Jumaat, 5 Mac 2010

Pidato Antarabangsa : Lapan Peserta Ke Akhir

LAPAN peserta yang akan bertanding pada peringkat akhir Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu bagi merebut Piala Perdana Menteri.

Oleh Norliza Abdullah
lizz@bharian.com.my

LAPAN peserta mara ke pertandingan akhir Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu Piala Perdana Menteri 2010 (PABM 2010), di Pusat Persidangan Antarabangsa Putrajaya (PICC), malam ini, membabitkan tiga peserta kategori nusantara dan lima peserta kategori antarabangsa.

Kategori nusantara diwakili oleh Syazwan Shuhaimi dari Malaysia, Chai Lani Sles dari Kemboja dan Leo Nora Lydia Gebby Wentuk dari Indonesia. Bagi kategori antarabangsa pula masing-masing ialah Ponomar Karina dari Armenia, Zhang Song (China), Natalia Budanova (Rusia), Zara Maxwell Smith (Australia) dan Josee Hunnekes dari Jerman.

Peserta akhir, Ponomar Karina, 21, berkata pertandingan yang dianjurkan cukup menguji kecekapan berkomunikasi dalam bahasa Melayu dengan berkesan.

Beliau yang akan membawa tajuk `Dinamika Budaya - Malaysia Destinasi Dunia, berkata, dia terpaksa berhadapan dengan peserta lain yang lebih fasih berbahasa Melayu, namun saya layak untuk ke peringkat akhir.

“Untuk pertandingan ini, saya membuat pelbagai rujukan termasuk mengenai konsep 1Malaysia. Saya dapati konsep itu bukan saja sesuai di Malaysia tetapi juga di negara yang mempunyai masyarakat berbilang kaum,” katanya yang belajar di Kyib International University, di Ukraine. tahun.

Sementara itu peserta yang terkandas ke pertandingan akhir, Luca Guadagnuold, 23, dari Universita Degli, Itali berkata, pertandingan ini dapat mengumpulkan generasi muda yang fasih berbahasa Melayu dari seluruh dunia.

“Usaha murni Malaysia ini, dapat menyatupadukan masyarakat sejagat menerusi penggunaan bahasa Melayu sebagai bahasa perantaraan utama.

“Saya belajar sejarah Nusantara dan berminat untuk belajar bahasa Melayu, dengan menyertai pertandingan ini pengetahuan saya mengenai alam Melayu lebih baik,” katanya ketika ditemui di Putrajaya, semalam.

PABM 2010 ialah program keempat yang sebelum ini dianjurkan bagi merebut Piala Timbalan Perdana Menteri yang dinaikkan taraf kepada Piala Perdana Menteri mulai tahun ini.

Pertandingan anjuran Kementerian Pengajian Tinggi; Kementerian Pelajaran; Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan serta Kementerian Pelancongan itu disertai 56 peserta mewakili 51 negara.

Johan pertandingan akan menerima wang tunai USD5,000 (RM17,500) serta hadiah sampingan, naib johan USD3000 (RM10,500) serta hadiah iringan, manakala tempat ketiga akan membawa pulang USD2,000 (RM7,000) dan sijil penyertaan.

Sebagai menghargai sumbangan peserta, penganjur menyediakan cenderamata berupa plak, sagu hati bernilai RM1,000 dan sijil penyertaan kepada semua peserta.

PABM 2010 bertujuan memartabatkan bahasa Melayu ke peringkat antarabangsa selain memupuk cintakan bahasa kebangsaan di kalangan pelajar institut pengajian tinggi (IPT) tempatan dan pelajar antarabangsa yang mengikuti program berkenaan di universiti masing-masing.

Setakat ini terdapat 130 IPT di 45 negara seluruh dunia menawarkan program pengajian bahasa Melayu.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

1 ulasan: