Selasa, 9 Februari 2010

15,000 pelajar SPM Belum Mohon IPT

Oleh Khairina Yasin
kayrina@bharian.com.my

Permohonan harus dibuat sebelum 30 Mac untuk elak kesulitan

KEMENTERIAN Pengajian Tinggi mengenal pasti sekurang-kurangnya 15,000 lagi lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) belum mengemukakan permohonan untuk melanjutkan pengajian ke institusi pengajian tinggi bagi sesi akademik 2010/2011.

Ketua Pengarah Kementerian Pengajian Tinggi, Prof Ir Dr Datuk Radin Umar Sohadi, berkata anggaran itu berdasarkan 124,000 jumlah pelajar yang sudah mengemukakan permohonan masing-masing menerusi Aplikasi Dalam Talian, fasa pertama, November lalu.

Sebaik fasa kedua permohonan dibuka Selasa lalu, beliau berkata, data sehingga petang semalam mencatatkan seramai 150,000 lepasan SPM sudah mengemukakan permohonan masing-masing. “Ini bermakna masih ada lagi kira-kira 15,000 lepasan SPM masih belum berbuat demikian kerana kementerian menganggarkan sebanyak 165,000 permohonan diterima berdasarkan lebih 400,000 pelajar menduduki SPM tahun lalu.

“Walaupun tarikh tutup permohonan pada 30 Mac ini, pelajar digesa segera berbuat demikian bagi mengelakkan sebarang kesulitan hingga terpaksa tunggu lama berikutan kesesakan talian.

“Masing-masing perlu memasukkan maklumat yang diperlukan dan memilih program pengajian yang dikehendaki,” katanya selepas Majlis Amanat Tahun Baru, Jabatan Pengajian Tinggi di Putrajaya.

Bagi calon yang sudah mengemukakan permohonan menerusi fasa pertama, Radin Umar berkata, mereka hanya perlu mengisi maklumat pilihan program dan mengemas kini data berkenaan pada permohonan baru jika perlu.

Sambil mengingatkan calon supaya memilih program pengajian bersesuaian dengan minat, kebolehan dan kemampuan, beliau menasihatkan pelajar mengambil kesempatan mengunjungi Karnival Jom Masuk U anjuran Bahagian Kemasukan Pelajar, Jabatan Pengajian Tinggi.

Katanya, karnival yang kini berlangsung di beberapa lokasi terpilih seluruh negara memberi peluang lepasan SPM mendapatkan gambaran awal mengenai program yang ditawarkan.

Katanya, program bertujuan membantu lepasan sekolah mendapatkan maklumat dan panduan tambahan, selain memberi panduan mengenai kaedah mengira markah syarat layak kemasukan berdasarkan keputusan peperiksaan.

“Selain memilih kursus bersesuaian, status sesebuah universiti yang dipohon juga menjadi faktor utama dalam menentukan kejayaan permohonan.

“Contohnya, kebarangkalian calon yang mendapat Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) 3.9 untuk mengikuti pengajian perubatan di Universiti Malaya adalah lebih sukar, berbanding peluang lebih tinggi jika memilih kursus sama di universiti baru,” katanya.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan