Ahad, 30 Ogos 2009

ISU SELESEMA BABI (INFLUENZA A H1N1)

WHO dedah kemunculan Influenza A lebih teruk


SEORANG guru memberi gel antibakteria kepada murid sekolah di bandar raya Mexico, kelmarin.

Virus serang paru-paru mangsa tak kira usia, terus tenat

WASHINGTON: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), berkata pihaknya menerima laporan kemunculan virus selesema babi (H1N1) jenis teruk yang terus menyerang paru-paru menyebabkan penghidapnya sakit tenat serta perlu menjalani rawatan mahal di hospital.

Virus jenis teruk itu turut dilaporkan boleh menyebabkan pesakit muda yang tidak mempunyai masalah kesihatan jatuh tenat.

WHO ketika melaporkan perkembangan terkini wabak selesema babi menyatakan, sehingga 15 peratus pesakit dimasukkan ke hospital dengan virus H1N1 baru itu memerlukan penjagaan rapi, sekali gus meningkatkan lagi bebanan kepada sistem penjagaan kesihatan sesebuah negara.

"Pada musim dingin di Hemisfera Selatan, beberapa negara mengakui keperluan menambah unit penjagaan rapi menjadi beban terbesar dalam perkhidmatan kesihatan.

"Langkah persediaan mesti berupaya memenuhi tuntutan yang semakin meningkat terhadap unit penjagaan rapi selain memastikan ia mencukupi jika jumlah penghidap bertambah secara mendadak," kata WHO dalam laporannya.

WHO sebelum ini melaporkan bahawa H1N1 sudah berada pada peringkat wabak di Jepun, sekali gus memberi isyarat kemungkinan berlakunya musim influenza yang panjang tahun ini dan memburukkan lagi keadaan di wilayah tropika.

"Perkara paling jelas, kalangan doktor dari seluruh dunia sudah mula melaporkan jenis selesema babi paling teruk, menyerang golongan muda dan orang sihat, yang jarang dilihat ketika musim influenza.

"Virus menyerang terus ke paru-paru pesakit dan menyebabkan kegagalan pernafasan yang teruk. Usaha menyelamatkan mereka memerlukan penjagaan di unit rawatan rapi untuk tempoh lama dan menelan belanja besar," kata laporan itu lagi. - Reuters

Sumber : http ://www.bharian.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan