Isnin, 24 Januari 2011

ISU PENARIKAN BALIK NOVEL SPM : Muhyiddin ada formula selesai kontroversi Interlok

LABIS: Tan Sri Muhyiddin Yassin menjelaskan beliau sudah mempunyai formula bagi menyelesaikan kontroversi berhubung novel Interlok dan menjangka isu berkenaan dapat diselesaikan dalam tempoh terdekat.

Timbalan Perdana Menteri berkata, beliau sudah berbincang dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengenai formula penyelesaian isu itu dan akan mengadakan perbincangan secara mendalam dengan pemimpin MIC sehari dua lagi.

Muhyiddin berkata, beliau akan berbincang dengan Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr S Subramaniam atas kapasiti sebagai anggota Kabinet sebelum mengadakan pertemuan dengan Presiden MIC, Datuk G Palanivel.

Kontroversi Interlok karya Sasterawan Negara, Datuk Abdullah Hussein, timbul berikutan keputusan Kementerian Pelajaran memilih novel itu sebagai teks sastera Tingkatan Lima tahun ini yang didakwa mengandungi perkataan yang tidak disenangi kaum India.

Bercakap kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Jalinan Mesra Bersama Rakyat di Restoran Mustafah Nasi Ayam Gemas di sini, semalam, Muhyiddin berkata, kerajaan mahu isu itu diselesaikan dengan semangat kerjasama dalam BN dan mengambil kira semua perkara berbangkit.

“Ada pihak yang memutar belit dan mahu menimbulkan soal kemarahan dengan pelbagai tuduhan, jangan politik soal begitu (tetapi) ramai yang tidak membacanya.

“Saya nak jelaskan, kita sudah ada formula untuk menyelesaikannya dan saya sudah berbincang dengan Perdana Menteri. Pertemuan dengan pihak MIC untuk berbincang secara mendalam sehari dua lagi dan berharap bila diputuskan nanti perkara itu tidak ditimbulkan lagi,” katanya.
Mengenai kemungkinan pihaknya akan membuang perkataan yang menjadi kontroversi dalam novel Interlok, beliau berkata, cadangan itu juga akan diambil kira.

“Kita akan mengambil pendekatan terbaik untuk menyelesaikan itu, saya percaya tiada benda terlalu rumit sehingga boleh menjadi besar kerana satu perkataan dalam novel itu saja.

“Ada caranya dan saya sudah mendapat formula untuk kemukakan dengan pemimpin MIC dan percaya mereka akan ada kata sepakat,” katanya.

Beliau berkata, jika isu itu dibincang atas semangat setia kawan, tidak timbul dakwaan ia boleh mencetus perkara tidak baik.

Sementara itu, Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zakarshi, ketika ditemui selepas melawat Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Labis, berkata novel itu tidak boleh ditarik balik tanpa penjelasan secukupnya mengenai isu itu.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan