Khamis, 7 Januari 2010

Strategi baru martabat bahasa

Oleh Nurul Farina Nazlan
nfarina@bharian.com.my Syarahan agung Sasterawan negara dan Seniman negara 2009 anjuran Kalam di Dewan Seminar, DBP, Kuala Lumpur.

Dua Sasterawan Negara kemuka cadangan kepada DBP


DEWAN Bahasa dan Pustaka (DBP) diminta mencari idea dan nafas baru dalam memartabatkan bahasa Melayu dengan memanfaatkan kreativiti serta imaginasi kakitangannya daripada kalangan generasi muda.

Cadangan terbabit dikemukakan pada Syarahan Agung Sasterawan Negara dan Seniman Negara 2009 anjuran Persatuan Penulis Kuala Lumpur (Kalam) di Dewan Seminar, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Ia dikemukakan ekoran kebimbangan pihak tertentu dengan gejala peminggiran bahasa Melayu dan penghakisan budaya tempatan oleh kelompok yang ingin dilihat moden kerana takut dianggap mundur sekiranya berbangga dengan bahasa serta budaya sendiri.

Sasterawan Negara (SN), Prof Dr Muhammad Salleh, berkata serangan terhadap bahasa Melayu sangat hebat apabila ramai golongan atasan dan industri tertentu tidak mempercayai kemampuannya dalam urusan rasmi.

“Pelan 20 tahun bahasa kebangsaan yang digembar-gemburkan sebelum ini tidak diketahui kedudukannya dan DBP perlu menarik minat masyarakat untuk membaca karya indah dalam bahasa Melayu dengan judul buku yang perlu dipelbagai dan diberi nafas baru.

DBP tidak boleh terus berada pada tahap lama lagi dengan penerbitan yang berbentuk teks saja kerana zaman itu sudah berlalu, sebaliknya badan kerajaan itu memerlukan idea dan pandangan baru untuk menerbitkan naskhah yang mampu menarik minat pembaca,” katanya ketika melapah Pada Zaman Pasca-Kolonial - Apakah Malaysia Masih Dijajah Bahasa Dan Budayanya?

Beliau meminta DBP mengambil kira dan memanfaatkan kreativiti serta imaginasi kakitangan muda mereka dalam memilih judul dengan memberi kepercayaan kepada pegawai muda yang mewakili suara generasi kini.

Kita perlu mencontohi orang Jepun yang melantik dan menempatkan individu untuk sesuatu jawatan atas sifat profesional dan bukan kerana kawan atau agenda peribadi. Perlu diingat dalam tempoh lima tahun akan datang akan ada yang mampu mengatasi DBP sekiranya mereka tidak bertindak segera,” katanya pada program yang mendapat kerjasama Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) dan DBP.

SN, Datuk Dr Anwar Ridhwan pula menyarankan DBP untuk bekerjasama dengan penerbit dan pihak luar dalam penerbitan karya ilmiah bermutu tinggi, sekali gus dapat mengatasi kelemahan dalam aspek dokumentasi.

DBP perlu duduk semeja dengan Institut Terjemahan Negara Malaysia (ITNM), pusat penyelidikan dan pengembangan bidang tertentu serta penerbit universiti dan swasta untuk menentukan strategi jangka pendek dan panjang dalam penerbitan jurnal dan buku yang membicarakan isu atau penemuan baru dalam pelbagai bidang ilmu.

Hal ini penting bagi mengurangkan kebergantungan kepada penerbitan dalam bahasa Inggeris dan membuktikan bahasa Melayu layak menjadi bahasa ilmu moden dan mutakhir, sekali gus memperlihatkan kemampuan bahasa itu kepada masyarakat,” katanya ketika melapah Memperkasa Kepustakaan Melayu: Langkah Reformasi Atau Gerak Revolusi?.

Beliau berkata, bahasa Melayu memerlukan gerakan revolusi dalam aspek dana dan perancangan besar yang bercita-cita tinggi tetapi realistik, selain pengisian dalam semua bidang ilmu moden lagi mutakhir bagi semua peringkat pembaca.

“Hanya dengan citra sedemikian, bahasa Melayu akan bermakna sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa ilmu yang bertepatan dengan kedudukannya sebagai bahasa penting dunia kerana sejarah pernah membuktikan kehebatan bahasa Melayu sebagai bahasa ekonomi dan perantaraan,” katanya.

Sumber : http: //www.bharian.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan