Isnin, 31 Ogos 2009

Sambut merdeka dengan keinsafan

TAHUN ini sekali lagi kita menyambut kemerdekaan negara kali ke 52.

Satu tarikh yang bersejarah dimana negara dibebaskan daripada penjajah inggeris satu ketika dulu.

Kemerdekaan negara adalah satu nikmat yang amat disyukuri atas hasil usaha para pentadbir, pengurus, ulama, para ilmuwan dan para pahlawan yang berjuang demi masa depan bangsa dan tanahair.

Setiap titisan darah dan air mata perjuangan yang ditabur oleh mereka tidak harus kita lupakan kerana dengan perjuangan inilah memungkinkan kemerdekaan negara yang kita nikmati ini berjaya diperolehi.

Itulah sejarah yang tidak boleh dipadam daripada ingatan anak bangsa pada hari ini kerana perjuangan generasi terdahulu harus dijadikan iktibar bagi kita generasi hari ini untuk dipertahankan.

Jika aspirasi perjuangan orang-orang terdahulu tidak diambil peduli maka generasi hari tidak akan sekali merasai akan nikmat merdeka dengan sepenuhnya.

Inilah hakikat yang harus dibentuk semoga perjuangan bersejarah tidak akan padam dibenak hati generasi pada hari ini.

Ada ungkapan yang menyebut memerdekakan negara adalah satu perjuangan bermakna dan besar dalam konteks kehidupan.

Pun begitu juga dari sudut agama ianya adalah satu jihad yang besar dimana membebaskan insan daripada elemen penjajahan yang mana jika tidak dilakukan akan membantutkan perjuangan mengangkat maruah bangsa, agama dan tanahair untuk tempoh jangka panjang.

Namun daripada itu cabaran yang jauh lebih besar pada hari ini dalam konteks kemerdekaan adalah bagaimana untuk kita mengisi erti kemerdekaan dan mempertahankannya dengan sepenuh hati dan jiwa raga.

Inilah asas perjuangan yang mesti ditabur dan dibentuk dikalangan generasi hari ini bagaimana harus sama-sama berjuang untuk mengisi erti kemerdekaan dan perjuangan orang terdahulu selain mempertahankannya daripada anasir yang menganggu dan menggoyahkannya.

Perjuangan mengisi kemerdekaan memerlukan jatidiri yang sangat besar kerana perubahan zaman sedikit sebanyak memerlukan golongan yang bukan sahaja kental jasad dan mental namun memerlukan jiwa dan ruh yang padu demi mempertahankan maruah negara.

Mengisi erti kemerdekaan haruslah didahului dengan memahamkan generasi muda akan perjuangan membebaskan negara daripada penjajahan.

Maknanya pembebasan ini membawa maksud bebas kebendaan, ertinya puak penjajah keluar daripada elemen menjajah negara dan dalam masa yang sama bebas daripada cengkaman idea dan pemahaman serta ideologi.

Cabaran kebebasan dalam ertikata merdeka daripada ideologi penjajah ini yang mesti dirungkai dan difahami secara tuntas agar generasi muda yang lahir selepas kemerdekaan dapat memahami dan mensyukuri kemerdekaan itu.

Yang menjadi momokan pada hari ini erti merdeka kita adalah bebas daripada inggeris, bebas untuk mentadbir negara dan sebagainya, namun apakah kita bebas daripada cengkaman ideologi penjajah, atau kita hanya bebas daripada jasadiah namun minda dan pemikiran masih ditakuk yang lama.

Inilah aspirasi mengisi kemerdekaan. Dalam pada itu juga bagi memastikan generasi muda memahami makna kemerdekaan mereka harus diberi maksud yang jelas apakah itu merdeka dalam diri.

Jika merdeka yang ingin ditanam sekadar menyemak sejarah tanpa diberi makna baru, maka generasi muda tidak akan mampu bersaing dengan kemajuan.

Sememangnya sejarah harus dibuka dan dipamer sebagai pengajaran untuk generasi akan datang namun tidak cukup dengan tatapan sejarah, persoalan penting bagaimana mengolah dan menjelaskan kebenaran sejarah kepada anak bangsa.

Jangan dimomok dengan peristiwa dan sejarah yang dangkal dan mengenepikan kebenaran hakikat kemerdekaan.

Hari ini kita lihat sejarah kemerdekaan hanya menampilkan kejayaan dan usaha-usaha dikalangan para pentadbir, ahli politik yang berjuang membebaskan negara dari penjajah.

Amat sedikit sekali kita melihat huraian sejarah bagaimana peranan ulama, sekolah pondok, kesedaran agama dikalangan masyarakat juga turut menjadi penyumbang kepada kesedaran rakyat tentang semangat kemerdekaan.

Hakikat merdeka juga tidak harus dipolitikkan. Bahawa merdeka yang kita perolehi ini adalah perjuangan pihak-pihak tertentu sahaja dan menafikan pihak-pihak yang lain.

Bagi memastikan generasi muda menghayati erti kemerdekaan , upaya memahami sumbangan mereka juga harus diketengahkan.

Konsep kemerdekaan tidak harus dijadikan faktor musiman. Bila datang musim dan bulan kemerdekaan sahaja kita membangkitkan soal perjuangan kemerdekaan.

Usaha meningkatkan upaya memahami tanggungjawab kepada bangsa dan negara juga harus diberi keutamaan.

Generasi muda harus diberi kefahaman secara menyeluruh melalui peringkat sekolah tentang apakah peranan mereka dalam mengisi dan mempertahankan kemerdekaan.

Umumnya memahami bahawa bila mana datang tarikh bersejarah 31 ogos maka semua rakyat akan diingatkan dengan tarikh keramat tersebut.

Namun bagaimana bentuk sambutan, pengisian yang dibentang kepada rakyat benar-benar boleh membentuk kesedaran terhadap ingatan kemerdekaan.

Bila mana sambutan merdeka dilakukan semata-mata dengan mengibar bendera jalur gemilang, menyanyi lagi merdeka sudah cukup bahawa generasi telah faham erti merdeka?

Apakah dengan program-program umum yang dianjurkan oleh pihak kerajaan mahu pun NGO tentang sambutan merdeka boleh melahirkan cinta dan kasih pada negara.

Inilah persoalan yang harus dilihat demi memastikan sambutan merdeka memberi makna yang amat mendalam dalam jiwa anak-anak muda generasi hari ini.

Seperkara lagi dalam membahaskan isu kemerdekaan ini, kita harus melihat dari sudut agama.

Agama juga memberi sumbangan besar dalam mewujudkan kesedaran bebas dari kongkongan dan batasan hidup.

Apakah merdeka nya kita daripada penjajah inggeris itu telah memberi satu dimensi baru bahawa kita benar-benar merdeka dari sudut agama khususnya orang-orang Islam.

Ini antara persoalan yang harus dikembangkan kerana generasi muda hari ini sentiasa akan mengaitkan persoalan kemerdekaan dengan agama dan kefahaman.

Sejauhmana menyambut kemerdekaan itu satu tuntutan yang selari dengan ajaran agama.

Apakah dengan mengibarkan bendera itu benar merupakan penjelmaan kasihnya kita kepada negara?

Kasih dan cinta kepada negara adalah separuh daripada iman.

Apakah golongan muda pasca merdeka benar-benar menghayati maksud hadis ini.

Apakah modul-modul yang dipakejkan bagi merangsang minda generasi muda dengan elemen jiwa merdeka dengan semangat cintakan negara?

Inilah cabaran kita dalam membentuk generasi pasca merdeka agar kesedaran ini tidak akan hanya jadi siulan, perayaan dan pesta semata-mata dalam pada itu generasi muda lupa akan falsafah dan dasar perjuangan kemerdekaan sebenar.

HASRI HARUN

Penulis adalah Presiden, Kumpulan Pengkajian Islam Malaysia ( Malaysian Islamic Study Group) Angkatan Belia Islam Malaysia UK-Eire

Sumber :http://mstar.com.my/

1 ulasan: