Ahad, 6 Januari 2013

ISU PERKHIDMATAN AWAM : Melayari 'Facebook' Pada Waktu Pejabat Satu Bentuk Rasuah


MELAKA: Penjawat awam dan kakitangan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang melayari media sosial atau melibatkan diri dalam hal-hal peribadi semasa waktu bekerja boleh dikategorikan sebagai terlibat dengan rasuah komited, kata Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

"Sebagai contoh, jika seseorang menghabiskan tiga jam untuk tugas-tugas peribadi  semasa beliau ditetapkan waktu bekerja , ia boleh disifatkan satu bentuk rasuah kerana  kerajaan membayar pekerja  supaya  mereka menggunakan sepenuhnya tempoh bekerja  untuk menyelesaikan tugas-tugas yang berkaitan dengan bidang tugas masing-masing, " kata Timbalan Ketua Pesuruhjaya PSRM  Datuk Sutinah Sutan.

“Ini juga termasuk  mereka yang melayari Facebook atau lain-lain bentuk media sosial, kerana tindakan sedemikian boleh dianggap sebagai terpesong daripada spesifikasi kerja mereka,” katanya selepas menyaksikan majlis menandatangani ikrar integriti korporat oleh Kumpulan Melaka Berhad (KMB) di sebuah hotel di sini semalam.

KMB adalah agensi kerajaan negeri yang pertama menandatangani ikrar yang bertujuan mewujudkan persekitaran perniagaan yang bebas daripada rasuah dan menegakkan prinsip anti-rasuah.

Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Ali Rustam adalah tetamu kehormat pada majlis itu.

Sutinah berkata perbuatan terlibat dalam tugas-tugas peribadi semasa waktu bekerja boleh dianggap sebagai melanggar kontrak pekerjaan dan pesalah boleh menghadapi tindakan disiplin oleh lembaga tatatertib.

Beliau berkata bahawa walaupun kesalahan itu tidak dilindungi di bawah Akta SPRM, suruhanjaya itu boleh menasihati lembaga tatatertib tentang  jenis tindakan yang dikenakan terhadap kakitangan ingkar.

Sementara itu, Sutinah mengesahkan bahawa suruhanjaya itu telah mula menyaring calon-calon pilihan raya umum berikutan permintaan daripada  kedua-dua Barisan Nasional dan Pembangkang.

Sementara itu, Presiden Cuepacs Datuk Omar Osman menggesa kakitangan awam memberi keutamaan kepada tugas mereka semasa waktu bekerja.

"Walaupun media sosial adalah cara yang baik untuk menggalakkan orang ramai untuk menjadi lebih celik teknologi mengenai hal ehwal semasa, penjawat awam perlu mendedikasikan waktu bekerja kepada jabatan dan kementerian, atau agensi masing-masing ," katanya.

Beliau juga mencadangkan agar satu mekanisme yang sesuai  ditetapkan untuk menentukan  jenis laman web yang tidak boleh dilayari oleh penjawat awam semasa waktu bekerja yang dianggap terpesong daripada spesifikasi kerja mereka.

"Perlu ada garis panduan yang jelas, bukan hanya untuk pekerja untuk memahami apakah tindakan yang boleh dikenakan, tetapi juga untuk jawatankuasa tatatertib untuk menentukan apa yang ada dalam skop kerja dan apa yang tidak," katanya.

Sumber : http : //www.mstar.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan