Rabu, 17 Jun 2009

Henti Aniayai Perut Anda!

Oleh Melati Mohd Ariff

KUALA LUMPUR, 17 Jun (Bernama) -- Rakyat Malaysia gemar makanan yang mengandungi lemak tinggi dan kurang makan sayur dan buah-buahan.

Mereka juga tiada disiplin dalam waktu makan dan sering terlebih makan.

"Apa yang dimakan bukan bahagian yang sewajarnya dimakan terutama apabila makan di tempat yang menyediakan menu Barat. Sebagai contoh, ikan dan kentang goreng, hidangan ayam (chicken chop) atau kambing biri-biri (lamb chop).

"Bahagian yang dihidangkan lebih untuk seorang dan terlalu banyak mentega dan krim digunakan," Mary Easaw-John, Pengurus Kanan, Dietetik dan Perkhidmatan Makanan, Institut Jantung Negara (IJN), yang berkongsi beberapa pemerhatiannya tentang tabiat makanan rakyat Malaysia dalam satu wawancara baru-baru ini.

PENGANIAYAAN BESAR

"Pada pandangan saya kita sudah sampai kepada peringkat kita tidak sedar kita sebenarnya terlalu menganiayai perut kita.

"Sedar tak perut kita mempunyai sistem dan ia bekerja sebagai mesin kilang dengan pengaturan masa yang tertentu. Perlu juga ingat perut manusia hanya boleh menerima sejumlah makanan pada satu-satu masa dan akan lebih membantu jika anda mengunyah makanan dengan sebaik-baiknya," Easaw-John memberitahu Bernama.

Menurut beliau, selepas makanan melepasi esophagus, ia akan melalui proses pencernaan di dalam perut dan ini akan mengambil masa sedikit. Perut, tambahnya, bertindak sebagai 'pengisar' nombor dua. Dari perut, ia akan melalui usus kecil dalam jumlah yang sedikit-sedikit.

"Janganlah makan dengan lahap. Sekiranya anda terlampau membebani perut anda, ia bukan sahaja akan mengembang tetapi anda memberinya lebih kerja dan menjadikannya bertambah letih.

"Lebih buruk jika anda terus-terusan makan sebelum perut selesai dengan proses pencernaan pertama. Jika ada mengambil sarapan pagi pada pukul 8, waktu makan berikutnya ialah sekitar 12.30 tengah hari untuk membolehkan proses pencernaan selesai.

"Cuba fikir apa yang akan berlaku sekiranya perut anda mogok? Bagaimana makanan anda akan diserapkan? Lebih teruk lagi jika anda menderita ulser perut atau colitis? (radang kolon yang kronik) atau penyakit pencernaan yang lain. Bagaimana anda hendak menangani semuanya ini?" soal Easaw-John.

TAHU APA YANG ANDA MAKAN

Menurut beliau, adalah juga penting untuk seseorang itu tahu apa yang dia makan dan ambil sebagai "snek" di antara waktu makan.

Persoalan utama ialah, kata beliau, sama ada snek yang dimakan itu dalam linkungan jumlah kalori yang disyorkan.

"Sebagai contoh, jika jumlah harian kalori anda yang disyorkan 1,800, jadi semua tiga makanan utama dan snek perlu berada dalam jumlah 1,800 kalori.

"Bagaimanapun, sekiranya snek yang anda makan menyumbang kepada lebihan kalori, sebagai contoh dari 1,800 kalori menjadi 2,200 kalori, ini bermakna anda akan menambah berat badan. Lagi teruk jika anda tidak bersenam kerana lebihan kalori ini akan disimpan sebagai lemak," jelasnya.

Easaw-John mempunyai beberapa tip bagi mereka yang lazimnya mengambil sarapan pagi yang besar.

"Sekiranya anda menggemari nasi lemak, belilah pek kecil berbanding menghadap sepinggan penuh nasi lemak yang ditambah dengan telur mata kerbau, kacang goreng, sambal sotong atau sambal kerang atau rendang daging atau ayam.

"Satu paket kecil nasi lemak biasa hanya mengandungi sekitar 200 kalori tetapi sepinggan nasi lemak dengan pelbagai lauk tambahan adalah antara 800 hingga 1,000 kalori. Sama juga halnya dengan mi atau nasi goreng. Kalau nak makan juga, belilah paket kecil tanpa sebarang tambahan lauk," katanya.

GULA DAN 'GULA YANG TERSEMBUNYI'

Pakar diet IJN ini juga mengingatkan masyarakat awam negara ini supaya berhati-hati dengan pengambilan gula jika mereka mahu kekal sihat.

Menurutnya, seseorang itu hanya memerlukan enam hingga tujuh sudu teh gula sehari termasuk 'gula tersembunyi'.

"Gula sebenarnya ialah bentuk karbohidrat yang mudah berbanding kanji dan serat yang dikenali sebagai karbohidrat kompleks. Gula apabila diserap disimpan di dalam tubuh kita sebagai lemak. Itulah masalahnya dengan gula berbanding sayur dan buah-buahan yang mengandungi galian dan vitamin.

"Bagaimanapun, gula sahaja tidak akan menyebabkan penyakit kencing manis. Pada asasnya juga, seseorang itu mengalami pertambahan berat badan akibat tabiat pemakanan yang tidak teratur," katanya.

Bercakap mengenai 'gula yang tersembunyi', Easaw-John memberikan beberapa contoh termasuk roti, kek, biskut manis, jeli, jem, gula-gula kandi dan kaya.

"Jem adalah 60 peratus gula sementara kaya pula 50 peratus gula. Sepotong kecil kuih mempunyai separuh sudu teh gula, sepotong kek yang sederhana besarnya dengan gula ising mempunyai satu hingga dua sudu teh gula dan setin minuman berkarbonat pula mempunyai antara 8-9 sudu teh gula. Jika anda minum setin minuman berkarbonat ini, bererti anda telah menggunakan sepenuhnya kuota gula anda untuk hari berkenaan.

"Dari segi kalori, satu sudu teh madu mengandungi 21 kalori, satu sudu teh gula perang pula 16 kalori, satu sudu teh gula pasir 15 kalori dan satu sudu teh jem 16 kalori," katanya, sambil menjelaskan, lemak menyumbang kalori paling tinggi, sambil memberi contoh, satu gram lemak akan memberi sembilan kalori berbanding satu gram karbohidrat atau protin yang memberi 4 kalori.

Beliau juga meminta masyarakat pengguna Malaysia supaya memeriksa label makanan untuk kandungan gula dan lemak bagi makanan diproses.

"Sekiranya label menyebut bebas kalori, ini bermakna kurang daripada lima kalori satu hidangan. Kalau di label tertera bebas gula, lazimnya ia kurang daripada 0.5 gram gula satu hidangan.

"Gula dikurangkan atau kurang gula yang banyak terdapat dalam pasaran Malaysia bererti 25 peratus kurang gula setiap satu hidangan. Ini perkara biasa di negara ini. Jika label menyebut rendah gula, ia bererti 25 peratus kurang gula bagi satu hidangan.

"Jika label ditulis tiada tambahan gula, ini bermakna tidak ada gula ditambah semasa pemprosesan tetapi mungkin ada ramuan yang mengandungi gula asli, sebagai contoh buah-buahan kering," jelasnya.

Bagi pengguna Malaysia yang memilih menggunakan 'pemanis' daripada gula pasir (gula biasa atau gula perang), Easaw-John memberi peringatan ia 180 hingga 200 kali lebih manis daripada gula biasa.

Bagaimanapun, beliau menjelaskan, pemanis mengandungi kalori yang lebih kurang daripada gula biasa.

"Ambil hanya satu sachet untuk secawan minuman anda. Kebanyakan orang mengambil tiga sachet sehari, untuk pagi, tengah hari dan malam," tambahnya.

PERLU CAMPUR TANGAN KERAJAAN

Dalam menyuarakan rasa bimbangnya yang amat sangat terhadap tabiat pemakanan buruk rakyat Malaysia, pakar diet IJN ini berkata kelakuan yang tidak sihat itu dipengaruhi banyak faktor seperti: mengapa dan cara orang makan, makanan apa yang dimakan, dan dengan siapa mereka makan, serta cara orang mendapat, menyimpan, menggunakan dan membuang makanan.

Menurut beliau, faktor individu, sosial, budaya, agama, ekonomi, alam sekitar dan politik mempengaruhi tabiat makan seseorang.

"Di Malaysia, di mana-mana sahaja ada tempat makan, di bawah pokok, di tepi longkang, di tepi jalan. Ada yang dibuka 24 jam, jadi apa yang akan menyekat seseorang itu daripada berterusan makan.

"Tambahan, ada sesetengah orang berkata makanan yang dijual di bawah pokok atau belakang rumah mereka yang terbaik! Ada kalanya, mereka sanggup beratur panjang untuk membeli makanan," katanya.

Easaw-John turut mempersoal keselamatan makanan yang disaji di tempat-tempat makan yang bersepah di negara ini termasuk di pasar-pasar malam.

Beliau turut mengeluh dengan sikap sesetengah orang yang tidak memberatkan kebersihan apabila memilih tempat makan.

"Mereka beritahu saya makanan itu sedap dan apa yang berlaku tempat makan itu terletak di sebelah longkang. Dalam konteks ini, kebanyakan penduduk Asia mempunyai mentaliti yang sama. Mereka tidak berapa kisah tentang kebersihan dan keselamatan makanan.

Bagaimanapun di Singapura, baginya, senarionya berlainan dan boleh dicontohi.

"Baru-baru ini saya bercuti dengan keluarga saya di pulau itu dan apabila saya bertanya ada gerai makan, saya diberitahu kalau hendak makan, saya perlu pergi ke pusat membeli belah atau medan makan yang khas.

"Saya juga diberitahu supaya pergi ke gerai makan yang mempunyai logo piramid berwarna merah yang memaparkan ramuan yang lebih sihat. Penjaja berkenaan adalah peserta Program Makanan Jajaan Yang Lebih Sihat. Program tersebut bertujuan membanyakkan pilihan makanan lebih sihat untuk kepentingan pengguna," katanya.

Kedai makan di republik itu yang bersih, mendapat sijil daripada Lembaga Promosi Kesihatan Singapura yang menyebut pengendali kedai itu mengamalkan persediaan makanan yang sihat.

"Mereka juga membuat pemeriksaan audit dan ini akan dicatatkan," katanya.

KESELAMATAN MAKANAN

Menurut Easaw-John, makanan perlu disediakan di tempat yang sesuai dan mempunyai bekalan air yang sempurna. Sambil merujuk kepada pengabaian suhu, beliau berkata bahan mentah termasuk daging, ikan dan sayur seharusnya diangkut dan dikendalikan dengan betul.

Ini, katanya, penting untuk mencegah berlakunya sebarang penyakit yang berpunca daripada bakteria seperti 'E. coli', 'Salmonella', 'Campylobacter' dan 'Listeria'.

"Bakteria tersebut boleh menyebabkan gejala seperti cirit-birit, demam, kejang perut, loya dan muntah-muntah," katanya, sambil merujuk kepada kekerapan berlakunya kes keracunan makanan terutama di sekolah-sekolah berasrama.

Makanan yang dimasak, jelasnya, juga mempunyai had luput.

Sambil memberi contoh, nasi ayam, beliau melontarkan soalan-soalan berikut. Di mana ayam yang sudah dimasak disimpan? Digantung di dalam dapur yang panas, di belakang gerai atau berhampiran tandas?

Beliau turut mengemukakan isu seperti makanan yang sudah dimasak dibiar terdedah berjam-jam lamanya. Kebanyakan makanan tidak selamat dimakan selepas 4 jam.

Satu lagi isu yang menjadi kebimbangan beliau ialah memanaskan makanan terutama mengenai penyalahgunaan masa dan suhu.

"Jika anda mengikut standard keselamatan antarabangsa, makanan perlu dilupus selepas empat jam disediakan. Sekiranya anda memasak makanan, anda mesti menghidangkannya serta merta. Jika ada lebihan, makanan itu mesti disimpan dalam bekas yang tertutup di dalam peti sejuk. Sekiranya anda mahu makan lebihan itu, pada keesokan harinya, anda perlu memanaskan makanan itu pada suhu yang betul.

"Di sesetengah gerai menjual nasi campur, makanan dibiarkan terdedah dan adakalanya berjam-jam. Jika dibiarkan makanan dalam suhu bilik, bakteria di dalam makanan itu akan membiak dengan cepat," kata Easaw-John sambil menambah pengguna perlu berhati-hati apabila makan salad mentah atau ulam di gerai-gerai berkenaan.

Menurut Easaw-John, mereka yang mengendalikan dan menghidangkan makanan perlu memahami tiga peraturan asas pengendalian makanan untuk mencegah penyakit yang berpunca daripada makanan, iaitu simpan makanan sejuk, sejuk, simpan makanan panas, panas dan simpan semua makanan secara bersih.

Satu lagi perkara yang perlu diambil berat ialah pekerja di gerai makanan di mana sesetengahnya memakai pakaian yang kotor serta berkuku panjang. Pekerja-pekerja itu juga tidak menutup kepala dengan topi yang sesuai serta menggunakan kain yang sama untuk mengelap meja dan pinggan.

Beliau turut mengingatkan masyarakat pengguna Malaysia supaya berhati-hati tentang penggunaan bahan pengawet yang berlebihan di samping bahan perasa, minyak dan sos yang murah oleh sesetengah penjaja makanan.

Tegasnya, semua bahan itu ialah "sahabat baik untuk pencetus kanser."

"Lebih selamat jika anda memasak makanan sendiri, meskipun hanya nasi putih, sayur goreng dan telur goreng. Ambil lebih banyak sayur dan buah-buahan. Kandungan seratnya membantu membersihkan perut.

"Kalau pun anda makan di luar dengan keluarga atau kawan-kawan, pilih tempat yang bersih dan berkongsilah makanan. Bukan sahaja dapat mengurangkan makanan yang anda makan tetapi ia lebih menjimatkan," katanya secara berseloroh.

Sumber : http://www.bernama.com/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan