Jumaat, 8 Januari 2010

Kenyataan Rasmi Istana Negara Berhubung Isu Penggunaan Nama Allah

SEBAHAGIAN jamaah berhimpun mengadakan perhimpunan secara aman membantah penggunaan Kalimah Allah di dalam Herald-The Catholic Weekly selepas menunaikan solat Jumaat di perkarangan Masjid Negara, Kuala Lumpur. 8 Januari.
AHLI-AHLI Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia sepakat bagi menyampaikan deklarasi keharmonian hubungan antara agama mengenai isu pengunaan nama Allah selepas solat Jumaat di Masjid Jamek Kg. Baru, Kuala Lumpur, 8 Januari.

Adalah dimaklumkan bahawasanya Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin Ibni Almarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah mengambil perhatian serius terhadap isu penggunaan kalimah Allah dalam majalah Herald-The Catholic Weekly oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Sehubungan itu Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong menitahkan semua pihak agar sentiasa menghormati kesucian ajaran dan kedudukan agama Islam sebagai agama rasmi Persekutuan Malaysia.

Bagi menjamin suasana aman dan harmoni di antara penganut yang berlainan agama, maksud dan rujukan kalimah Allah dalam konteks umum hendaklah menepati sifat yang ditetapkan oleh Islam kerana amalan ini sekian lama telah diterima baik oleh semua penganut agama lain di Malaysia.

Baginda amat berharap agar semangat perpaduan dan hormat menghormati antara kaum dan agama yang menjadi tunjang kekuatan negara ini sentiasa dijaga.

Memandangkan pihak kerajaan sedang mengambil langkah-langkah yang perlu berbangkit daripada keputusan Mahkamah Tinggi baru-baru ini, maka Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong juga turut menzahirkan harapan baginda agar semua pihak terutama orang Islam agar bertenang.

Baginda juga menitahkan agar semua pihak saling menghormati semua tempat ibadat tanpa mengira agama.

Istana Negara,

Kuala Lumpur

8 Januari 2010

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Komen