Rabu, 27 Mei 2009

HIV/ AIDS MASIH JADI ANCAMAN


Oleh Jami'ah Shukri
jamia@bharian.com.my

DIANGGARKAN kira-kira 11.8 juta golongan muda berumur 15 hingga 24 tahun di seluruh dunia menghidapi HIV dengan setiap hari hampir 6,000 orang, manakala 2,000 bayi juga dikesan dijangkiti virus sama yang dibawa ibu mereka ketika mengandung, selepas dilahirkan atau menyusu ibunya.

Kira-kira 15 juta kanak-kanak di seluruh dunia kehilangan ibu bapa atau salah seorang daripada mereka yang disahkan menghidapi Aids. Menjelang 2015, kira-kira 25 juta kanak-kanak juga dijangka 'kehilangan' salah seorang daripada ibu bapa mereka.

Satu daripada 86 kes baru mereka yang dijangkiti HIV adalah kalangan wanita dan remaja. Statistik menunjukkan 10 daripada 1,000 kanak-kanak tinggal di dalam persekitaran rumah yang dibayangi dengan HIV. Malah atas pelbagai sebab termasuk politik, ekonomi dan budaya, sesetengah golongan muda lebih mudah dijangkiti penyakit itu. Perangkaan pada 2007 mencatatkan sebanyak 33.2 juta lelaki, wanita dan kanak-kanak dijangkiti HIV/Aids.

Sebagai contoh, remaja lebih tinggi risiko kerana sebahagian mereka terdedah kepada pelakuan seks atau gagal mengawal diri hingga terjebak dalam kegiatan tidak bermoral. Tambahan pula, ketiadaan pendidikan seks dan kurang tanggungjawab sosial masyarakat berkaitannya menjadikan mereka mudah terdedah kepada virus berkenaan.

Keadaan kemiskinan yang mencengkam kehidupan mereka termasuk dieksploitasi oleh pihak tertentu serta dipaksa melacur menjadikan golongan ini tidak dapat lari daripada gejala itu, selain sesetengahnya pula dijangkiti HIV selepas berkongsi jarum menerusi pengambilan dadah. Jika dilihat secara keseluruhan jangkitan HIV/Aids ini, ia boleh berlaku dalam semua peringkat golongan atas sebab tertentu. Namun tumpuan perlu dikhususkan juga kepada golongan muda ini supaya angka yang dicatatkan itu turun sehingga sifar kerana mereka generasi penggerak pada masa depan.

Justeru, Hari Memperingati Aids Sedunia (IAMD) 2009 yang disambut pada 17 Mei setiap tahun dan kali ini, bertemakan 'Bersama Kita Adalah Penyelesaiannya', diraikan oleh lebih 100 negara baru-baru ini bagi memberi perhatian dan sokongan kepada mereka yang dibelenggu epidemik HIV/Aids dan mengajak komuniti global untuk terbabit secara aktif bersama membendung penularan gejala itu peringkat lebih serius.

Pada masa sama, tema itu juga menggalakkan perpaduan global dan resolusi mengenai isu HIV/Aids dengan memberi mesej kepada semua lapisan masyarakat bersama melakukan sesuatu bagi mengubah keadaan berkenaan.

Majlis Aids Malaysia dan ahli gabungannya pula akan memberi tumpuan aspek keagamaan bagi menghentikan stigma dan diskriminasi di kalangan rakyatnya.Dalam konteks Malaysia, Pelan Strategik Kebangsaan (NSP) mengenai Aids 2006-2010 disediakan bertujuan mengurangkan kemudaratan kedua-dua penyakit itu dengan memperuntukkan RM500 juta sepanjang tempoh berkenaan untuk pelbagai program berkaitannya.

Di Malaysia, dianggarkan 85,000 orang dikenal pasti menghidap HIV positif dan antara 10 dan 15 orang dijangkiti virus itu setiap hari.

Kementerian Kesihatan mendedahkan, tiga rakyat negara ini disahkan positif HIV dan seorang didapati meninggal dunia akibat Aids, setiap hari. Berdasarkan perangkaan, jumlah kes HIV mencatat penurunan berterusan mulai 2003 apabila 3,692 kes direkodkan pada 2008 berbanding 6,978 kes pada 2002.

Mengikut laporan itu, penurunan dicatatkan daripada 27 peratus bagi setiap 100,000 penduduk pada 2003 menjadi 17 peratus menjelang 2008 dan sekiranya trend itu berterusan, diunjurkan hanya sejumlah 110,000 kes HIV akan dikesan sehingga 2015.

Sumber Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK), pada 2008 pula mendapati 8,569 penagih baru dikesan adalah belia dan remaja berumur antara 13 hingga 39 tahun.

Bagaimanapun, pelbagai pihak perlu membuka mata dan bersatu hati bersama berperanan menangani isu mengenai HIV/Aids ini untuk mengelak ia terus mengancam sistem kehidupan masyarakat dan membantutkan penyediaan ke arah generasi yang bebas daripada epidemik membawa maut itu.

Sesungguhnya, jutaan kanak-kanak di seluruh dunia membesar sendiri dan tiada pengawasan. Kesan daripada Aids ke atas kanak-kanak ini amat kompleks. Ramai kalangan mereka yang menderita psikologi dan tekanan ekonomi serta terpaksa meninggalkan sekolah untuk membantu keluarga mereka.

Dalam keadaan itu, mereka ini terdedah kepada pelbagai kegiatan tidak bermoral. Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unicef), melaksanakan banyak program untuk membasmi penularan HIV/Aids dengan mensasarkan golongan muda.

Justeru, pendidikan kesihatan seksual berdasarkan kemahiran hidup di sekolah dan program penyebaran maklumat lebih tepat sentiasa diadakan secara berterusan. Perkhidmatan kesihatan yang lebih mesra remaja disertai kaunseling, pendidikan pengurangan risiko dan ujian serta rawatan penyakit kelamin dan HIV.

Di samping itu, program khusus kepada golongan muda yang terpinggir serta berdepan risiko tinggi terdedah kepada HIV seperti pelacur dan penagih dadah yang kerap berkongsi jarum suntikan, perlu dipertingkatkan.

Sumber : http://www.bharian.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan