Jumaat, 27 Mei 2011

ISU PENDIDIKAN : Semua pelajar cemerlang 8A+ pelbagai kaum layak terima biasiswa JPA

Oleh Rohaniza Idris dan Mohd Anwar Patho Rohman

bhnews@bharian.com.my


KUALA LUMPUR: Semua pelajar cemerlang yang mendapat keputusan 8A+ dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tanpa mengira bangsa layak mendapat tajaan biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk mengikuti pengajian ijazah pertama di dalam dan di luar negara.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata kerajaan tidak berjanji bahawa mereka yang dapat 8A+ dalam SPM ditawarkan belajar di luar negara dan ramai orang yang tidak faham perkara itu.

Ramai pelajar cemerlang ini dapat tawaran sambung belajar di dalam negara dan katalah dia dapat tawaran buat diploma oleh universiti tempatan, maka kita beri jaminan jika dia dapat kursus diploma dia boleh sambung ijazah pertama.

“Begitu juga jika pelajar cemerlang SPM ini ditawar masuk matrikulasi... apabila dia masuk universiti kita akan membiayai kos dia di universiti. Kita hanya akan biayai pelajar (SPM 8A+) dalam program ijazah pertama saja.

“Ramai bimbang jika mereka membuat diploma atau matrikulasi selepas itu tidak layak terima biasiswa, itu salah... tidak benar sama sekali,” katanya mengulas mengenai kekeliruan ramai mengenai tawaran biasiswa JPA untuk pelajar yang mendapat 8A+ dalam SPM.

Najib berkata, beliau juga sudah meminta Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz menyelaraskan perkara berkaitan biasiswa itu dengan JPA, mengambil kira pandangan semua pihak termasuk MCA, MIC, Gerakan dan pihak lain.

“Sekarang ini, kita kena tengok dulu, maknanya apa kita janji (adalah) semua yang dapat 8A+ akan dapat biasiswa kerajaan, tidak kira mereka dapat tawaran di dalam atau ke luar negeri,” katanya.

Kelmarin, Nazri menafikan sama sekali wujud pilih kasih dan salah guna kuasa dalam isu pemberian biasiswa. Beliau menjelaskan tidak semua pelajar cemerlang berhak memperoleh biasiswa JPA berdasarkan kursus yang mereka mohon mengikut minat masing-masing.

JPA hanya menawarkan biasiswa mengikut bidang yang dikategorikan sebagai kritikal. Antaranya bidang perubatan, pergigian, farmasi, kejuruteraan, sains dan teknologi serta sains sosial yang diperlukan dalam perkhidmatan awam di negara ini.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan