Jumaat, 26 April 2013

ISU SOSIAL : Semakin ramai pencari kerja 'atas talian' di Malaysia


KUALA LUMPUR - Dekad ini yang menyaksikan lonjakan ketara dalam perkembangan teknologi komunikasi maklumat (ICT), menjadikan urusan mencari pekerjaan begitu mudah ibarat di hujung jari tidak seperti tahun-tahun yang lampau.
   
Menurut 'JobsDB.com' yang berpusat di Singapura, jumlah pencari kerja atas talian semakin meningkat.
   
"Antara Januari 2011 dan Febuari 2012, jumlah pencari kerja secara atas talian dari Malaysia meningkat 365 peratus," jelas Jake Andrew, Pengurus Produk JobsDB.com kepada Bernama.
   
Takrif 'atas talian' merujuk kepada sambungan kepada Internet.
   
Menurut Andrew, Malaysia adalah negara ketiga selepas Hong Kong dan Singapura di Asia bagi jumlah pencari kerja atas talian yang paling ramai.
  
PENCARI KERJA
  
Kajian melibatkan 2,000 orang yang dijalankan JobsDB.com mendapati 82 peratus daripada pencari kerja di Malaysia memilih portal carian kerja bila mencari peluang yang baru dan mencabar.
   
Manakala 41 peratus meninjau prospek yang lebih baik bagi kerjaya mereka, melawati portal-portal tersebut tiga hingga empat kali seminggu.
   
Ada pencari kerja yang melawati portal itu sekadar untuk memuaskan hati dengan nilai kerjaya yang mereka sedang tanggung selain ingin mengetahui kebolehan mereka jika berada dalam kerjaya yang sama di bidang lain.
   
Kategori pencari kerja ini akan memohon kerja yang sesuai bila timbulnya peluang walaupun pada asalnya mereka tidak mempunyai tujuan tersebut.
  
KOMPUTER
  
Pencari kerja kini boleh mencari kerja di mana saja dan tidak kira masa. Tambahan pula warga Malaysia telah menjadi lebih cekap menggunakan gajet canggih serta mudahalih.
   
Menurut Pengurus Besar JobsDB.com Malaysia, Sheldon Fernandez, jumlah pencari kerja atas talian dari Malaysia semakin meningkat.
   
"Pencari kerja berusaha mencari karier yang sesuai," jelas Fernandez sambil menambah kata, mereka sebenarnya mencari perubahan yang positif.
   
Statistik JobsDB.com menunjukkan 800,000 pencari kerja dari Malaysia telah melawati portal itu bagi mendapatkan peluang kerja lebih baik dan dipercayai mereka yang sedang bekerja mewakili 60 peratus daripada kumpulan ini.
  
INTERNET
  
Internet telah menjadi laluan utama bagi pencarian kerja masakini beserta dengan perkembangan teknologi yang rancak termasuk populariti telefon pintar dan gajet mudahalih lain.
   
JobsDB Malaysia membuat pelaburan besar bagi menambahbaik khidmat teknologinya serta pembangunan produk bagi memberi lebih fleksibiliti dan aksesibiliti kepada kumpulan pencari kerja.
   
'Enjin Pencarian' itu bertujuan menjadi portal utama untuk pencari kerja di rantau ini.
   
Selain membantu majikan menerima permohonan relevan bagi mengisi kekosongan jawatan, pencari kerja juga akan diberi 'kerja' yang sesuai dengan kelayakan mereka.
   
Di Malaysia, kadar kejayaan pencarian kerja melalui JobsDB.com mencatat empat hingga lima pengambilan pekerja setiap bulan.
  
PELAN
  
"Perkembangan domestik di Malaysia begitu rancak, 6.0 peratus dalam suku terakhir pada tahun 2012 dan angka yang sama diunjurkan bagi tahun 2013, terutama dengan adanya sektor SME.
   
"Wujudnya peluang besar dalam pasaran kerja di Malaysia, adalah selari dengan strategi dan jangkaan kita," jelas Angeli Beltran, Pengarah Urusan JobsDB.
   
Berapa lama seseorang itu boleh dapatkan kerja melalui enjin pencarian kerja ini?
   
Berikutan pencarian dilakukan atas talian, ia adalah lebih senang mendapat pekerjaan yang sesuai dan permohonan boleh dibuat melalui Internet di mana saja tanpa mengira masa, kata Beltran.
   
"Dari permohonan sehinggalah penerimaan kerja, ia bergantung kepada proses syarikat yang berkenaan," jelas beliau.
   
Katanya, JobsDB.com berperanan menyediakan liputan yang meluas berhubung pekerjaan di samping membantu mengurangkan pengangguran di negara seperti Malaysia. - Bernama

Tiada ulasan:

Catat Ulasan