Selasa, 2 Jun 2009

EMPAT KUNCI KEBAHAGIAAN

Kenderaan Mewah: Adakah Untuk Keperluan atau
Kepuasan atau Menggambarkan Prestij Seseorang?
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
"Empat perkara yang membawa kebahagiaan iaitu wanita yang solehah, rumah yang luas, jiran yang baik dan kenderaan yang selesa!”
(Ibnu Hibban)
Huraian
 1. Kehidupan yang selesa adalah suatu bentuk kehidupan yang dialu-alukan oleh Islam. Kehidupan yang sempurna memerlukan empat elemen asas yang penting iaitu:
  a) Wanita yang solehah iaitu isteri yang baik yang dapat menguruskan keluarga dan rumahtangga dengan sempurna.
  b) Rumah yang luas yang boleh memberikan keselesaan untuk bermesra dengan keluarga dan anak-anak di samping dapat melapangkan fikiran dengan baik dan tenang.
  c) Jiran yang baik kerana jiran merupakan orang yang paling rapat selepas sanak saudara dan keluarga. Jiran yang baik dapat menjamin keharmonian hidup bermasyarakat sehinggakan ikatan kejiranan itu boleh bertukar seakan-akan sebuah keluarga yang kasih-mengasihi dan saling mengambil berat antara satu sama lain.
  d) Kenderaan yang selesa kerana kenderaan yang selesa dapat memberikan kemudahan dalam segala urusan.
 2. Antara tabiat buruk yang mengancam kebahagiaan hidup ialah berfoya-foya dengan kehidupan mewah, boros harta dan membazir ketika berbelanja. Tabiat ini sering disebut dalam al-Quran sebagai punca kehancuran beberapa umat yang terdahulu.
 3. Kemewahan hidup berbeza antara satu zaman dengan zaman yang lain, mungkin mewah pada suatu ketika dahulu, tidak dianggap mewah pada hari ini, kerana perbezaan masa, suasana dan pendapatan menjadikan ukuran kemewahan turut berbeza.
Sumber : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

Tiada ulasan:

Catat Ulasan