Khamis, 3 Mei 2012

ISU PENDIDIKAN : KPM Kaji Semula Garis Panduan Keselamatan Di Sekolah


MUAR: Kementerian Pelajaran akan meneliti semula garis panduan keselamatan sekolah di negara ini dalam usaha memperkukuhkan aspek keselamatan pelajar bukan sahaja di dalam kawasan tetapi juga luar kawasan sekolah.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata perkara itu dibincangkan dalam mesyuarat pasca Kabinet kementerian semalam dan memutuskan pekeliling keselamatan sedia ada ditambah baik untuk mempertingkat aspek keselamatan pelajar.

Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, berkata kes penculikan pelajar warga Belanda Nayati Shamelin Moodliar, 12 tahun pada 27 April ketika dalam perjalanan ke sekolah menyedarkan beliau dan kementerian mengenai aspek keselamatan pelajar bukan sahaja harus dititikberatkan di dalam kawasan sekolah tetapi juga di luar sekolah.

"Kita telah ada pekeliling (keselamatan) sekian lama... tetapi dengan perkembangan terbaru kita nak lihat balik bagaimana nak perkukuhkan keselamatan pelajar dengan penglibatan ibu bapa dan masyarakat dipertingkat," katanya.

Muhyiddin berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Penyerahan Sumbangan Bola Sepak Berjaya Corp Bhd -7Eleven- dan Cosway Berhad di Sekolah Menengah Kebangsaan Junid di sini, Khamis.

Turut menghadiri majlis itu adalah Pengerusi/Ketua Pegawai Eksekutif Berjaya Corporation Bhd Datuk Robin Tan.

Muhyiddin berkata beliau menyedari tahap kebimbangan ibu bapa terhadap keselamatan anak-anak mereka ketika dalam perjalanan ke sekolah berikutan kes terbaru itu dan kementerian sendiri memandang serius berhubung kejadian berkenaan.

Sehubungan itu, katanya kementerian akan meningkatkan program kesedaran terhadap ibu bapa dan masyarakat, persatuan ibu bapa dan guru dengan kerjasama Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat untuk mengelakkan kejadian seumpamanya berlaku.

Muhyiddin turut melahirkan rasa syukur kerana Nayati berjaya ditemui dalam keadaan selamat di kawasan rehat dan rawat (R&R) Sungai Buloh, Lebuhraya Utara Selatan (Plus) Selangor, pada pukul 7.55 pagi ini selepas enam hari dilapor hilang.

Nayati dilaporkan ditemui orang awam yang kemudian memaklumkannya kepada polis sebelum diserahkan kepada keluarganya.

Pelajar warga Belanda itu dilaporkan diculik dua lelaki tempatan yang menaiki sebuah kereta Proton Gen 2 berwarna hitam ketika berjalan kaki berseorangan ke Sekolah Antarabangsa Mont' Kiara pada 27 April lalu. -BERNAMA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan