Jumaat, 23 Disember 2011

ISU PENGAJIAN TINGGI : Kewajaran saring kemasukan pelajar asing


Oleh SHAFIDAH SAAD

ISU kebanjiran pelajar asing terutamanya warga Afrika di institusi pengajian tinggi (IPT) ketika ini menjadi isu yang hangat diperkatakan oleh banyak pihak.

Terbaru, cadangan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri (KDN), Tan Sri Mahmood Adam berkaitan sistem tapisan bagi menyaring kemasukan pelajar asing ke Malaysia yang bakal diperkenalkan pada tahun hadapan adalah langkah yang baik serta wajar dilaksanakan.

Ini kerana kemasukan pelajar asing ke negara ini sedikit sebanyak memberikan kesan negatif kepada imej Malaysia seperti peningkatan kadar jenayah. Situasi ini menimbulkan kebimbangan dalam kalangan mahasiswa tempatan dan masyarakat sekeliling. Terdapat golongan warga Afrika ini menyalah gunakan visa pelajar dan pas lawatan sosial mereka.

Cadangan pengenalan sistem tapisan untuk kemasukan pelajar asing ini merupakan tindakan yang bijak menerusi proses pengeluaran visa pelajar yang turut diperketatkan. Usaha ini merupakan kerjasama antara Jabatan Imigresen dan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT).

Diharapkan dengan mengetatkan proses pengeluaran visa ini dapat mengurangkan kes penipuan oleh golongan tersebut seperti tinggal melebihi tempoh malah terdapat juga masalah sosial dan kegiatan jenayah yang melibatkan warga asing ini.

Penggunaan visa pelajar selepas melalui proses penapisan yang lebih ketat ini membolehkan pemantauan dilaksanakan oleh agensi berkaitan.

Menurut Mahmood juga, pembatalan visa akan dilakukan sekiranya mendapati terdapat penyalahgunaan visa oleh pelajar asing ini. Usaha ini seharusnya mendapat perhatian dan kerjasama semua pihak supaya dapat memastikan tiada kegiatan jenayah dan aktiviti tidak bermoral dilakukan di negara ini oleh pelajar asing.

Pada pendapat saya, usaha ini sangat baik dan seterusnya dapat memastikan Malaysia terus menjadi pusat kecemerlangan ilmu dan tidak disalahgunakan oleh pihak tertentu.

Malah statistik jenayah oleh warga Afrika yang memegang pas pelajar sehingga Oktober 2011 pula menunjukkan bahawa jumlah tertinggi sebanyak 144 kes oleh bangsa Nigeria dengan jumlah keseluruhan statistik jenayah warga Afrika sebanyak 182 kes.

Oleh itu, beberapa penambahbaikan perlu dilakukan bagi memastikan pelajar asing di negara ini tidak menimbulkan masalah dan memberi ancaman keselamatan kepada masyarakat supaya suasana pembelajaran berlangsung secara harmoni.

Tambahan pula, terdapat pelajar asing yang berkelakuan tidak sopan di dalam kampus dan tindakan mereka ini bertentangan dengan budaya masyarakat Malaysia.

Pelajar asing yang memasuki IPT di Malaysia perlu mengetahui, memahami dan menghormati adat dan budaya masyarakat Malaysia terutamanya masyarakat yang beragama Islam agar tidak melakukan perkara yang tidak sopan dan dilarang oleh agama di khalayak ramai.

Sensitiviti dan kesedaran ini perlu ada dalam diri setiap pelajar asing ini dan mereka perlu menghormati sosiobudaya di Malaysia.

Terbaru, kes berkaitan warga asing Afrika juga membuka mata semua. Seorang lelaki warga Afrika mampu membina sebuah banglo dan sebuah hotel bertaraf lima bintang bernilai RM400 juta di negaranya dengan hasil kegiatan penipuan yang dilakukan di Malaysia.

Malah lelaki tersebut turut menjadi idola golongan muda di negara kelahirannya. Penipuan yang dilakukan oleh warga Afrika di negara ini semakin serius kerana menyebabkan kerugian sebanyak RM29 juta bermula Januari hingga Oktober 2011.

Penipuan-penipuan ini boleh berlaku sekiranya rakyat Malaysia tidak peka dengan sesuatu pelawaan oleh mereka dan mudah menjadi mangsa. Penipuan yang sering dilakukan oleh warga Afrika adalah kiriman bungkusan, black money, vaksin ternakan, iklan di laman web, jenayah siber dan wasiat.

Persoalannya di sini, sampai bilakah masalah ini akan berterusan? Apakah jalan penyelesaian untuk membendung masalah ini agar ia dapat di atasi? Dapat dilihat bahawa kemasukan warga asing yang semakin berleluasa sejak kebelakangan ini menyumbang kepada peningkatan kadar jenayah di dalam negara kita.

Tidak kiralah dari negara mana datangnya warga asing ini, masalah yang sering diperkatakan ialah mendatangkan membabitkan kes-kes jenayah yang membimbangkan semua pihak. Maka sudah tentu, langkah menyaring kemasukan pelajar asing ini adalah tindakan wajar selain mengambil beberapa langkah drastik lain untuk mengatasinya.

PENULIS ialah Presiden, Majlis Tertinggi Mahasiswa (MTM) Kolej Canselor Sesi 2011/2012 Universiti Putra Malaysia.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan