Isnin, 28 April 2014

ISU PENGAJIAN TINGGI : Menggelabah duit kering


Oleh : Ihsan Noorzali

Melihat gelagat sekumpulan siswa sebuah institusi pengajian tinggi bagaikan berlumba-lumba menayangkan model terbaru telefon pintar di tangan, penulis hanya mampu menggelengkan kepala.

Beriya-iya benar kumpulan lima siswa perempuan berkenaan memperagakan telefon bimbit yang berharga sekitar RM1,500 itu antara satu sama lain.

Ia ternyata hebat kerana penulis yang bekerja pun hanya mampu memiliki telefon bimbit berharga murah.

Melihat keghairahan golo­ngan muda terhadap gajet atau barangan berjenama mahal dengan harga ribuan ringgit, ia bukan fenomena luar biasa.

Namun yang menjadi luar biasa ialah mereka daripada golongan pelajar yang tentunya tidak mempunyai pendapatan tetap.

Penulis percaya duit untuk membeli telefon bimbit itu pasti datang daripada wang pinjaman yang sepatutnya digunakan bagi tujuan menampung perbelanjaan.

Menyorot fenomena ini, Pensyarah Kanan Fakulti Pengurusan dan Ekonomi, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Dr Syed Ismail Syed Mohamad berkata, pengaruh persekitaran terutama tarikan rakan dan media massa antara faktor utama golongan itu hilang pertimbangan.

Beliau berkata, mereka berani mengambil risiko kekurangan duit semata-mata mahu memenuhi keperluan naluri dan mung–kin juga mahu setanding rakan lain.

“Biarpun faham kegunaan wang itu adalah sebagai talian hayat mereka di universiti, tarikan persekitaran yang sangat kuat mampu menghilangkan pertimbangan dan kewarasan berfikir.

“Mereka sanggup ikat perut agar tidak ditertawakan rakan yang mungkin boleh menjatuhkan imej pada mata orang lain.

“Namun, apabila tersedar bahawa tindakan itu mengundang padah, barulah mereka akan menggelabah. Duit sudah hampir kering sedangkan semester masih ada lagi,” katanya.

Rentetan itu katanya, siswa akan menggunakan cara lain bagi memastikan mereka tidak terus dihimpit isu kekurangan duit.

“Mulalah timbul keadaan insiden meminta duit daripada ibu bapa yang diistilahkan sebagai FAMA (father mother), meminjam dengan rakan juga bekerja sambilan.

“Selepas itu, timbul juga masalah pencapaian merudum, kerja tidak mampu diselesaikan dan tidak hadir ke kuliah.

“Bayangkan, disebabkan kehilangan pertimbangan untuk berfikir dengan matang, banyak masalah lain berbangkit, sekali gus menghuru-harakan kehidupan siswa,” katanya tidak menafikan kebanyakan yang terjebak adalah siswa Melayu berusia 18 hingga 22 tahun.

“Meskipun tiada kajian khusus atau ilmiah, secara dasarnya inilah golongan yang paling banyak berbelanja tanpa had.

“Saya tidak kata semua (siswa Melayu boros), mungkin bangsa lain juga ada tapi memandangkan jumlah siswa ini paling ramai di institusi, tanggapan itu tidak dapat dielakkan.

“Apatah lagi jika kita lihat, betapa bergayanya mereka dengan rangkaian barangan mahal yang seharusnya hanya mampu dimiliki golongan bekerja,” katanya.

Beliau berkata, biarpun wang pinjaman itu adalah hak mereka, siswa perlu sedar ia adalah pinjaman dan perlu dibayar bila tiba masanya.

“Kebanyakan siswa tidak sedar mengenai hakikat itu atau jika sedar pun mungkin pura-pura buat tidak tahu.

“Saya tekankan, wang itu mesti dibayar balik bila sudah tiba masanya. Jadi bayangkan, alangkah ruginya jika ia digunakan dengan cara tidak betul.

“Wang itu diberikan dengan harapan dapat membantu siswa yang sedang belajar agar tidak terbeban dengan pembayaran yuran pengajian, asrama dan sebagainya. Bukan untuk bersuka ria,” katanya.

Beliau berkata, sesiapa pun tiada hak menghalang jika siswa mahu menggunakan duit itu bagi tujuan memberi penghargaan pada diri selepas penat belajar.

“Memang boleh tapi biarlah berpada-pada dan disesuaikan ikut kemampuan. Anda masih belajar dan tiada punca pendapatan jadi ikut tahap status anda.

“Mengapa mesti berlagak seperti orang yang sudah bekerja. Orang bekerja ada pendapatan setiap bulan tapi anda perlu menuju setiap empat bulan atau lebih untuk memperoleh wang.

“Lebih menyedihkan, wang yang seharusnya digunakan bagi tujuan belajar disalahgunakan demi kepuasan peribadi,” katanya.

Ditanya kemungkinan sikap boros itu disebabkan tiada kesedaran diri, beliau mengakuinya.

“Pendapat saya, mereka kurang bijak memikirkan masa depan. Maksudnya, tindakan ini untuk hari ini saja manakala untuk hari lain, kita fikir pada hari itu.

“Jika mereka bijak membuat perancangan, duit diterima itu boleh disimpan. Walaupun sedikit, tapi jika dihimpun jumlahnya akan meningkat.

“Tamat pengajian, duit terkumpul itu boleh digunakan untuk tujuan lain seperti memulakan kerjaya keusahawanan, menampung keperluan semasa dan sebagainya,” katanya.

Berdasarkan pemerhatian, cara itu katanya, banyak dipraktikkan siswa bangsa lain kerana secara dasarnya mereka lebih gemar berdikari berbanding meminta bantuan keluarga.

“Saya tidak kata siswa Melayu tiada inisiatif, tapi kebanyakannya tidak bijak dan kurang membuat persiapan awal.

“Bila tamat pengajian, mula menggelabah sebab tiada pendapatan dan belum mendapat pekerjaan.

“Nasihat saya, sesiapa jua perlu bijak membuat perancangan kewangan supaya tidak menyesal nanti. Jangan terlalu mengikut kata hati,” katanya.

Sumber : http : //www.hmetro.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan