Jumaat, 30 September 2016

ISU BAHASA : Memperkasa bahasa Melayu


Oleh : ABDULLAH MOHD YASSIN

PADA 22 Disember 2005 dijelmakan oleh Jabatan Perdana Menteri Malaysia, Surat Pekeliling Am Bilangan 1 Tahun 2006 yang berjudul Langkah-Langkah Memperkasakan Penggunaan Bahasa Kebangsaan Dalam Perkhidmatan Awam yang dijangkakan menjadi satu penawar keramat untuk merealisasikan penggunaan bahasa kebangsaan sebagai bahasa rasmi dalam pentadbiran negara.

Kerasmiannya meliputi wacana lisan dan tulisan di peringkat kerajaan Persekutuan, kerajaan negeri, badan berkanun dan pihak berkuasa tempatan sebagaimana termaktub dalam Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan dan Akta Bahasa Kebangsaan 1963/67. 

Dari tarikh keramat itu hingga kini usia pekeliling tersebut telah berusia lebih 10 tahun, namun sinar keramatnya agak menyesakkan nafas pencinta bahasa negara ini.

Rata-rata dan di mana-mana sahaja, penggunaan bahasa kebangsaan (bahasa Melayu) semakin longgar dan longlai. Dalam wacana ilmiah di pusat pengajian tinggi sama ada awam mahupun swasta, laluan bahasa Melayu melapah medan ilmu (kecuali ilmu bahasa Melayu) amat sempit dan meruncing. 

Kupasan pelbagai ilmu tinggi yang menjadi kebanggaan negara langsung tidak menjadikan bahasa Melayu sebagai wahananya. Jika terguna pun diselitkan dengan bahasa asing yang menyedihkan kedudukan bahasa Melayu umpama ungkapan ‘hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong’. 

Akibatnya penggunaan bahasa menjadi cacamarba dan hilang sifat formal, rasmi dan ilmiahnya. Begitu juga dalam penyampaian pada peringkat pengurusan dan pentadbiran negara, penggunaan bahasa Melayu terutamanya dalam wacana lisan cukup menyedihkan lagi menyeksakan. Kemungkinan para ilmuwan dan para politikus beranggapan bahawa bahasa ibundanya ini sekadar sebagai bahasa ‘pertuturan kampung’ sahaja. 

Baru-baru ini kita sama-sama menyambut ulang tahun kemerdekaan negara ke-59 yang penuh gilang-gemilang. Dengan sambutan kemerdekaan kali ini bererti perjuangan untuk menegakkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan telah melebihi usia 60 tahun kerana perjuangannya dimulai beberapa tahun sebelum merdeka. 

Persoalannya, adakah kita menunggu dua jubli emas sambutan kemerdekaan untuk mengisytiharkan bahasa Melayu sebagai bahasa negara yang perlu disegarkan dan disemarakkan dalam erti kata sebenar-benarnya?

Perkara yang paling bernilai dalam hal kebahasaan ini ialah pencinta bahasa Melayu sewajarnya terus menggalas semangat juang bahasa yang hakiki lagi luhur dan usah merajuk di persimpangan jalan kerana merajuk kepada mereka yang tidak kasih akan menghancur niat murni kita sendiri.

Bangsa Melayu khususnya dan warganegara Malaysia amnya harus sedar bahawa kita tidak ada masa lagi untuk bermanja dalam soal menegakkan kedudukan hakiki bahasa Melayu ini.

Jika masa kini banyak tolak ansur kita legar-legarkan dalam soal memartabatkan bahasa, mungkin satu ketika kelak rasa sayang akan hilang terhadap bahasa keramat kita oleh generasi anak cucu kita sendiri. 

Begitu juga ketika ‘orang kita’ berkuasa sekaranglah, harus kita meminta ‘dipulangpulihkan’ kemartabatan bahasa Melayu kerana kita layak meminta kepadanya. 

Begitu juga jika perjuangan ini kurang memancarkan cahaya kejayaan, ‘rayulah’ kerana kita yakin dan percaya para pemimpin kita masih sudi untuk meletakkan agenda perjuangan bahasa sebagai satu perjuangan suci nusa bangsa. 

Dalam hal begini ungkapan ‘meminta kepada yang ada, merayu kepada yang sudi’ harus sentiasa menjadi renungan para pemimpin kini. 

Ingatlah bahawa perjuangan satu-satu bahasa hanya layak dilakukan oleh bangsanya sahaja.  Oleh itu, dalam kemelut perjuangan memartabatkan bahasa ini, sama-samalah kita renung bersama baris-baris peribahasa kita;


Merajuk kepada yang kasih,

Manja kepada yang sayang,

Meminta kepada yang ada,

Merayu kepada yang sudi.

Sumber : http : //www.sinarharian.com.my/

128 ulasan:

 1. Thank you information that you have brought, very interesting, please visit our website
  Agen BandarQ
  BandarQQ Online
  Agen Sakong Online

  BalasPadam
 2. Really nice post in this site..
  Domino99  Amazing posting. I like it and keep doing goods.
  Agen Domino99  So impresive posting like this.. Thanks sharing.
  Agen Poker

  BalasPadam
 3. Awesome Look forward to hearing more of your wisdom soon! Thanks.
  Domino99 Online  Excellent article. Keep writing such kind of info on your
  page. Im really impressed by your site.
  Poker Online  yes it takes time for such a thing but great result. Thank you… very nice article
  Poker Online Indonesia

  BalasPadam
 4. This is very educating post, thanks for sharing with us.
  Tips Menang AduQ
  Tips Bermain AduQ

  BalasPadam
 5. This is really very nice blog and so informative, It give us lots of interest and pleasure.
  DominoBet
  Agen Poker
  Domino99

  Nice post, Thanks a lot of for share the informative and useful blog.
  DominoQQ
  Domino99
  Daftar BandarQ

  BalasPadam
 6. This is really very nice blog and so informative, It give us lots of interest and pleasure.
  Domino99
  DominoBet
  Agen Poker

  BalasPadam
 7. Nice post, Thanks a lot of for share the informative and useful blog.
  Daftar BandarQ
  Domino99
  DominoQQ

  BalasPadam
 8. It was really a great information thanks for sharing.
  Daftar BandarQ
  Domino99
  DominoQQ

  BalasPadam
 9. Thanks for giving me the useful information. I think I need it!
  Domino99
  DominoBet
  Agen Poker

  BalasPadam
 10. This is really very nice blog and so informative. Thanks a lot for sharing this article. BandarQ
  The information which you people are given are really good, These look really great. BandarQQ
  This is great, you are good, i like your post and i still waiting our next post Agen BandarQ
  Thanks for giving me the useful information. I think I need it! BandarQ Online
  Thanks for sharing, this is a fantastic blog article.Thanks Again. Really Great. Situs BandarQ
  Nice Post, and good Information for this site. Thanks for shared!! Daftar BandarQ

  BalasPadam
 11. We help in setting up and Installing Microsoft Office on your computer. We provide Technical Support and other services to you. We help you with great work and other details. We are here to help you. We help you with Microsoft Office and Office installation. We help you with Great technical services at an affordable price.
  Visit Us@ www.office.com/setup

  BalasPadam
 12. You have provided amazing detail in this blog. I liked your unique thinking. I admired your efforts. Thanks for sharing this wonderful post with me. Please keep me more update from your blog. I am very interested in your unique stories
  boyaqq
  pokerqq
  Ceme Online
  Bandar Ceme
  domino qiu qiu
  capsaqiu
  domino QQ
  domino poker
  ceme poker

  BalasPadam
 13. I am looking for sites with useful information and well crafted article. Your write-ups about motivation are excellent with deep information and perception. Also the discussion with readers is vital. We will await the new blogpost. Many thanks.
  ceme 99
  Ceme Online
  agen domino
  qq domino
  judi poker
  capsa online
  poker online
  online poker
  ceme online

  BalasPadam
 14. You have provided amazing detail in this blog. I liked your unique thinking. I admired your efforts. Thanks for sharing this wonderful post with me. Please keep me more update from your blog. I am very interested in your unique stories
  http://qqdominoqiu.com
  poker online
  qiuceme
  capsa online
  ceme
  http://qiucemeonline.com
  qqdomino
  bandarqiu

  BalasPadam