Isnin, 16 April 2012

ISU KESIHATAN : Bahana nyamuk aedes


Oleh RAJA INTAN DIANNA RAJA AZAHAM
dianna.azaham@utusan.com.my


RATA-RATA semua orang tahu apa itu nyamuk aedes dan betapa bahaya gigitannya yang menyebabkan demam denggi.

Kempen membanteras nyamuk yang membawa virus mampu membunuh itu saban tahun giat dijalankan oleh kerajaan dan sering dipaparkan di pelbagai media sama ada televisyen, radio atau akhbar.

Masyarakat sedia maklum aedes membiak di takungan air jernih sama ada di dalam atau luar rumah dan mengambil masa kira-kira seminggu untuk menetas.

Langkah pencegahan pembiakan nyamuk aedes juga difahami masyarakat iaitu antaranya menyalin air dalam tempayan, kolam mandi tiap-tiap minggu, tutup semua bekas menyimpan air dengan rapat, periksa saluran bumbung rumah seminggu sekali dan pelbagai lagi.

Namun, kempen tersebut seakan-akan tidak meninggalkan kesan apabila kes-kes kematian akibat demam denggi terus direkodkan.

Dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini sahaja, sebanyak 6,607 kes dilaporkan, meningkat sebanyak 1,256 kes atau 24 peratus berbanding 5,351 kes bagi tempoh yang sama tahun lalu.

Berdasarkan laporan Kementerian Kesihatan, sebanyak 17 kematian akibat demam denggi dicatatkan berbanding hanya sembilan kematian pada 2011 untuk tempoh yang sama.

Pakar Perubatan Respiratori Hospital Pantai Ampang, Dr. Nor Adina Ahmad Tajudin berkata, walaupun kempen memerangi demam denggi sentiasa dijalankan, masyarakat dilihat mengambil ringan permasalahan tersebut dan tidak melaksanakan langkah pencegahan seperti disarankan.

"Masyarakat tahu keseriusan penyakit itu tetapi kesedaran mereka masih kurang dan mengambil lewa langkah pencegahan pembiakan nyamuk seolah-olah mereka 'kebal' daripada gigitan aedes.

"Ada juga yang tidak memandang serius demam yang dihidapi.Sedangkan jika mereka menghidap denggi dan lambat mendapatkan rawatan, ia mampu membawa maut," ujarnya ketika ditemui di Hospital Pantai Ampang baru-baru ini.

Rawatan

Menurut Dr. Adina, sehingga hari ini, belum ada ubat atau penawar untuk mengubati penyakit ini.

"Demam denggi pulih sendiri dan rawatan yang dijalankan sebenarnya adalah terapi sokongan. Tiada ubat atau antibiotik khas untuk merawat jangkitan tersebut.

"Apa yang dilakukan adalah usaha mengurangkan demam dengan memperbanyakkan pengambilan minuman sehingga lebih tiga liter bagi mengawal penyahidratan.

"Selalunya, mereka yang bilangan platletnya jatuh bawah 100 akan dimasukkan ke dalam wad bagi pemantauan oleh doktor dengan lebih menyeluruh.

"Masalah utama yang saya lihat ialah pesakit selalunya memandang ringan demam yang mereka hidapi. Jika lambat mendapatkan rawatan, ia boleh membawa maut kerana darah semakin pekat serta kekurangan air," ujarnya.

Tambahnya, sekiranya pesakit tidak mahu atau mampu minum, tambahan melalui cecair mungkin diperlukan untuk menghalang penyahhidratan yang teruk. Pemindahan darah mungkin diperlukan sekiranya bilangan platlet turun dengan banyaknya.

Selain itu, ubat demam turut dibekalkan bagi mengurangkan demam yang dihidapi di samping ubat-ubatan lain seperti ubat gastrik jika pesakit menghidap gastrik memandangkan imunisasi badan turut akan turun.

"Bila pesakit menghidapi demam panas tiga hari ke atas, naik ruam atau bintik merah, berlaku pendarahan terutamanya di gusi, berwaspada dan segeralah mendapatkan rawatan doktor," amaran Dr. Adina.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan