Jumaat, 12 November 2010

ISU REMAJA : Rancang aktiviti bermanfaat masa cuti sekolah

APABILA menyebut perkataan remaja ramai yang meletakkan satu tanggapan bahawa remaja adalah golongan yang bermasalah dan memberikan banyak permasalahan kepada masyarakat. Jarang sekali kita mendengar dalam kalangan masyarakat menyebut tentang kehebatan, kelebihan dan kebaikan yang ada pada remaja. Benarkah remaja hari ini banyak mendatangkan masalah?

Persoalan tersebut mungkin ada kebenarannya. Melihat kepada data statistik yang dikeluarkan oleh Polis Diraja Malaysia menunjukkan sebanyak 3,383 remaja telah di tahan pada tahun 2007 dan angka ini terus meningkat kepada 3,725 pada tahun 2008 atas pelbagai kesalahan jenayah yang dilakukan. Antara kesalahan tersebut adalah yang melibatkan kes kecurian, bunuh, rogol mencederakan orang dan sebagainya.

Ini jelas menunjukkan keruntuhan akhlak dalam kalangan remaja di negara ini adalah semakin serius dan memberi masalah besar kepada masyarakat umumnya. Tambahan pula, dengan adanya dunia tanpa sempadan dengan penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) ini telah mengubah landskap cabaran untuk remaja. Dengan kemunculan pelbagai teknologi ini maka tanpa disedari ia turut memberi cabaran yang besar kepada ibu bapa dan masyarakat.

Barang kali ada yang tidak sedar bahawa cabaran untuk remaja adalah tidak sama dengan cabaran remaja sepuluh atau dua puluh tahun yang lalu. Manakan tidak dengan kepesatan ICT ini ia telah memberi satu dimensi baru dalam dunia komunikasi untuk bergerak lebih pantas.

Jika dahulu ibu bapa amat bimbang jika anak-anak mereka keluar bermain, berjumpa dengan kawan-kawan di luar rumah, namun hari ini dengan adanya kemudahan ICT kejadian yang tidak baik dan tidak elok juga boleh berlaku di dalam rumah terutama apabila remaja berdepan dengan penggunaan internet sebagai media baru dalam komunikasi tanpa diawasi oleh ibu bapa.

Malah kepelbagaian aktiviti dalam talian yang dilayari oleh remaja hari ini juga sebenarnya datang bersama dengan pelbagai risiko yang akhirnya menjurus kepada kegiatan yang tidak sihat yang memberi masalah bukan sahaja kepada ibu bapa malah kepada pihak sekolah.

Walaupun kita maklum bahawa zaman remaja merupakan zaman peralihan antara alam kanak-kanak kepada alam dewasa dan pada tahap ini banyak perkara yang ingin diketahui oleh remaja sehingga mereka tidak mampu untuk menilai mana yang baik dan yang buruk dek kerana keseronokan yang dirasai serta pengalaman yang sedikit. Dalam masa yang sama mereka juga teruja untuk mencuba banyak perkara lebih-lebih lagi sesuatu yang menyalahi nilai di sisi agama Islam.

Justeru, penyelesaian kepada permasalahan dalam kalangan remaja perlu ditangani segera. Namun demikian, mencari siapa yang salah atau menuding jari bukanlah tindakan bijak, sebaliknya semua pihak perlu rasa terpanggil untuk mencegah perkara bercanggah dengan nilai Islam. Tugas menegak yang hak dan benar, mencegah yang mungkar adalah tanggungjawab setiap anggota masyarakat.

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: "Barang siapa di antara kamu melihat kemungkaran, maka hendaklah dicegah dengan tangannya, jika tidak mampu ,hendaklah cegah dengan kata-kata dan jika tidak berdaya, cegahlah dengan hati dan mencegah dengan hati adalah tanda selemah-lemah iman." (Hadis Sahih Muslim)

Biarpun dilanda kesibukan bekerja ibu bapa atau orang yang lebih dewasa perlulah memantau aktiviti anak di rumah atau sekolah, terutama apabila mereka melayari internet seorang diri di waktu malam. Di sinilah peranan ibu bapa yang perlu bijak mengawasi mereka dengan mencari jalan yang terbaik melihat bagaimana permasalahan dalam kalangan remaja ini dapat diatasi.

Memandangkan cuti persekolah untuk remaja tidak lama lagi akan bermula, ada baiknya juga ibu bapa merancang aktiviti-aktiviti yang bermanfaat bagi memenuhi cuti persekolahan nanti. Sebagai contoh, ibu bapa boleh mencarikan untuk anak-anak mereka program berfaedah yang boleh diikuti sepanjang musim cuti sekolah dan bukan hanya menunggu aktiviti yang datang kepada mereka.

Saya percaya banyak program yang telah dirancang semasa musim cuti sekolah nanti seperti kem motivasi pelajar, kem ibadat untuk memantapkan solat, kem pengukuhan dalam membaca al-Quran dan sebagainya.

Di sinilah peranan yang boleh dimainkan oleh ibu bapa untuk menghantar anak-anak remaja mengikuti aktiviti-aktiviti yang akan diadakan agar masa cuti persekolahan itu nanti dapat dimanfaatkan dengan pelbagai program yang berfaedah serta dapat memberi nilai tambah kepada remaja terutama dalam mengukuhkan jati diri mereka.

Manakala, bagi pihak penganjur yang melaksanakan aktiviti kem motivasi tersebut, janganlah pula meletakkan bayaran yang terlalu tinggi kepada remaja yang berminat untuk mengikuti kursus berkenaan.

Kadang kala kita lihat ibu bapa sememangnya amat berminat untuk menghantar anak-anak remaja mereka mengikuti program motivasi tersebut, tetapi memandangkan kos yang agak tinggi terutama pada golongan tertentu, maka ia menjadi satu kekangan untuk mereka menghantar anak-anak remaja ke program berkenaan walaupun ada yang sangat berminat.

Oleh itu, disarankan agar pihak-pihak penganjur juga dapat meletakkan sejumlah bayaran yang tidak terlalu mahal agar semua golongan remaja dapat mengikuti program motivasi tersebut di samping dapat memenuhi masa senggang mereka.

Selain itu, masalah ini juga tidak pernah selesai selagi ibu bapa tidak memberi perhatian terhadap sahsiah pendidikan yang berteraskan keimanan dan kebahagian dunia dan akhirat. Pengukuhan ilmu-ilmu agama dilihat adalah satu perkara penting agar golongan remaja dapat teguh mempertahankan jati diri mereka sebagai seorang umat Islam, sekali gus dapat menghindari perkara-perkara yang merosakkan agama Islam.

Dengan memiliki asas agama yang teguh, mereka tentunya mampu membuat pertimbangan sewajarnya sebelum melakukan sesuatu tindakan selain memanfaatkan pelbagai kegiatan yang diatur dengan baik.

Dengan perhatian yang diberikan kepada remaja oleh ibu bapa dan keprihatinan masyarakat hari ini, mungkin permasalahan remaja yang ditimbulkan sebelum ini dapat diatasi dan tidak lagi tersasar daripada landasan yang sebenar.

PENULIS ialah Pegawai Penyelidik, Pusat Ekonomi dan Kajian Sosial, Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM)

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan