Isnin, 20 April 2009

MENYELAMI MAKSUD YANG TERSIRAT (Siri 8)

-->

SEPULUH JONG MASUK KE PELABUHAN, ANJING BERCAWAT EKOR JUGA

Peribahasa ini bermaksud seseorang yang tidak mahu mengubah pendiriannya dan tidak mahu mengikut arus perubahan yang berlaku di sekelilingnya meskipun perubahan itu mendatangkan kebaikan dan kemajuan. Jong ialah alat pengangkutan air yang besar sedikit daripada perahu tetapi kecil daripada kapal. Apabila jong memasuki pelabuhan, anjing yang berada dalam ketakutan akan mencawatkan ekornya atau membengkokkannya ke bawah paha.

Dalam hal ini, manusia di mana-manapun di dunia, baik apa juga bangsa dan keturunan atau anutan agama mereka, tidak terlepas daripada sifat degil, keras kepala, atau tidak mahu mendengar nasihat orang lain. Sifat sedemikian adalah tidak elok dan tidak sewajarnya menjadi ikutan, lebih-lebih lagi bagi anak-anak muda yang sudah berpendidikan.

-->
Sikap enggan berubah atau menerima pendapat orang lain ini merupakan sikap negatif yang merugikan diri sendiri. Sikap ini dalam bahasa Arab disebut jumud . Perkataan jumud berasal daripada perkataan” jamad” yang bermaksud benda keras yang tidak bernyawa. Dari segi istilahnya, jumud boleh diertikan dengan berotak beku, sempit, pemikiran masih dijajah atau sebagainya. Dalam Islam, jumud dapat dikaitkan dengan satu bentuk pemikiran yang tidak terbuka menerima sesuatu perubahan yang diizinkan syarak.

Sikap ini jelas bertentangan dengan perkara ke-12 dalam Tonggak 12 Perkhidmatan Awam, iaitu Nikmat Mencipta yang menggalakkan kakitangan perkhidmatan awam agar mengamalkan sifat-sifat positif seperti berikut:

i. Berasa puas sekiranya sesuatu idea atau cadangan dapat dilaksanakan /dimanfaatkan.
ii. Sentiasa berada dalam cabaran intelektual.
iii. Sentiasa mencari idea dan kaedah baru dalam menyelesaikan masalah.
iv. Over-zealous ( penuh bersemangat) dengan pekerjaan.
v. Gembira dengan wujudnya idea dan kaedah baru dalam pentadbiran.
vi. Senang “ bermain” dengan idea dan berani mencuba.

Di samping itu, kakitangan awam turut diingatkan agar menjauhi sikap-sikap negatif seperti:

i. Berpuas hati dengan kedudukan yang sedia ada.
ii. Takut menemui kegagalan.
iii. Memandang remeh usaha orang lain.
iv. Berpemikiran tidak dinamik.
v. Mempertahankan status quo secara membuta tuli.
vi. Tidak suka pembaharuan.
vii. Tidak sabar dalam penciptaan baru ( tidak berinovasi).

Dalam konteks negara kita, sesetengah inovasi baru yang diperkenalkan oleh agensi-agensi kerajaan telah mendapat tentangan daripada pelbagai pihak. Sebagai contoh, idea mewujudkan pungutan hasil setempat di pejabat pos pada mulanya diragui dan ditentang kerana kaedah tersebut berbeza dengan amalan biasa tetapi apabila dilaksanakan, cara ini bukan sahaja memudahkan urusan orang ramai, justeru kutipan hasil dapat dibuat dengan berkesan. Oleh yang demikian, kita sewajarnya bersikap terbuka dengan setiap pembaharuan yang diperkenalkan oleh pelbagai pihak. Dalam era perkembangan ICT dan dunia tanpa sempadan, sikap menolak teknologi yang ada hanya akan merugikan kita. Seharusnya, teknologi yang terhasil dimanfaatkan sebaik-baik mungkin demi meningkatkan martabat agama, bangsa, dan negara agar terus cemerlang, gemilang dan terbilang.

3 ulasan:

  1. terima kasih atas pencirian perkataan 'jumud' ini.

    BalasPadam
  2. Perkataan jumud (dijumudkan) telah digunakan dalam Surat Pekeliling Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam 2012. Apakah maksud perkataan ini dalam konteks Surat Pekeliling berkenaan? Terima Kasih... ^^

    BalasPadam
  3. Terbaik tuan trima kasih sbb bg ilmu.. Kbtulan terbaca

    BalasPadam