Ahad, 3 Jun 2012

ISU KESIHATAN : Talian Bantuan Untuk Tangani Masalah Berat Badan


Oleh LIM WEY WEN

PETALING JAYA : Tidak kira sama ada seorang warga emas atau remaja apabila berhadapan dengan isu berat badan, semua akan menerima kesannya.

Ini ditunjukkan oleh maklum balas menerusi talian bantuan untuk pengurusan berat badan yang baru dilancarkan yang melihat pemanggil berusia di bawah 21 tahun sehingga mereka yang berusia 60 tahun ke atas.

Menurut pusat panggilan bantuan itu, lebih separuh daripada pemanggil adalah di bawah 21 tahun dan sekurang-kurangnya 10 orang adalah berusia lebih 60 tahun.

Setakat Jumaat lalu, kira-kira 50 peratus daripada 140 panggilan ke pusat itu merupakan mereka yang mengalami obes manakala 30 peratus lagi mempunyai berat badan berlebihan dan selebihnya dalam berat badan yang normal.

Talian itu diwujudkan oleh Persatuan Farmaseutikal Malaysia bagi membantu menangani peningkatan yang membimbangkan di kalangan bilangan rakyat Malaysia yang obes.

“Kami memantau secara rapi setiap perkembangan program. Kami harap kami dapat melihat sebaik mungkin bagi memberikan perubahan terhadap kelaziman obesity di negara ini,” kata Presidennya, Datuk Nancy Ho.

Berdasarkan statistik Kementerian Kesihatan pada Disember tahun lalu, kira-kira 15 peratus rakyat Malaysia adalah obes, meningkat 1 peraus sejak 2006 dan hampir separuh daripada orang dewasa rakyat Malaysia mempunyai berat badan yang berlebihan atau obes.

Ho berkata, program itu memberi bantuan dan kaunseling kepada orang ramai yang mempunyai masalah berat badan berlebihan atau obes, dengan kombinasi diet, nutrisi, perubahan gaya hidup dan bantuan perubatan sekiranya perlu.

“Kami mempunyai kumpulan yang terdiri daripada ahli farmasi, ahli nutrisi dan pakar diet yang akan membimbing peserta melalui proses secara menyeluruh,” kata beliau, sambil menambah proses itu mengambil masa selama empat bulan.

Beliau berkata, talian itu merupakan pilihan kepada mereka yang mahu untuk tampil ke hadapan bagi mendapat bantuan berhubung isu berat badan.

Talian adalah bebas tol di 1-300-800-373 dan dibuka dari pukul 8.30 pagi sehingga 5.30 petang, dari Isnin sehingga Jumaat.

Sumber : http : //www.mstar.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan