Khamis, 4 Oktober 2012

ISU AGAMA : Atasi isu hina agama di internet secara berhemah


Oleh : Anwar Patho Rohman
 
"Tindakan menghina agama di Facebook sepatutnya tidak berlaku jika orang ramai mempunyai rasa tanggungjawab dan hormat terhadap negara yang mempunyai masyarakat berbilang bangsa serta agama." Itulah kenyataan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar ketika mengulas isu menghina agama dalam internet baru-baru ini.

Soalnya, mengapakah perkara itu berlaku. Apakah faktor yang menyebabkan penghinaan itu berterusan. Adakah disebabkan keterbukaan dan sikap bertolak ansur umat Islam mewajarkan Islam dipersenda seperti yang berlaku dalam isu murtad, penggunaan kalimah Allah dan melempar surau dengan cat atau meletakkan kepala babi dekat masjid sebelum ini? Jika berlaku pun penghinaan itu, biasanya ia berakhir dengan ‘drama’ saling bermaafan diiringi kata-kata ‘menyesal dengan apa yang berlaku’.

Ketagih internet

Lebih menyedihkan jika penghinaan dalam internet itu bukan saja dilakukan bukan Islam, malah orang Islam sendiri tanpa sebarang rasa bersalah. Hakikatnya, perbuatan menghina agama terutama Islam boleh dianggap bukan luar biasa khasnya sejak internet muncul disusuli lambakan laman sosial yang menjadi tempat pengguna internet meluahkan perasaan.

Manusia kini begitu ketagih dengan internet sehingga setiap apa saja perasaan, perbuatan, pandangan dan keinginan hati atau yang berlaku sekeliling mereka akan ditulis dalam laman sosial menerusi status mereka sama ada mempunyai tujuan khusus atau sekadar suka-suka.

Ketagihan itu pula disokong dengan kemunculan pelbagai telefon pintar canggih yang membolehkan manusia melayari internet di mana saja atau dalam apa situasi sekali pun. Hidup manusia pada hari ini boleh dikatakan seperti ‘tidur internet, makan internet’.
Laman sosial menjadi medan meluahkan rasa atau pendapat dan ia menjadi budaya dalam masyarakat sehingga apa yang diluahkan itu kadangkala menyentuh isu sensitif dalam sudut agama, budaya dan bangsa.

Ada yang menyangka, tindakan meluahkan perasaan dan pandangan dalam internet adalah kebebasan dalam dunia maya dan orang lain tidak berhak menghalangnya. Apabila perasaan itu terus bersarang di jiwa, berlaku insiden ada individu dan pihak tertentu tidak lagi sensitif dengan perkara boleh membangkitkan kemarahan penganut agama lain.

Di negara ini, penghinaan terhadap agama khasnya Islam menerusi internet dan laman sosial banyak berlaku, namun tidak begitu didedahkan atas alasan untuk memelihara keharmonian antara kaum.

Guna saluran diplomasi

Ramai yang tidak menyedari kerajaan tidak sewenang-wenangnya menggunakan peruntukan undang-undang seperti Akta Hasutan 1948 untuk menghukum mereka yang menghina agama. Sebaliknya, kerajaan masih menggunakan saluran diplomasi bagi menangani isu berkaitan seperti menerusi Rukun Tetangga (RT), persatuan komuniti dan badan bukan kerajaan (NGO). Kerajaan menggunakan kuasa undang-undang seperti Akta Hasutan 1948 bagi menangani isu membabitkan keselamatan, keharmonian dan perpaduan, tetapi tidak pada isu menghina agama.

Dalam hal ini, Ketua Pengarah Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN), Datuk Azman Amin Hassan mengesahkan isu membabitkan perselisihan faham antara kaum seboleh mungkin diselesaikan menerusi rundingan.

Apa yang berlaku hari ini disebabkan masyarakat berbilang bangsa dan agama tidak memahami adat resam dan amalan agama lain. Silang budaya ini masih berlaku dan ia menjadi punca keretakan hubungan antara kaum dan perpaduan, termasuk punca perbuatan menghina agama.

Akta Keharmonian Nasional

“Segala permasalahan yang menyentuh isu keharmonian kaum dan agama hari ini tidak sampai satu peratus, tetapi ia menjadi isu apabila ada pihak yang cuba menangguk di air keruh untuk meraih keuntungan peribadi,” katanya.

Menjadi harapan jika Akta Keharmonian Nasional diwartakan menjadi undang-undang menggantikan Akta Hasutan 1948 yang mungkin menjadi sinar baru dalam amalan kebebasan beragama di negara ini tanpa menjatuhkan martabat Islam sebagai agama Persekutuan seperti termaktub dalam Perlembagaan.

Penggubalan akta baru itu juga diharap memberi tumpuan bagaimana isu berkaitan agama, bukan saja Islam juga yang dijamin kedudukannya dalam Perlembagaan ditangani dengan berhemah dan bijaksana.

Sumber : http : //www.bharian.com/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan