Isnin, 17 Mac 2014

ISU PENDIDIKAN : Penambahbaikan PBS : Guru tidak perlu isi data penguasaan murid


KUALA LUMPUR  18 Mac - Guru-guru tidak perlu lagi mengisi data penguasaan murid secara atas talian berikutan pelaksanaan langkah-langkah penambahbaikan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) mulai 1 April ini.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, guru-guru boleh merekodkan perkembangan pembelajaran murid secara `offline' menerusi Sistem Pengurusan PBS (SPPBS).

Beliau yang juga Menteri Pendidikan menjelaskan, langkah itu adalah bagi memastikan para guru memberi fokus terhadap pengajaran dan pembelajaran.

"Oleh sebab bilangan pernyataan deskriptor dan evidens telah dikurangkan, secara automatik guru-guru tidak akan dibebankan dengan kesibukan mengisi dan merekodkan penilaian pelajar ke dalam sistem komputer berpusat," katanya pada sidang akhbar tentang penambahbaikan PBS di bangunan Parlimen hari ini.

Selain itu, Muhyiddin turut mengumumkan pelaksanaan Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) bagi menggantikan peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR).

Langkah-langkah penambahbaikan PBS yang lain adalah:

* Kementerian Pendidikan telah menetapkan Dokumen Standard  Prestasi (DSP) dipermudahkan menjadi Panduan Perkembangan Pembelajaran Murid.

* Guru tidak lagi perlu menyediakan Fail Perkembangan Murid (FPM) dan melengkapkan Rekod Transit.

* Perekodan perkembangan pembelajaran murid boleh dilakukan mengikut kesesuaian masa guru.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan