Rabu, 20 Jun 2012

ISU LAMBAKAN WARGA AFRIKA : Pelajar, pelancong atau pengacau?


Oleh Fauziah Arof

MEREKA dikatakan masuk dengan visa pelajar, tapi gaya mereka tidak seperti pelajar universiti atau kolej pun.

Tiada buku, fail atau beg yang digalas. Ke hulu ke hilir berpeleseran tidak kira siang atau malam. Jadi, masa bila pula mereka masuk kelas?

Difahamkan ‘pelajar Awang Hitam’ ini juga mampu berbelanja mewah, boleh menyewa kenderaan yang beribu-ribu ringgit sebulan. Boleh selalu duduk melepak di pub-pub dan kelab-kelab setiap malam.

Dan kalau bekerja, tak juga nampak seperti pekerja. Hari-hari mereka boleh dilihat ‘bersidai’ di tempat-tempat awam. Jadi apa mereka buat di sini?

Kita tidak mempersoalkan sekiranya mereka memang belajar dan melancong di sini. Tetapi macam mana hendak pastikan mereka benar-benar pelajar, pekerja profesional atau pelancong.

Mungkinkah mereka masuk sebagai pelajar tetapi membuat kerja lain? Ini yang pihak berkuasa kena selalu periksa dan pantau.

Lambakan warga Afrika terutamanya di sekitar Lembah Klang dan bandar-bandar di negara ini sudah di tahap cukup merimaskan. Kalau mereka ini duduk diam tidak mengapa. Ini banyak masalah sosial yang ditimbulkan golongan ini termasuk kes jenayah.

Bandar Sunway, Puchong, Cheras dan Klang adalah antara penempatan warga Afrika yang popular di Lembah Klang. Dan selalunya kalau mereka sudah bermastautin di sesuatu kawasan itu, agak malanglah penduduk tempatan yang tinggal di situ. Dan dikatakan, harga rumah di kawasan berkenaan akan jatuh nilainya kerana faktor kebanjiran warga asing.

Sebabnya, kalau dah ramai, mereka ini sukar dikawal. Masalah utama adalah dari segi keselesaan dan keselamatan. Mereka ini gemar membuat bising, bergaduh sesama mereka, mabuk dan tak kurang juga mencari gaduh dengan penduduk tempatan sekiranya perangai mereka ditegur.

Tidak cukup dengan itu, Awang Hitam ini juga suka mengganggu wanita, tidak kira anak dara atau isteri orang. Kejadian pecah rumah di kawasan terbabit dan kenderaan yang dirosakkan juga sering berlaku.

Kawan saya yang menetap di Pangsa Puri Mentari Court di Bandar Sunway memberitahu saya, dia terpaksa menyewakan rumahnya di situ dan berpindah ke tempat lain.

Sebabnya, lambakan warga asing, terutamanya warga Afrika yang menjadikan kawasan penempatan di situ seperti mereka yang punya dan bersikap ibarat buta undang-undang.

‘‘Tidak sesuailah dengan kehidupan berkeluarga, bising sangat dan macam-macam aktiviti yang mereka buat. Rasa macam duduk di negara mereka pula," kata kawan saya itu.

Dan kita juga sudah biasa mendengar jerat pemuda warga Afrika yang memperdaya gadis tempatan untuk mengikis wang, menjadikan mangsa keldai dadah, penipuan menggunakan rangkaian Internet, Black Money dan lain-lain.

Itu belum masuk lagi cerita kelompok Awang Hitam ini berniaga di kawasan-kawasan perumahan di ibu kota seperti di Desa Aman Puri Kepong yang dilaporkan oleh akhbar Kosmo! semalam yang mana pelanggan mereka ialah warga Afrika sendiri.

Kita sudah ada beberapa kawasan yang telah lama dikuasai oleh warga asing Indonesia di negara ini dari segi penempatan dan kawasan perniagaan.

Adakah kita juga akan membiarkan tempat-tempat tertentu dijadikan seperti kampung halaman warga asing dari Afrika, Bangladesh, Vietnam dan Nepal pula?

Memang Malaysia sebagai sebuah negara yang aman dan mempunyai ekonomi yang baik di rantau ini, maka ramai warga luar yang mahu menumpang tuah di negara ini dengan mencari rezeki dan mengumpul kekayaan apabila pulang ke negara masing-masing.

Namun sekiranya kebanjiran mereka membuatkan penduduk tempatan menjadi resah, merasa tidak selamat dan tidak selesa berada di negara sendiri, sesuatu memang perlu dilakukan.

Sudah tentu, kita tidak mahu kualiti hidup kita tergugat dek kerana mahu memberi ruang dan peluang kepada warga asing yang kemudiannya membalas dengan membuat pasal di negara ini.

Sumber : http ; //www.utusan.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan