Sabtu, 17 Mac 2012

ISU SAINS DAN TEKNOLOGI : Malaysia perlu sedia perancangan lebih teliti


MALAYSIA bercadang mendapatkan tenaga elektrik daripada loji nuklear dan dua reaktor pertama dijadual beroperasi pada 2021.

Namun, kejadian pencemaran radioaktif di Fukushima, Jepun dan isu penyimpanan sisa nadir bumi dari kilang Lynas di Kuantan mengubah pandangan masyarakat negara ini.

Jika pihak berkaitan berjaya menangani isu Lynas, tugas memperkenal loji kuasa nuklear di Malaysia menjadi lebih mudah.

Ketua Pengarah Agensi Nuklear Malaysia (Nuklear Malaysia), Dr Muhamad Lebai Juri, berkata selepas tragedi nuklear Fukushima Dai-ichi, penerimaan masyarakat terhadap teknologi itu berubah kepada isu keselamatan bahan radioaktif.

“Isu Lynas juga berkaitan dengan pengurusan sisa buangan kerana orang ramai belum dapat diyakinkan dengan teknologi penyimpanan sedia ada,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam perbincangan bertajuk Penggunaan Tenaga Nuklear: Adakah Malaysia Bersedia Dari Segi Keselamatan sempena Seminar Tenaga Nuklear anjuran Majlis Profesor Negara.


Nuklear Malaysia ditubuhkan pada 1972 untuk memulakan proses penjanaan kuasa nuklear sebagai sumber tenaga elektrik tetapi diabaikan selepas negara menemui minyak dan gas. Agensi itu kemudian bertukar sebagai institusi penyelidikan yang menggunakan aplikasi radiasi.

Muhamad Lebai berkata, jika fungsi Nuklear Malaysia diubah daripada institusi penyelidikan kepada organisasi sokongan teknikal (TSO), agensi itu perlu berfungsi untuk meneroka nadir bumi seperti torium dan urainium.

Nuklear Malaysia juga perlu membabitkan kepakarannya dalam kejuruteraan bahan api nuklear, teknologi reaktor dan pengurusan sisa radioaktif serta bahan api terpakai.

Beliau berkata, program tenaga nuklear adalah satu industri yang besar kerana selain TSO untuk melakukan penyelidikan dan pembangunan, industri itu memerlukan industri kecil dan sederhana untuk mengeluarkan serta memproses semua komponen yang diperlukan dalam rantaian reaktor nuklear.

“Ini bukan saja memerlukan kewangan yang besar tetapi juga memerlukan ramai graduan dalam bidang kejuruteraan nuklear dan fizik nuklear.

“Kita tidak boleh bergantung pada universiti luar negara untuk melatih tenaga pakar ini tetapi institusi tempatan mesti memulakan program berkaitan.

“Adakah kita bersedia?” katanya.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

Nota Hujung :

i. Di Jepun, terdapat 55 buah loji tenaga nuklear yang bertanggungjawab menyalurkan tenaga 49,467 megawatts (MW) kepada keperluan domestiknya. Kejayaan Jepun dan China telah mempengaruhi negara-negara di rantau berkenaan memiliki sumber nuklear seperti Korea Utara (enam loji), Korea Selatan (18 loji), Taiwan (lapan loji) dan China (40 loji).

ii. Sehingga ke hari ini, Malaysia bergantung pada bahan bakar fosil serta tenaga hidro untuk menjana elektrik. Namun, dengan harga minyak yang semakin meningkat serta bekalan minyak dan gas asli yang terhad, kerajaan Malaysia terpaksa mencari alternatif lain bagi memenuhi permintaan tenaganya.

iii. Buat masa ini, penggunaan elektrik di Malaysia ialah 14,000 megawatt sementara kapasiti maksimum negara ialah 23,000 megawatt.

iv. Kebiasaannnya jangka hayat loji tenaga nuklear ialah antara 50 tahun hingga 70 tahun.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan