Khamis, 14 Februari 2013

ISU KEPENGGUNAAN : Menentukan makanan halal



Penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Selangor menyerbu sebuah pusat penyembelihan ayam yang mencurigakan.

Pusat penyembelihan itu didapati menggunakan kejutan elektrik yang tinggi terhadap ayam yang hendak disembelih. Kejutan elektrik menyebabkan ayam berkenaan mati sebelum disembelih.

Begitu juga pendedahan mengenai ayam yang diimport dari China yang didapati meragukan dari segi halalnya. Pembungkus ayam yang dipotong kecil itu tidak mempunyai tanda halal.

Justeru, bagaimana pengguna mahu menentukan sama ada sesuatu makanan itu halal atau tidak?


Makanan halal boleh diertikan seperti berikut:

Tidak mengandungi sebarang bahagian atau benda daripada binatang yang dilarang kepada orang Islam memakannya atau tidak disembelih mengikut hukum syarak.

Tidak mengandungi najis mengikut hukum syarak.

Tidak disedia, diproses atau dikilang menggunakan peralatan yang tidak bebas daripada najis.

Semasa dalam penyediaan, pemprosesan dan penyimpanannya, benda terbabit tidak bersentuhan atau berdekatan dengan sebarang makanan yang haram atau dihukumkan sebagai najis mengikut hukum syarak.

Isu makanan halal amat sensitif bagi umat Islam.


Terdapat beberapa bentuk penipuan yang berkaitan dengan isu halal ini iaitu:

Meletakkan tanda halal atau ditanggung halal sewenang-wenangnya di kedai makan oleh pengusaha bukan Islam.

Mendaftarkan syarikat perniagaan dengan nama atau lambang yang menggambarkan keislaman seperti masjid atau bulan.

Syarikat bukan Islam menggunakan nama syarikat pengedar kepunyaan orang Islam pada label pembungkusan, sehingga menunjukkan seolah-olah ia adalah pengeluar barangan terbabit.

Syarikat mengambil lang­kah mudah dengan menciplak logo yang diiktiraf halal dan diletakkan pada premis dan produk.


Terdapat beberapa aspek yang perlu diberikan pertimbangan dalam menentukan halalnya sesuatu produk iaitu:

Penyembelihan

Sembelihan hendaklah dilakukan orang Islam dan memenuhi syarat ditetapkan.

Haiwan yang disembelih mestilah jenis halal dimakan.

Haiwan itu masih hidup ketika disembelih.

Memutuskan halkum (saluran penafasan) dan urat marih (saluran makanan, minuman dan pendarahan) haiwan.

Alat penyembelihan mestilah tajam dan tidak terdiri daripada tulang, kuku atau gigi.


Hidangan dan penyembelihan

Semua bahan halal hendaklah disimpan, dipamer dan dihidang secara berasingan dalam setiap keadaan dengan bahan tidak halal.


Pemprosesan makanan dan masakan

Tidak mengandungi bahagian atau benda daripada haiwan yang dilarang orang Islam memakannya atau tidak disembelih mengikut hukum syarak.

Tidak mengandungi apa-apa benda yang dianggap najis mengikut hukum syarak seperti minyak babi, lemak daripada bangkai dan arak.

Tidak disediakan, diproses atau dikilang menggunakan sebarang peralatan yang mengandungi benda najis seperti tempat pemotong, kuali, sudu dan periuk.

Semasa penyediaan, pemprosesan dan penyimpanan makanan tidak bersentuhan atau berdekatan dengan sebarang makanan yang dianggap najis.


Kebersihan

Premis pembuatan, penyediaan dan penjualan makanan dan minuman hendaklah bersih serta bebas daripada gejala yang memudaratkan seperti lalat, tikus, lipas dan cicak.

Peralatan yang digunakan hendaklah dibasuh dan dicuci dengan bersih.

Tandas dan bilik air mestilah dibersihkan dari semasa ke semasa.

Sumber : http : //www.hmetro.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan