Ahad, 19 April 2015

ISU SOSIAL : Profesor palsu, Doktor palsu, gigi palsu...


Oleh : ABDUL JALIL ALI

KALAU hendak tahu Malaysia kini mempunyai 2,349 profesor – 1,990 di universiti awam, 359 lagi di universiti swasta yang diiktiraf. Jumlah itu adalah yang sah berdaftar di bawah Majlis Profesor Negara (MPN).

Mungkin ada beribu-ribu lagi profesor di luar majlis berkenaan, termasuk sekian banyak profesor lantikan sendiri @ tidak diiktiraf. Hatta, penggunaan istilah profesor itu sering kali menimbulkan kekeliruan dan tanda tanya.

Sebab itu saya memuji langkah MPN menerbitkan buku Garis Panduan Penggunaan Gelaran Profesor yang dilancarkan baru-baru ini oleh timbalan pengerusinya, Prof Ulung Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin.

Buku tersebut diedarkan secara percuma kepada umum, atau boleh layari laman rasmi www.majlisprofesor.gov.my.

CEO majlis, Prof Datuk Dr Raduan Che Ros memberitahu media antara sebab penerbitan buku tersebut ialah untuk mengekang penyalahgunaan gelaran berkenaan untuk memperdaya orang ramai.

Seperti yang diketahui gelaran tertinggi akademik itu selalu disalahgunakan. Tidak ada siapa yang mengawal, maka semua orang – yang tidak malu! – boleh meletakkan gelaran tersebut pada awal nama.

Sekiranya kecenderungan dan keghairahan ini tidak diambil peduli, mungkin satu hari nanti Pak Meon si penjaga kandang lembu pun boleh mencetak kad nama ‘Prof Meon’, ijazah L.E.M.B.U, seperti yang disebut P Ramlee dalam filem klasik Labu Labi.

Bukan semua, tetapi kadang-kadang timbul tanda tanya dan prasangka bagaimana seorang yang kita tahu latar belakangnya, tiba-tiba memakai gelaran profesor.

Perkara ini dirasakan juga dalam kalangan akademia sendiri. Cuma belum ada keberanian untuk bertanya di mana dia memperoleh status profesor? Dari universiti mana? Apa kajiannya?

Betapa pula halnya dengan tuduhan ada sekian banyak profesor yang menjiplak @ plagiat hasil karya orang lain. Berapa ramai yang telah ditarik status profesor atas tuduhan mencuri karya orang?

Sebenarnya penyalahgunaan gelaran ini telah dikesan sejak tahun 1950-an. Malah, satu ketika dulu menara gading kita pernah dicemuh kerana terlalu mudah menganugerahkan status profesor, sehingga wujud apa yang disebut ‘Prof Kangkung’.

Sekadar bertanya, dan tanpa prejudis: Apakah kewujudan sekian banyak profesor tidak berwibawa ini menjadi salah satu faktor mengapa universiti kita tidak pernah termasuk dalam senarai terbaik dunia?

Selain gelaran profesor, orang kita juga mudah mendakwa dan mengiklankan diri dengan gelaran Dr, baik doktor persuratan (PhD) atau doktor perubatan.

Jangan terkejut apabila rakan yang setiap hari kita temui dalam lif, tiba-tiba memberitahu dia telah memperoleh gelaran Dr, bukan dari universiti tempatan tetapi dari luar negara.
Mungkin benar dia belajar dan bertahun-tahun membuat penyelidikan di luar kampus.

Tetapi ada kemungkinan juga dia membeli ijazah kedoktoran itu dari mana-mana sindiket. Di tempat kita bukan luar biasa orang membeli ijazah, sama seperti membeli apam balik di pasar malam.

Ada orang yang sengaja menggunakan gelaran Prof dan Dr untuk mengabui mata orang lain, almaklumlah orang kita memang selalu yakin dan terfana dengan gelaran tersebut, lebih-lebih lagi apabila gelaran tersebut disatukan sebelum nama, seperti Prof Dr sekian-sekian.

Sebab itu baru-baru ini kementerian kesihatan mengingatkan orang ramai jangan mudah terpedaya dengan sesetengah klinik rawatan alternatif atau pusat kecantikan yang pemiliknya menggunakan gelaran Prof atau Dr. Pemeriksaan kementerian mendapati sesetengah gelaran tersebut adalah palsu.

Dari semasa ke semasa kita membaca – dan melihat gambar – mangsa doktor-doktor palsu ini. Ada kes seorang wanita yang terpengaruh dengan iklan seorang ‘doktor pakar’ telah berkunjung ke klinik berkenaan, berhasrat menegangkan payudara yang sudah kendur.

Seperti yang dilaporkan media, setelah membayar beribu-ribu RM dan menjalani apa yang didakwa pembedahan plastik, wanita berkenaan mendapati si payunya tegang, tetapi hanya sebulan.

Dia datang semula ke klinik berkenaan mengadu payunya kendur lagi. Pembedahan ulangan dilakukan – kena bayar RM lagi! Setelah dua bulan dia mendapati kedua payunya semakin mengecil setiap hari, dan akhirnya rata seperti Dataran Merdeka. Ini gara-gara doktor palsu!

Selain prof dan doktor palsu, kita ada bomoh palsu, lesen palsu, GST palsu, polis palsu, duit palsu, gigi palsu, malah suami palsu. Apa boleh buat, Malaysia memang penuh dengan kepalsuan!

Sumber : http : //www.sinarharian.com.my/ (16 April 2015)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan