Rabu, 19 Jun 2013

ISU KESIHATAN : Aedes mengganas


Oleh :  Nor Hatina Shuib dan Suhaila Shahrul Annuar

11,485 kes denggi, 23 kematian dari Januari hingga Jun

Selangor catat kes tertinggi, 30 peratus mangsa tinggal di pangsapuri

Boleh terbang sejauh 200 meter, mampu hidup pada ketinggian 750 meter

Membiak lebih kerap pada musim panas dari Jun hingga September

Kuala Lumpur : Ancaman nyamuk aedes makin meningkat dengan 11,485 kes denggi dilaporkan dari Januari hingga Ahad lalu membabitkan 23 kematian, iaitu pertambahan empat peratus berbanding 11,063 kes dengan 22 kematian bagi tempoh sama tahun lalu.

Daripada jumlah itu, Selangor mencatatkan jumlah tertinggi membabitkan 4,999 kes dengan lima kematian, diikuti Johor, 1,421 kes dengan tujuh kematian dan Perak 857 kes.

Rekod tertinggi pada 2010

Berdasarkan analisis 2003-2012, Kementerian Kesihatan merekodkan 876 kematian akibat denggi dengan rekod tertinggi pada 2010 membabitkan 134 kematian.

Agak mengejutkan, lebih 30 peratus mangsa di Selangor tinggal di pangsapuri.

Menurut Ketua Sektor Penyakit Bawaan Vektor, Bahagian Kawalan Penyakit Kementerian Kesihatan, Dr Rose Nani Mudin, kajian menunjukkan aedes boleh terbang sejauh 200 meter dan mampu hidup di tahap ketinggian 750 meter atau bangunan 21 tingkat.

“Justeru, orang ramai perlu mengetepikan tanggapan kononnya penghuni bangunan tinggi atau pangsapuri tidak diserang aedes.

“Nyamuk secara semula jadi tidak mampu terbang pada ketinggian itu, tetapi ia ada cara tersendiri dengan terbang mengikut mangsa menaiki lif dan singgah di tingkat tertentu seterusnya bertelur dan membiak.

“Selepas menghasilkan telur di tempat air bertakung, nyamuk akan mula terbang di ketinggian yang lain pula untuk mencari mangsa dan tempat bertelur yang baru,” katanya kepada BH.

Faktor cuaca

Sementara itu, Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam), Kementerian Kesihatan, Datuk Dr Lokman Hakim Sulaiman, berkata pembiakan nyamuk aedes berkait rapat dengan cuaca.

“Analisis menunjukkan bagi tempoh lima tahun lalu peningkatan kes denggi berlaku antara Jun hingga September setiap tahun kerana sepanjang tempoh itu cuaca panas.

“Kadar gigitan dan proses pembiakan nyamuk lebih kerap berlaku dalam suhu yang tinggi dan aedes mengalami proses tumbesaran daripada larva ke dewasa dengan lebih cepat dalam keadaan panas,” katanya.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan