh. Masalah struktur dan sis¬temik yang membatasi kemajuan sektor ini
dalam dekad-dekad yang lepas perlu diperbaiki.
Pengalaman di Taiwan, Korea dan
Thailand dan di negara Barat menunjukkan pendorong utama kepada pertumbuhan
adalah teknologi. Teknologi boleh membantu dari segi kecekapan kos,
produktiviti, nilai tambah yang tinggi.
Cabaran seperti tarikan sumber
yang kuat daripada sektor industri dan bukan makanan, perlu perlu ditangani
dengan lebih banyak suntikan pelaburan infrastruktur, insentif, sokongan
institusi dan R&D. Semua ini telah tercatat dalam polisi pertanian negara,
tetapi memerlukan penekanan yang lebih serius dan pendekatan baru.
PENULIS ialah Pengarah Institut
Kajian Dasar Pertanian dan Makanan (Infoport), Universiti Putra Malaysia (UPM).
Sumber : http : //www.utusan.com.my/