Jumaat, 8 Jun 2012

ISU SOSIAL : Bahana orang ketiga


Oleh Saadiah Ismail
saadiah@bharian.com.my

Pihak musnahkan rumah tangga pasangan boleh didenda, penjara

ALAM percintaan dan hidup berumahtangga ternyata memang jauh bezanya. Jika dulu sedang hangat bercinta, pelbagai janji manis ditabur untuk hidup setia dan sayang selamanya, tetapi selepas berkahwin, lain pula jadinya.

Ada saja yang tidak kena di mata, maklumlah dulu tidak serumah, kini sudah hidup berdua. Segala-galanya perlu dikongsi tidak kiralah baik buruk pasangan anda.

Ketika itulah segala janji manis ditagih kembali dalam usaha menjadikan hidup berumahtangga berada zon selesa. “Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri”, lalu walau sebesar manapun cabarannya, tangani dengan rasional bukan emosional.

Namun, bukan semua diimpikan menjadi kenyataan. Panas disangka hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari. Suami diharap menjadi ketua keluarga dan ayah kepada anak comel, berubah fikiran dan hati.
Isteri diharap mampu menolong mengemudikan bahtera bersama, pula sanggup berpaling tadah.

Waktu itu, siapa sangka tiba-tiba kebahagiaan sepanjang perkahwinan diragut sekelip mata oleh kehadiran orang ketiga yang dianggap sebagai meruntuhkan ‘masjid’ dibina. Kala itu, terkenang kembali janji manis dan harapan hidup bersama bagaikan telur di hujung tanduk. Semuanya tinggal omongan kosong.

Hakikatnya, orang ketiga bukan hanya merujuk kepada kekasih gelap dan sebagainya, tetapi ia boleh berlaku dalam keluarga itu sendiri serta orang sekeliling.

Lalu bagaimana menghadapi gangguan pihak ketiga ini? Apakah cara menanganinya? Bolehkah mereka ini didakwa kerana meruntuhkan ikatan perkahwinan?

Ada dua cara untuk menanganinya - sama ada anda membiarkannya saja atau berjuang mendapatkan kembali hak. Sebenarnya, untuk pengetahuan umum, ada cara bagaimana mengatasi masalah itu dan mengembalikan semula kebahagiaan jika anda sayangkan keluarga.

Menurut Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM), Musa Awang, mereka yang dikategorikan sebagai orang ketiga boleh merujuk antara pasangan kekasih lelaki dan wanita, wanita dengan wanita (lesbian), lelaki dengan lelaki (gay), kalangan keluarga, saudara mara, adik beradik, ibu bapa atau datuk dan nenek.

Ujarnya, sebanyak 12 peratus punca perceraian di negara ini disebabkan faktor orang ketiga. Kebanyakan kes dilaporkan adalah membabitkan perbuatan dalam bentuk fizikal atau pun spiritual (sihir). Gangguan dalam bentuk fizikal biasanya membabitkan permainan cinta tiga segi atau pasangan itu bermain kayu tiga.

“Akibat kemaruk cinta, akhirnya pasangan itu bercerai. Ada kes yang agresif iaitu sehingga tahap melarikan isteri orang atau menyebabkan suami meninggalkan isteri dan anak semata-mata menurut kata kekasih. Mangsa juga akan menghadapi perkara yang sama jika diganggu dari bentuk spiritual,” katanya ketika dihubungi, baru-baru ini.

Katanya, apabila berlaku gangguan pihak ketiga, individu berkenaan perlu melaporkan kepada Jabatan Agama Islam di kawasan mana kesalahan itu berlaku. Pihak jabatan akan membuat siasatan dan jika ada bahan bukti, saksi dan kes kuat, barulah pihak ketiga akan didakwa di bawah prosedur jenayah syariah.

“Dakwa atau tidak, menang atau kalah kes berkenaan berdasarkan kepada beban bukti, saksi, bahan bukti, dokumen dan keterangan bukan berdasarkan kepada cakap-cakap kosong atau cerita dari mulut ke mulut.

Pihak yang berumahtangga tidak boleh mendakwa pihak ketiga itu sesuka hati saja,” katanya.

Musa berkata, apabila perkara seperti ini berlaku, orang ketiga itu memang boleh didakwa dengan semua bahan bukti atas melakukan kesalahan mengganggu atau memecahbelahkan rumah tangga pasangan berkahwin sehingga mereka bercerai mengikut Seksyen 36 dan Seksyen 37 Akta Jenayah Syariah Wilayah Persekutuan 1997.

“Jika sabit kesalahan, mereka terbabit boleh didenda maksimum RM5,000 atau penjara tiga tahun atau kedua-duanya,” katanya.

Bagaimanapun, Musa mengingatkan, apabila berlaku perkara sebegini, pasangan suami isteri perlu mengambil langkah bijak menyelamatkan institusi rumah tangga itu sendiri. Jangan terlalu mengikut perasaan dan cara lain termasuk cuba jauh atau pisahkan pasangan daripada pihak ketiga.

“Jika ibu bapa yang menjadi masalah bagi pasangan yang tinggal sebumbung, cubalah cari rumah sendiri atau sewa di tempat lain.

“Sebaliknya, jika pihak ketiga ialah rakan sepejabat atau senegeri, cuba pindah ke negeri lain.

“Selepas melakukan langkah berkenaan, pasangan cuba lihat kelemahan diri masing-masing. Jangan terlalu meletakkan kesalahan pada pasangan kerana kadang kala kelemahan diri sendiri juga boleh menjadi punca kepada gangguan pihak ketiga.

“Jika semua langkah sudah dilakukan tapi masih gagal, suami isteri perlulah menerima kenyataan jodoh mereka setakat itu saja. Ambil dengan baik, maka lepaskan pasangan dengan cara baik,” katanya.

Musa turut berpesan mereka yang mengganggu gugat keharmonian rumah tangga orang lain, hukum karma akan datang pada dirinya sendiri.

“Hari ini dia mengganggu orang lain sehingga bercerai, tidak mustahil perkara yang sama akan berlaku kepadanya kerana banyak kes seperti ini sudah diterima.”

Sementara itu, Pakar Motivasi dan Kaunseling, Dr Robiah K Hamzah, berkata antara sebab mengapa orang ketiga boleh muncul dalam sesuatu perhubungan ialah pasangan itu sendiri yang bermasalah. Orang ketiga ini memainkan peranan tambahan dengan mendengar setiap keluhan dan masalah sedang dihadapi, akhirnya membuahkan perasaan.

Katanya, apabila orang ketiga ini bersimpati dengan nasibnya, lama kelamaan daripada sahabat, akan bertukar lain dan seterusnya mempercepatkan proses perceraian antara dua pasangan berkenaan.

“Bukan itu saja, orang ketiga juga berpunca daripada mentua masing-masing. Mentua masuk campur jika ada krisis antara pasangan berkenaan, lebih-lebih lagi jika diri anda bukan pilihan mentua. Pelbagai perkara akan diungkit seperti pendapatan yang tidak seberapa dan pelbagai keburukan menjadi senjata buat dirinya,” katanya.

Mereka yang berjawatan tinggi seperti bos juga boleh menjadi penyebab kepada keruntuhan rumah tangga yang sememangnya retak menanti belah. Apabila pekerjanya membawa masalah di rumah ke tempat kerja dan menceritakannya, tidak mustahil mereka akan mengambil kesempatan menggunakan kelebihan material untuk memikat.

“Lebih-lebih lagi mereka mempunyai kedudukan kewangan kukuh. Sedikit sebanyak ia mengeruhkan lagi keadaan pasangan itu. Wanita juga perlu berhati-hati kerana kemungkinan untuk jatuh hati dengan sahabat suami juga boleh terjadi kerana jika terlalu baik, lain pula jadinya.

“Justeru, apa yang boleh dilakukan bagi mengelakkan masalah perceraian akibat orang ketiga ini ialah dengan muhasabah diri sendiri, berbaik antara pasangan, memohon kepada Allah dan sering membaca al-Quran. Itu adalah kunci kepada kebahagiaan sejati. Setiap pasangan perlu tahu mereka inginkan kebahagiaan dalam perkahwinan,” katanya.

INFO :

Siapa pihak ketiga? 

* Pasangan kekasih lelaki dan wanita
* Wanita dengan wanita (lesbian)
* Lelaki dengan lelaki (gay)
* Ahli keluarga - adik beradik, ibu bapa, datuk nenek dan saudara mara, mentua dan keluarga mentua.
* Sahabat suami atau isteri

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan