Jumaat, 24 April 2009

BENTUK TULISAN TANGAN CERMINAN DIRI PENULIS

Dalam artikel yang pernah saya tulis sebelum ini, saya menekankan betapa bentuk tulisan seseorang calon itu boleh memberi kesan kepada keputusan kertas peperiksaan yang didudukinya, lebih-lebih lagi bagi soalan berbentuk esei. Hal ini demikian kerana persembahan tulisan tersebut menjadi satu-satunya "duta" yang mewakili diri calon di mata pemeriksa kertas peperiksaan yang tidak pernah calon kenali. Secara tidak langsung sebenarnya tulisan tersebut datang bersama perasaan anda. Oleh yang demikian, bagi memastikan jawapan anda dapat disemak dengan sempurna, tulislah dengan kemas, bersih, jelas dan terang.

Analisis yang pernah dibuat oleh pakar tulisan tangan dan pakar-pakar motivasi terkenal seperti Datuk Doktor Fadzilah Kamsah menunujukkan wujud perkaitan yang jelas antara bentuk tulisan dengan perwatakan seseorang. Antaranya, bentuk tulisan yang condong, rapat dan kelam menggambarkan seorang yang pemalu dan tidak berkeyakinan. Tulisan berbentuk kecil dan halus pula menggambarkan seorang yang pendiam, rendah diri, dan kurang berketerampilan. Seterusnya, bentuk tulisan yang buruk dan cakar ayam menggambarkan seorang yang tidak fokus dan tidak bersemangat. Selain itu, tulisan yang berbunga-bunga dan berpintal-pintal menunjukkan seorang yang tidak matang dan suka mempengaruhi orang lain manakala tulisan yang terang, kemas, dan selesa dibaca menggambarkan seorang yang berpendirian, berdisiplin tinggi, dan berkemampuan untuk berkomunikasi dengan baik.

Bagi calon yang bentuk tulisannya dalam kategori hodoh, usaha untuk memperbaiki bentuk tulisan perlu dilakukan supaya jawapan yang ditulis tidak akan sia-sia dan dapat difahami oleh pemeriksa. Antara tip yang boleh dijadikan panduan untuk memperbaiki tulisan ialah :

i. Gunakan pen berwarna hitam yang mempunyai mata pena gel bersaiz 0.7 ke atas.
ii.Tulis dengan saiz tulisan sederhana besar yang selesa dibaca oleh guru.
iii.Tulis abjad yang berbentuk bulat dengan sempurna.
iv.Tulis secara tegak dan tidak condong ke kiri atau ke kanan.
v.Biasakan diri dengan tidak menggunakan pemadam cecair.
vi.Latih diri menulis dengan kemas satu perenggan setiap hari.
vii.Minta guru, ibu bapa, dan rakan-rakan untuk menilai dan memberikan pandangan tentang bentuk tulisan anda.
viii.Pamer setiap helai latihan menulis di bilik anda.

Kesimpulannya, kesempurnaan bentuk tulisan seseorang calon amat penting bagi memastikan jawapan yang ditulis dalam peperiksaan dapat difahami untuk dinilai dengan sewajarnya oleh pemeriksa. Kesempurnaan serta kejelasan bentuk tulisan bagi jawapan berbentuk esei merupakan aspek yang tidak boleh diabaikan. Oleh yang demikian, bagi calon yang menghadapi masalah ini, usaha berterusan perlu dilakukan untuk memperbaikinya supaya hal ini tidak akan menjadi faktor penggagal diri mereka dalam peperiksaan. Berpeganglah kepada peribahasa Melayu alah bisa tegal biasa.

1 ulasan:

  1. trima kasih kerna memberi nasihat ini memang lama aku sdah perbaiki tulisanku dengan nasihat ini saya masih ingin memperbaiki tulisan saya

    BalasPadam