Khamis, 17 Januari 2013

ISU SOSIAL : Jaga kebajikan kewangan pekerja


OLEH :  ROHAMI SHAFIE

KEWANGAN merupakan faktor terpenting dalam kehidupan seseorang pekerja.

Umpamanya, menurut laporan Persatuan Akauntan Berkanun dan Bertauliah (ACCA) yang bertajuk "Wanita Dalam Kewangan: Papan Anjal Menganggotai Lembaga Pengarah" menekankan bahawa faktor bijak kewangan menjadi teras bagi wanita untuk menyertai lembaga pengarah bagi syarikat yang diindekskan di bawah FBM KLCI.

Bahkan, faktor kewangan jugalah yang menyebabkan persatuan-persatuan pekerja sering kali memperjuangkan nasib pekerja seperti kenaikan gaji dan elaun serta pemberian bonus untuk para pekerja.

Dunia moden sekarang berpaksikan wang ringgit. Tanpa kewangan yang kukuh, banyak masalah bakal menimpa kepada empunya diri.

Bagi sesiapa yang pernah menonton filem Titanic versi moden, mereka pastinya teringat bagaimana kekayaan dapat membezakan darjat seseorang. Filem itu juga mengingatkan kita betapa nyawa bagi orang kaya lebih bernilai berbanding orang miskin. Meskipun tragedi Titanic sudah lama berlaku, namun kisahnya masih berguna sehingga ke hari ini untuk dijadikan iktibar betapa manusia amat menghormati orang kaya.

Tidak keterlaluan, penangan wang ringgit lebih hebat pada masa kini berbanding dahulu. Setiap detik kita berada di dunia ini memerlukan wang ringgit. Bermula daripada bangun pagi sehinggalah lena dibuai mimpi, wang dapat membantu seseorang menjalani kehidupan dengan selesa.

Malangnya, bukan semua manusia dapat menjalani kehidupan selesa terutamanya dari sudut kewangan. Salah satu sebabnya adalah kerana pendapatan yang rendah walhal kos sara hidup semakin menekan saban hari. Tidak terkecuali ada golongan yang berpendapatan tinggi tetapi dek kerana terlalu boros maka wang yang diperoleh tetap tidak mencukupi.

Maka, wujudlah ceti-ceti haram atau ah long menunggu mangsanya. Ditawarkan pinjaman yang cukup mudah. Dahulu ceti-ceti haram tidaklah ganas terhadap peminjam.

Berbeza kini, ceti-ceti haram amatlah berbahaya kepada peminjam yang tidak mampu membayar hutangnya. Membuat pinjaman dengan ceti-ceti haram amatlah mudah. Tidak memakan masa lama, bahkan sesiapa yang disenarai hitamkan oleh bank sekali pun boleh meminjam dengan mereka. Mangsa-mangsanya tidak kira pangkat mahupun pekerjaan.

Daripada golongan yang berniaga sehinggalah yang bekerja sebagai tentera pun terlibat dengan ceti haram. Apa yang akan terjadi bagi anggota keselamatan yang terlibat dengan ceti haram. Mereka ini sudah tidak lagi bebas dan tidak digeruni oleh sesiapa pun. Ceti haram telah berjaya "menakluk" mereka tanpa menggunakan sebarang senjata.

Dikhuatiri, anggota keselamatan ini tidak mampu bekerja dengan baik sedangkan keselamatan negara di bawah jagaan mereka. Jika terlalu ramai anggota keselamatan terlibat dengan tekanan kewangan dan akhirnya terpaksa meminjam dengan ceti haram, keselamatan negara juga berada dalam keadaan amat berbahaya.

Pujian harus diberikan kepada ketua-ketua jabatan yang sentiasa menitikberatkan kebajikan kewangan anak-anak buahnya. Misalnya, Panglima Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) amat menekankan mengenai pinjaman anak-anak buahnya dengan ah long.

Beliau berperang dengan ah long agar kebajikan kewangan anak-anak buahnya terbela. Mengikut rekod, TLDM dapat menyelesaikan 102 kes pinjaman ah long yang berjumlah RM139,000, di samping 76 anggota TLDM telah mendapatkan khidmat Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK).

Jarang sekali kita mendengar ketua jabatan mahupun korporat sentiasa memantau kewangan para pekerja terutamanya yang melibatkan ah long. Yang selalu kedengaran, para pekerja yang mengalami masalah kewangan yang teruk sehingga terpaksa meminjam dengan ah long tidak dipedulikan langsung. Seorang pemimpin yang baik sewajarnya menjaga kebajikan kewangan para pekerja.

Malangnya, ramai pemimpin hanya memikirkan kedudukan kewangannya sahaja walhal anak-anak buahnya mengalami masalah kewangan. Masalah kewangan para pekerja tidak diendahkan sedangkan masalah sebeginilah mampu menjejaskan prestasi kerja seseorang.

Sudah sampai masanya satu polisi yang jelas bagi setiap jabatan kerajaan dan swasta untuk membela kewangan para pekerja agar mereka ini tidak terlibat dengan pinjaman ah long. Peranan ketua-ketua jabatan untuk menggubal polisi yang sedemikian.

Di samping itu, terdapat juga majikan yang terlalu menekan para pekerja dengan pelbagai kerja yang terpaksa dilakukan melebihi waktu yang sepatutnya.

Pada masa sama, gaji yang dibayar terlalu murah dan akhirnya ramai yang rela hati berhenti bekerja dengan syarikat berkenaan. Majikan langsung tidak ambil pusing. Bagi mengatasi masalah kekurangan pekerja mereka sanggup mengupah warga asing. Bagi mereka keuntungan adalah segala-galanya. Manakala, kebajikan pekerja adalah perkara terakhir.

Itu belum lagi menyentuh gaji minimum yang wajib dilaksanakan oleh majikan. Seperti biasa, kedengaran segelintir majikan yang sanggup menipu kononnya telah melaksanakan gaji minimum para pekerja walhal sebenarnya tidak.

Majikan sebegini menggunakan taktik pengiraan gaji minimum dengan mengambil kira elaun dan kerja lebih masa dalam pengiraan gaji pokok. Pihak berkuasa jenguk-jenguklah kes-kes sebegini supaya tidak ada yang menjadi mangsa majikan yang tamak haloba.

Mereka ini mungkin tidak sedar atau buat-buat tidak sedar bahawa faktor kewangan boleh memotivasikan para pekerja mereka agar bekerja dengan lebih baik lagi.

Walau apa pun alasan yang diberikan, kebajikan kewangan para pekerja perlu dibela dan dijaga oleh majikan dengan ikhlas dan sejujurnya.

Penulis ialah Pensyarah Kanan Perakaunan dan Kewangan Pusat Pengajian Perakaunan (SOA) dan Felo Penyelidik Institut Keusahawanan dan Koperasi (CEDI) Universiti Utara Malaysia

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan