Ahad, 24 Julai 2011

ISU KEPENGGUNAAN : Mengurus kenaikan subsidi luar jangka

Oleh ZULKIFLI JALIL
pengarang@utusan.com.my

MEMANG jenuh juga mendengar ungkapan subsidi. Dalam mengharungi kenaikan harga barang di pasar-pasar basah dan pasar raya yang tidak menentu kala ini, ada orang pastinya 'panas telinga' mendengar istilah subsidi.

Sesetengah daripada kita menganggap tanggungan subsidi sebagai '100 peratus tanggungjawab kerajaan'. Sebilangan lagi akur dengan kerja keras kerajaan kebelakangan ini dalam merencana dan seterusnya menangani beban itu yang kelihatannya tidak ada kesudahan. Ini termasuk mendepani kos subsidi di luar jangka.

Meskipun subsidi begitu penting dalam membantu rakyat menjalani kehidupan yang selesa, namun rakyat harus mula menyedari bahawa kerajaan tidak mampu untuk menanggung beban subsidi itu selama-lamanya.

Selain itu, pemberian subsidi yang berpanjangan akan menyebabkan rakyat terlalu bergantung harap dengan bentuk bantuan seperti itu sekali gus tidak mahu berganjak untuk mengubah taraf kehidupan sedia ada.

Ditambah lagi dengan harga minyak mentah dunia yang meningkat dengan mendadak di pasaran sejak pertengahan 2004 lagi. Dan pelbagai faktor global menjadikan harga tenaga itu semakin mahal. Ia memberi kesan kepada hampir seluruh negara di dunia dengan terbaru, Belarus terpaksa menaikkan harga minyaknya sebanyak 30 peratus bagi mengekang krisis ekonomi negara republik bekas Soviet itu. Sebelum itu, China, Taiwan dan Filipina telah mengambil tindakan sama.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang ditemui Utusan Malaysia di Putrajaya baru-baru ini menarik perhatian mengenai isu subsidi luar jangka yang didepani kerajaan.

Dalam menguruskan kenaikan subsidi yang tidak dijangka, kerajaan mengambil langkah proaktif untuk mengawal harga beberapa jenis barangan asas seperti petrol, diesel, gula, tepung gandum, minyak masak, gas petroleum cecair (LPG) dan beras yang memberi kesan langsung terhadap kos barangan akhir yang lain.

Kawalan harga itu, kata beliau, dibuat melalui pemberian subsidi oleh kerajaan di mana perbezaan di antara harga pasaran dan harga kawalan ditampung oleh pemberian subsidi.

"Tidak dinafikan bahawa berlaku kenaikan harga barangan walaupun harga bahan asas (barang kawalan) adalah terkawal tetapi kos barangan turut dipengaruhi oleh kos operasi lain dan faktor ketidakberkesanan dalam pasaran (inefficiency in the market)," kata Ismail.

Antara langkah yang diambil oleh kerajaan untuk menguruskan kenaikan subsidi luar jangka adalah:-

i. Mewujudkan Jawatankuasa Kabinet Harga dan Bekalan yang dianggotai oleh semua agensi-agensi yang bertanggungjawab dalam memastikan bekalan berterusan pada harga yang berpatutan;

ii. Menjalankan kempen penurunan harga bersama kedai-kedai runcit, pasar raya dan pasar raya besar;

iii. Mengadakan sesi dialog dan perbincangan dengan persatuan industri makanan dan minuman serta persatuan peniaga bagi menerangkan mengenai kenaikan harga dan meminta supaya industri tidak menaikan harga produk akhir mereka;

iv. Menjalankan kempen kuasa pengguna yang mendidik pengguna mempraktikkan kuasa mereka dalam membuat pilihan barangan yang ditawarkan pada harga yang berpatutan dan memberi nilai untuk wang (value for money).

Menurut Ismail Sabri, senario kenaikan harga barangan keperluan bukan sahaja berlaku di negara ini tetapi turut dialami oleh rakyat di negara asing serta tidak terlindung daripada kenaikan harga barangan yang ketara.

"Namun kerajaan masih memberikan subsidi kepada rakyat bagi mengelakkan kenaikan harga yang mendadak yang menjejaskan rakyat," katanya.

Hakikatnya, penjimatan melalui rasionalisasi subsidi yang berterusan perlu dilaksanakan bagi mengurangkan beban tanggungan subsidi kerajaan secara berperingkat-peringkat selaras dengan Model Baru Ekonomi.

Ia bertujuan supaya:

(i) Subsidi dapat disalurkan kepada golongan sasaran;

(ii) Mengurangkan ketirisan barangan bersubsidi yang diakibatkan perbezaan harga yang ketara di negara jiran;

(iii) Mengurangkan kebergantungan rakyat kepada subsidi kerajaan; dan

(iv) Meningkatkan kesedaran rakyat kepada trend semasa harga pasaran bahan petroleum dan gula.

Dalam aspek ini, kata Ismail Sabri, impak kenaikan harga barang dan bahan api dunia terhadap kadar inflasi Malaysia dijangka kekal pada kadar sederhana.

Kadar inflasi bagi Januari hingga Mac 2011 adalah 2.8 peratus (%). Berdasarkan laporan dari Bank Negara Malaysia, purata inflasi pada tahun 2011 dijangka antara 2.5% - 3.5%.

"Pengekalan kadar inflasi yang sederhana di negara kita disumbangkan oleh langkah kawalan harga barangan perlu oleh kerajaan.

"Langkah ini telah dapat memastikan harga barangan perlu adalah lebih rendah berbanding dengan negara-negara jiran di rantau ini. Kawalan harga telah memberikan impak yang minimum atas harga barang- barang perlu dalam negara walaupun harga makanan dan komoditi di pasaran dunia semakin meningkat," katanya.

Menurutnya, kerajaan begitu prihatin untuk memastikan kebajikan dan keperluan rakyat sentiasa terjamin.

"Untuk tujuan itu, kerajaan masih menyediakan peruntukan dalam bentuk subsidi kepada perkara-perkara asas seperti pendidikan, perubatan, pertanian termasuk subsidi bagi tepung gandum, minyak masak, gula dan bahan api.

"Ini bermakna saban tahun kerajaan perlu menyediakan sejumlah wang yang banyak demi memastikan rakyat dapat menjalani kehidupan yang selesa," kata Ismail Sabri.

Sumber : http : //www.utusan/com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan