Ahad, 21 Julai 2013

ISU SOSIAL : Ibu bapa cuai boleh dikenakan tindakan


KUALA LUMPUR - Ibu bapa yang cuai sehingga mendatangkan kemudaratan kepada anak-anak mereka boleh dikenakan tindakan di bawah Akta Kanak-Kanak 2001.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Rohani Abdul Karim berkata, semua ibu bapa perlu lebih prihatin dan peka dalam menjalankan tanggungjawab mereka.

Beliau berkata demikian mengulas tragedi menimpa seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun meninggal dunia akibat ditinggal ibunya lebih lima jam di dalam kereta kelmarin.

“Saya sedih dengan apa yang berlaku, ini satu kecuaian. Bagaimanapun perkara sudah terjadi saya turut bersimpati.

“Saya berharap perkara yang sama tidak berulang kepada keluarga lain. Ibu bapa perlu faham tugas dan tanggungjawab mereka,” katanya pada sidang media, semalam.

Menurutnya, kes kecuaian seumpama itu sering kali berlaku  dan sepatutnya telah jadi pengajaran kepada semua.

“Ini satu kerisauan. Kita boleh ambil tindakan di bawah Akta Kanak-Kanak 2001 yang mana mampu bertindak tegas kepada ibu bapa cuai. Jangan ambil ringan, belajar dengan perkara yang telah berlaku,” katanya.

Akta Kanak-Kanak 2001 memperuntukkan, sesiapa ibu bapa atau penjaga yangcuai, mengabaikan kanak-kanak boleh didakwa di mahkamah.

Pesalah boleh disabitkan denda sebanyak RM20,000 atau penjara 10 tahun atau kedua-duanya sekali.

Beliau berkata, pihaknya akan memasukkan semula modul keibubapaan ke dalam kursus-kursus persediaan pasangan yang bakal menimang cahaya mata atau ingin berumah tangga.

“Cadangan ini kita akan bawa kepada perbincangan di peringkat kementerian. Saya juga akan maklum kepada Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN). Dahulu modul itu pernah dikendalikan oleh LPPKN,” katanya.

Sumber : http : //www.sinarharian.com.my/

Info :


Akta Kanak-kanak 2001 (Akta 611):

Suatu Akta untuk menyatukan dan meminda undang-undang yang berhubungan dengan pemeliharaan, perlidungan dan pemulihan kanak-kanak dan untuk mengadakan peruntukan bagi perkara-perkara yang berkaitan dan bersampingan dengannya.

Akta ini :

Mengiktiraf - wawasan negara sebagai negara maju sepenuhnya iaitu sebuah negara di mana keadilan sosial dan pembangunan moral , etika dan rohani sama pentingnya dengan kemajuan ekonomi dalam mewujudkan masyarakat yang penyayang, damai dan berperikemanusiaan.

Mengiktiraf - seorang kanak-kanak bukan sahaja sebagai  suatu bahagian penting masyarakat tetapi juga merupakan kunci kehidupan, pembangunan dan kemakmuran masyarakat.


Mengakui - seseorang kanak-kanak, tanpa kematangan dari segi fizikal, mental dan emosi memerlukan perlindugan , pemeliharaan dan bantuan khas selepas kelahirannya bagi memastikan kanak-kanak tersebut dapat memberikan sumbangan dalam pembentukan masyarakat madani.

Sumber : Laman Web JKM Selangor

Tiada ulasan:

Catat Ulasan