Selasa, 4 Ogos 2009

Cara betul pakai penutup hidung

WABAK H1N1, atau selesema babi, semakin hari semakin menakutkan rakyat negara ini. Apa tidaknya, wabak ini seperti diisytihar Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) sebagai pandemik tahap keenam, iaitu tahap yang paling kritikal, sudah pun menular di negara ini dalam bentuk penularan tempatan. Maknanya, wabak ini bukan lagi disebabkan oleh pelancong yang melawat negara ini, atau rakyat negara ini yang berkunjung ke luar negara, tetapi boleh saja disebabkan rakyat tempatan yang kehidupan sehariannya hanya di kawasan rumah.


Sejak wabak H1N1 merebak, saya melihat semakin ramai rakyat negara ini yang memakai penutup hidung dan mulut. Saya sendiri pada peringkat awal ketika wabak H1N1 melanda Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) turut memakai penutup hidung dan mulut. Namun, mungkin disebabkan masalah resdung, saya berasa kurang selesa dengan pemakaian itu.

Memakai penutup hidung dan mulut antara cara bagi meminimumkan risiko jangkitan virus H1N1. Antara cara virus ini merebak ialah melalui udara apabila pengidapnya bersin, batuk, malah bernafas sekalipun.

Sudah enam kes kematian membabitkan pesakit yang menghidap H1N1 mati di negara ini dalam tempoh tidak sampai sebulan. Bagi sesetengah pihak, wabak ini sudah tidak terkawal, atau semakin sukar untuk dikawal.

Ekoran kebimbangan masyarakat terhadap wabak H1N1, banyak syarikat tempatan dan antarabangsa yang mendapat keuntungan daripada malapetaka ini. Antara syarikat yang pastinya mendapat keuntungan ialah syarikat pengeluar cecair pencuci antiseptik, syarikat pengeluar vaksin antivirus H1N1, dan syarikat pengeluar penutup hidung dan mulut.

Bercakap mengenai penutup hidung dan mulut ini, saya melihat ramai yang tidak mengetahui cara pemakaian yang betul dan selamat. Banyak individu yang saya temu bual secara rambang menyatakan kesediaan mereka untuk berkongsi penutup hidung dan mulut dengan rakan mereka. Banyak juga yang menyatakan penutup hidung dan mulut boleh digunakan selagi keadaan fizikal penutup itu masih elok.

Selepas saya memberitahu kaedah pemakaian penutup hidung dan mulut yang betul dan selamat kepada keluarga saya, saya dapati isteri dan anak saya sedikit terperanjat. Namun, perkara yang lebih memeranjatkan saya ialah jawapan daripada anak perempuan saya yang baru berumur 10 tahun. Dengan selamba dia memberitahu saya : "Kalau begitu abah, lebih baik kita terus pakai purdah saja. Lebih selamat, murah, dan menjimatkan". Serentak dengan itu juga saya lihat isteri dan anak perempuan sulung saya tercengang dan terpinga-pinga.

DR MOHD HILMI ABDULLAH,
Universiti Pendidikan Sultan Idris,
Tanjung Malim, Perak.


Sumber : http : //www.bharian.blogspot.com/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan