Rabu, 18 September 2013

ISU PENDIDIKAN : 24 buah sekolah diiktiraf SBT


PUTRAJAYA 18 Sept. - Kementerian Pendidikan mengiktiraf 24 lagi Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) membabitkan 14 sekolah rendah dan 10 sekolah menengah di bawah kohort keempat tahun ini.

Menteri Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusoh berkata, pertambahan itu menjadikan jumlah keseluruhan SBT di seluruh negara sebanyak 115 buah sekolah.

Beliau berkata, sasaran kementerian bagi membangun dan mewujudkan 10 buah SBT setiap tahun dalam Program Transformasi Kerajaan (GTP) 2.0 telah tercapai dengan jayanya, lebih membanggakan melepasi sasaran apabila 24 buah sekolah mendapat pengiktirafan itu.

Peruntukan khas akan diberikan kepada 24 SBT terbaharu ini berjumlah RM16.8 juta iaitu RM700,000 untuk tahun pertama, tahun kedua RM500,000 dan RM300,000 untuk tahun ketiga bagi setiap sekolah.

Jumlah itu khusus untuk membantu bagi mengangkat kualiti pendidikan murid-murid negara ini ke satu tahap setanding dengan standard antarabangsa," katanya dalam sidang akhbar selepas merasmikan majlis Pengiktirafan Sekolah Berprestasi Tinggi di sini hari ini.

Yang hadir sama Timbalan Menteri Pendidikan I, Datuk Mary Yap Kain Ching; Timbalan Menteri Pendidikan II, P. Kamalanathan; Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan I, Datuk Dr. Madinah Mohamad dan Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan II, Datuk Seri Dr. Zaini Ujang.

Menurut Idris, kementerian sangat berpuas hati pelaksanaan dan pencapaian cemerlang 91 SBT terdahulu yang telah diiktiraf mulai tahun 2010, sehubungan itu kerajaan bersetuju melanjutkan tempoh pelaksanaan SBT sehingga 2015.

Katanya, pada tahun ini kesemua SBT berkenaan telah menunjukkan kecemerlangan dalam pelbagai bidang merangkumi akademik, kokurikulum dan juga sukan di peringkat antarabangsa.

Dengan pengiktirafan terbaharu ini, diharapkan kesemua SBT mampu menghasilkan murid cemerlang yang merupakan pewaris negara di masa hadapan.

Selaras dengan hasrat SBT, pelajar mestilah mampu mendahului dalam memperoleh pencapaian yang cemerlang yang menjadi aspirasi kepada Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) yang diperkenalkan kerajaan," katanya.

Senarai Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT)  Tahun 2013 Kohort 4 :

JOHOR
SK Tengku Mariam
SJKT Ladang Rem
SMK Dato’ Penggawa Barat

KEDAH
SM Sains Kubang Pasu

KELANTAN
SM Sains Machang

MELAKA
SK Convent of the Infant Jesus 1 (M)
SMKA Sharifah Rodziah

NEGERI  SEMBILAN
SBP Integrasi Jempol

PAHANG
SK Convent

PERAK
SK Sultan Idris II
SK Marian Convent
SM Sains Raja Tun Azlan Shah
SBP Integrasi Gopeng

PULAU PINANG
SK Convent Green Lane
SJK (C) Han Chiang
SMKA Al-Irshad

SELANGOR
SK Taman Megah
SK Bukit Jelutong
SK Sri Petaling
SMA Persekutuan Kajang
SBP Integrasi  Rawang

PUTRA JAYA
SK Putrajaya Presint 11 (1)

KUALA  LUMPUR
SK Convent Bukit Nanas (1)
SJK (C) Kuen Cheng 2

Sumber:  http: //www.utusan.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan