Jumaat, 25 Februari 2011

Industri buku Malaysia tidak malap

AWAL minggu ini dunia digemparkan dengan berita kemuflisan rangkaian kedai buku terbesar iaitu Borders dan antara faktor yang menyumbang kepada kemuflisan disebabkan kurangnya permintaan terhadap bahan bercetak seperti buku. Apakah ia pendapat atau fakta, ini harus dikaji dengan terperinci?

Mungkin pendapat ini ada benarnya di negara maju dan bukannya negara sedang membangun atau negara miskin.

Turut diutarakan trend pembelian dalam talian seperti Amazom.com yang menyumbang kepada 60 peratus keuntungan dengan penjualan buku. Dengan alasan seperti ini bukan bermakna buku tidak mendapat sambutan.

Kegagalan Borders beroperasi mungkin disumbangkan oleh faktor lain yang membantu ke arah cadangan menyelamatkan kejatuhan rangkaian kedai buku terbesar di dunia itu.

Jika dilihat dengan mata kasar, saban tahun pesta buku yang dianjurkan di seluruh dunia mendapat sambutan hebat.

Nama seperti Bologna, Jakarta, Frankfurt, London dan banyak lagi sentiasa dinanti bukan saja oleh pencinta ilmu, malah pedagang ilmu tradisional ini.

Di Malaysia, jika dilihat setiap tahun Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur sentiasa mendapat sambutan dan pengunjungnya menjangkau hampir dua juta orang.

Peserta pameran pula sentiasa melebihi daripada gerai yang ditawarkan, malah pada hari terakhir setiap tahun tempahan gerai untuk tahun akan datang biasanya sudah habis terjual. Apakah ini petanda orang ramai tidak gemar membaca buku?

Sememangnya instrumen ilmu tradisional ini menghadapi persaingan hebat dengan adanya buku dalam talian, e-book dan pelbagai cabaran serta gajet elektronik terbaru. Namun, berapa ramai yang mampu mencapai buku dalam talian serta gajet elektronik ini kerana perkara ini masih baru dan dianggap sebagai barang mewah dalam masyarakat dunia.

Oleh itu, anggapan bahawa kemalapan industri buku dunia dengan kemuflisan rangkaian gergasi Borders ini adalah satu pendapat semata-mata.

Fakta realitinya instrumen ilmu tradisional ini masih diperlukan oleh semua peringkat umur serta mereka yang dahagakan ilmu.

Bagi senario di Malaysia, industri buku di negara ini masih baru dalam perkembangannya. Masyarakat baru saja mengenali serta memupuk pembudayaan ilmu melalui buku.

Kempen yang dianjurkan oleh kerajaan bersama agensinya serta pertubuhan bukan kerajaan (NGO) baru saja hangat diperkatakan serta mendapat perhatian masyarakat.

MOHAMAD ASRI SHAFII,
Yang Dipertua Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS),
Bagan Datoh, Perak.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan