Rabu, 12 Ogos 2009

Cintai Bendera Kebangsaan, Kibarkan Jalur Gemilang

Oleh Zulkiple Ibrahim

Sempena sambutan bulan Kemerdekaan

KUALA LUMPUR, 12 Ogos (Bernama) -- Ogos bagi rakyat Malaysia, ialah Bulan Kemerdekaan dan pada 31 Ogos, sebagai rakyat Malaysia mereka akan menyambut ulang tahun kelahiran negara ini di peta dunia sebagai sebuah negara yang merdeka daripada penjajahan.

Dengan pelancaran sambutan Bulan Kemerdekaan, beratus-ratus malahan beribu bendera kebangsaan Jalur Gemilang akan berkibaran di sepanjang jalan di bandar dan kota di seluruh negara serta juga di bangunan-bangunan termasuk kompleks membeli belah dan pejabat kerajaan.

"(Kadang-kadang) terkilan juga, ada juga rakyat Malaysia yang berasa bangga dengan bendera kebangsan pada musim perayaan Bulan Kemerdekaan sahaja," kata seorang kenalan penulis, Wee, yang berasal dari Kelantan.

Kenapa pula? tanya penulis.

"Pada masa-masa yang lepas, ada di antara kita yang begitu bersemangat mengibarkan bendera kebangsaan. Kemuncaknya ialah pada 31 Ogos. Tapi apa jadi selepas itu?

"Setelah selesai upacara sambutan, bendera-bendera (kebangsaan) yang kecil dibiarkan bertaburan terutama yang dilekatkan di atas bumbung kereta dan tercabut. Bendera di atas bangunan dibiarkan lusuh hingga koyak disebabkan cuaca di Malaysia. Bendera ini dibiarkan sebegitu rupa hinggalah musim perayaan tahun depan bila ia ditukar baru.

"Sepatutnya kita bangga dengan bendera kebangsaan kita setiap masa. Bagi rakyat Malaysia, kita patut bersikap patriotik sepanjang masa dan bukan mengikut musim," kata Wee.

Kata-kata itu membuatkan penulis terdiam dan memikirkan senario yang beliau maksudkan.

PATRIOTISME

Kemudian, pada malamnya. Satu iklan tentang Hari Merdeka di telivisyen, menarik perhatian penulis.

Iklan itu menunjukkan seorang penunggang motosikal lelaki separuh umur mencari perlindungan dari hujan lebat. Beliau yang basah kuyup, kemudian berlindung di satu perhentian bas yang turut ditumpangi beberapa anak muda lelaki.

Lelaki separuh umur tadi kemudian terlihat sehelai Jalur Gemilang yang diterbangkan angin dari sebatang tiang berdekatan, ke tengah jalan sebelum terdampar di atas permukaan konkrit dalam hujan lebat itu.

Walaupun beliau nampak sebuah kereta menuju ke arah bendera itu, lelaki berkenaan berlari untuk 'menyelamatkan'nya. Anak muda yang berlindung di situ hanya memerhatikan sahaja.

"Begitulah hendaknya. Kita sebagai rakyat Malaysia, mestilah menghormati, menghargai dan sanggup berjuang untuk mempertahan Jalur Gemilang walau di mana saja", kata Kapten (bersara) Abu Bakar Ibrahim memberi komen mengenai iklan itu.

JALUR GEMILANG

Menurut Arkib Negara, corak bendera Persekutuan Tanah Melayu direka oleh Mohamad Hamzah, arkitek jabatan kerajaan di Johor.

Pada 19 Mei 1950, King George VI memberikan persetujuan beliau terhadap rekaan bendera itu.

Bendera itu dikibarkan buat pertama kalinya pada 26 Mei 1950 di perkarangan Istana Selangor disaksikan Raja-Raja Melayu dan wakil King George VI.

Kemasukan Sabah, Sarawak dan Singapura ke dalam Persekutuan Tanah Melayu membentuk Malaysia bermakna bendera kebangsaan harus diubahsuai dari segi coraknya.

Bendera Malaysia dikibarkan secara rasminya dengan lahirnya negara Malaysia pada 16 Sept 1963.

Jalur Gemilang sebagai nama bendera Malaysia diisytiharkan oleh Perdana Menteri Malaysia ketika itu, Datuk Seri (Tun) Dr Mahathir Mohamad pada malam 31 Ogos 1997 sempena Hari Kemerdekaan negara yang ke-40 di Dataran Merdeka.

Perkataan Jalur menggambarkan bendera Malaysia yang mempunyai 14 jalur merah dan putih (melambangkan empat belas negeri di Malaysia).

Jalur ini juga menggambarkan satu haluan yang lurus, hala tuju yang sama dan arah yang sama yang dipegang oleh rakyat negara ini dalam menuju kegemilangan bangsa dan negara.

Perkataan Gemilang bermaksud bercahaya, terang-benderang dan cemerlang.

Bendera Malaysia Jalur Gemilang melambangkan kecemerlangan negara dan rakyat Malaysia dalam mengharungi apa jua bidang kehidupan sekali pun di dalam negara dan di peringkat antarabangsa, dengan penuh tekun, patriotik, kuat dan bersemangat, demi bangsa, negara dan agama.

"Sayangi dan hormati Jalur Gemilang di mana saja. Biarkan ia terus berkibar".

Sumber : http: //www.bernama.com/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan