Isnin, 12 Mac 2012

ISU ALAM SEKITAR : Sejauh Manakah Keprihatinan Kita?



DEFINISI ALAM SEKITAR


Alam sekitar merupakan segala benda hidup dan bukan hidup yang wujud secara semula jadi di permukaan bumi, atau sebahagian daripadanya. Alam sekitar meliputi beberapa komponen utama, iaitu :

(I) Unit landskap yang berfungsi sebagai sistem semula jadi tanpa penglibatan manusia, termasuk tumbuh-tumbuhan, haiwan, batu-bata, dan sebagainya, serta fenomena semula jadi yang berlaku.

(II) Sumber sejagat semula jadi serta fenomena fizikal yang tidak mempunyai batasan tertentu seperti udara, air, dan iklim, serta tenaga, sinaran, cas elektrik, dan kemagnetan, yang tidak wujud hasil daripada aktiviti manusia.

KEPENTINGAN ALAM SEKITAR

Alam sekitar memainkan peranan yang penting dalam kehidupan harian kita. Alam sekitar yang tidak tercemar memberikan kita satu suasana yang selesa dan nyaman. Di samping memberi keselesaan kepada manusia, aktiviti-aktiviti pembangunan negara sedikit sebanyak akan menjejaskan alam sekitar di negara kita jika tidak dijaga dengan baik. Antara kepentingan alam sekitar ialah:

(i) Kesihatan manusia terjamin
(ii) Tarikan pelancong asing
(iii) Membekalkan udara yang segar
(iv) Menstabilkan ekosistem
(v) Memelihara habitat hidupan darat dan air
(vi) Mengelakkan kepupusan

PUNCA KEMUSNAHAN ALAM SEKITAR

Kemusnahan alam sekitar diakibatkan oleh pelbagai pihak. Sektor perindustrian dan sektor pertanian yang merupakan sektor terpenting di negara kita turut menyumbang dalam kemusnahan alam sekitar. Selain itu, punca-punca lain ialah:

(i) Penggunaan baja kimia dan secara berlebihan
(ii) Penebangan pokok-pokok secara berleluasa
(iii) Pembakaran terbuka
(iv) Pembebasan gas-gas seperti gas karbon monoksida, karbon dioksida, sulfur oksida, hidrokarbon dan lain-lain.
(v) Pembuangan sisa-sisa bahan toksik


KESAN KEMUSNAHAN ALAM SEKITAR


Alam sekitar yang sedang mengalami kemusnahan telah membawa banyak kemudaratan kepada manusia dan hidupan tidak kira hidupan di darat ataupun di air.

Antara kesannya adalah seperti berikut :

(i) Pencemaran udara dan jerebu
(ii) Fenomena hujan asid
(iii) Pencemaran bau
(iv) Pencemaran air
(v) Kemusnahan hidupan akuatik
(vi) Peningkatan suhu sekitar / pemanasan setempat
(vii) Keracunan
(viii) Hakisan tanah dan banjir
(ix) Kesihatan terjejas

LANGKAH-LANGKAH MENGATASI

Teknologi yang semakin canggih telah menghasilkan pelbagai produk menyebabkan semakin banyak berlakunya pencemaran. Secara tidak langsung, alam sekitar menjadi mangsa; baik di udara, laut ataupun di darat. Langkah-langkah haruslah diambil untuk 'membersihkan' alam sekitar daripada pencemaran. Langkah-langkah ini dibahagikan kepada empat tahap iaitu :

(i) Peringkat Antarabangsa
(ii) Pihak Kerajaan
(iii) Organisasi
(iv) Individu.

• Di peringkat antarabangsa, pertubuhan-pertubuhan seperti WHO ( Pertubuhan Kesihatan Sedunia) dan Greenpeace telah ditubuhkan. Kedua pertubuhan ini bertindak sebagai pengawas pencemaran. WHO memainkan peranan penting dalam mengawal pencemaran dan berhak menetapkan peraturan mengenai alam sekitar. Greenpeace pula memberi maklumat kepada orang ramai mengenai pencemaran yang terjadi di dunia dan menunjuk perasaan jika berlaku sesuatau pencemaran alam.

• Langkah yang kedua iaitu, pihak kerajaan, misalnya Kerajaan Malaysia, telah mengadakan pelbagai undang-undang dan langkah untuk meningkatkan lagi mutu alam sekitar. Undang-undang seperti sesiapa yang membuang sampah merata-rata akan dikenakan denda dan dikehendaki membersihkan kawasan dengan diawasi oleh pegawai yang bertugas. Industri-industri yang membuang sampah atau kimia sewenang-wenangnya akan disaman.

• Langkah ketiga, organisasi-organisasi seperti sekolah, komuniti setempat, kelab remaja dan syarikat boleh menyumbang kepada kebersihan alam sekitar. Guru-guru sekolah harus menanamkan sikap prihatin kepada alam sekitar kepada murid-murid melalui Pendidikan Moral di sekolah serta mengadakan pertandingan antara kelas bagi kelas yang paling bersih agar murid-murid mempunyai sifat tanggungjawab terhadap alam sekitar. Komuniti setempat pula boleh mangadakan pertandingan antara lorong, kedai makan dan kawasan kejiranan yang terbersih. Kelab remaja boleh mengadakan himpunan untuk mengumpul surat khabar dari rumah ke rumah dan juga memungut sampah di tepi pantai sambil beriadah. Syarikat harus mempunyai sikap tanggungjawab dalam pembuangan sampah.

• Langkah keempat, adalah kita sebagai individu memainkan peranan sendiri. Tiga sikap yang harus diamalkan adalah menggunakan semula barang-barang yang boleh digunakan semula ( reuse), menggunakan barang-barang yang dibuat dari barang-barang yang diproses semula ( recycle) dan mengurangkan penggunaan barang-barang yang tidak diperlukan (reduce). Sikap-sikap sebegini dapat mengurangkan pencemaran pada alam sekitar. Tidak lupa, sikap kesedaran pada diri sendiri harus ada untuk mengelakkan dari dunia terus dicemar.

Sumber : http://rujuknota.blogspot.com/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan