Jumaat, 16 November 2012

ISU KEMALANGAN JALAN RAYA : Kes kemalangan ketika perjalanan ke tempat kerja naik 40 peratus


Oleh :  Mohd Azrone Sarabatin
    
Kuala Lumpur : Kes kemalangan ketika perjalanan ke tempat kerja meningkat 40 peratus dalam tempoh enam tahun kebelakangan ini daripada 17,704 pada 2006 kepada 28,809 tahun lalu.

Pengerusi Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara (NIOSH), Tan Sri Lee Lam Thye, berkata punca utama peningkatan kes adalah kurang kesedaran terhadap pemanduan yang selamat di kalangan mangsa.

Peningkatan ini juga dikesan akibat kurang elemen keselamatan dalam sistem pengurusan keselamatan dan kesihatan pekerjaan di tempat kerja, katanya dalam satu kenyataan di sini, semalam.

Lam Thye berkata, kajian Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) dan beberapa universiti tempatan mendapati 88 peratus kes kemalangan berlaku semasa perjalanan pergi ke tempat kerja atau selepas bekerja.

Katanya, daripada jumlah itu 52 peratus kemalangan semasa pergi ke tempat kerja, manakala 36 peratus lagi semasa balik ke rumah selepas tamat waktu bekerja.

Beliau berkata, hasil kajian juga mendapati 68.8 peratus kemalangan membabitkan pekerja waktu pagi, manakala 55 peratus pula berlaku dalam lingkungan kurang lima kilometer dari tempat kerja.

Katanya, kes kemalangan maut di jalan raya di negara ini juga pada tahap membimbangkan dengan lebih 6,000 kes setiap tahun atau 18 hingga 20 orang sehari dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini.

Katanya, daripada jumlah itu 60 peratus membabitkan penunggang dan pembonceng motosikal yang kebanyakannya generasi muda.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan