Khamis, 13 Disember 2012

ISU KEPENGGUNAAN : Jerat jualan murah


Oleh :  Nor Afzan Mohamad Yusof | afzan@bharian.com.my
 
Pengguna perlu bijak rancang perbelanjaan, elak terperangkap gimik tidak menguntungkan

Promosi hujung tahun boleh dilihat di mana-mana. Perang poster beraneka rupa dan warna, pula ditampal, digantung, dipacak di mana-mana saja lokasinya, selain dimasukkan dalam peti surat dengan tujuan menarik perhatian orang ramai berbelanja dan membuat perbandingan dari segi harga dan kualiti sesuatu produk.

Peniaga berlumba-lumba memberikan potongan harga terhebat. Belian terbaik, beli satu percuma satu dan sesetengahnya diskaun sehingga 90 peratus. Itulah frasa lazim kita saksikan termasuklah ‘Jualan Harga Runtuh’ atau ‘Jualan Penghabisan Stok’ dan 'Jualan Penghujung Tahun’.

Lazimnya banyak promosi itu itu membabitkan jualan kelengkapan rumah seperti perabot, dan barangan keperluan sekolah.

Pada satu sudut, ketika promosi jualan murah itu adalah masa paling sesuai untuk membeli kerana memberi potongan menarik. Namun, jangan pula pengguna terperangkap dengan jerat jualan murah.

Bukan semua promosi ditawarkan benar-benar menguntungkan. Dalam banyak keadaan jualan murah hanyalah ‘topeng’ untuk memerangkap pengguna berbelanja lebih. Dalam keadaan lebih teruk, mungkin terbelit dengan hutang.

Tinjauan FAMILI ke sebuah pasar raya baru-baru ini, seorang jurujual mendedahkan produk jualan murah khususnya pakaian memang dihasilkan khusus untuk jualan murah, dengan menggunakan jenama asal, sesetengahnya stok lama.

“Produk jenama terkenal diskaun tidak pernah lebih daripada 20 peratus. Jika begitu keadaannya, penggunalah menjadi mangsa,” katanya.

Pengarah Komunikasi Gabungan Persatuan Pengguna (FOMCA), Mohd Yusof Abdul Rahman berkata ramai pengguna tidak arif mengenai sesuatu promosi barangan dan mudah menjadi mangsa.

Katanya, produk biasa ‘dijadikan’ sasaran potongan harga murah ialah mengenai produk keperluan harian seperti baju, kasut, peralatan sekolah dan beg tangan.

“Sekiranya kita perhatikan, produk berjenama jarang sekali dijual murah pada promosi hujung tahun. Produk berjenama biasanya dijual murah hanya pada jualan penghabisan stok. Ini kerana bagi pengguna berpendapatan tinggi mereka biasanya lebih arif dengan produk ditawarkan,” katanya dihubungi, baru-baru ini.

Tarikan harga rendah

Mohd Yusof berkata, jualan murah juga dijadikan ‘gimik’ tarikan kepada orang ramai untuk membeli, contohnya peniaga mungkin menawarkan hanya 30 peratusproduk untuk jualan murah, sedangkan selebihnya adalah produk dengan harga biasa.

Bagi sesetengah pengguna, mereka akan mudah terpedaya dan terperangkap membeli barangan yang tiada potongan harga.

Malah, ada juga rangkaian pasar raya besar mengeluarkan katalog yang menawarkan pelbagai jenis barang khususnya untuk barangan dapur, makanan, lauk-pauk dan sayur-sayuran dengan harga murah.

“Malangnya, ada kalanya gambar dan produk produk ditawarkan dalam katalog tidak sama dengan yang ditawarkan di pasar raya. Tawaran juga berbeza. Ada menawarkan belian atas belian atau berbelanja sekian banyak untuk mendapatkan cabutan bertuah dan sebagainya.

“Oleh itu, pengguna juga perlu pastikan ketika membayar di kaunter, jumlah perlu pengguna bayar adalah pada harga yang sudah diberi diskaun. Ini kerana ramai pengguna hanya perasan mengenai harga dibayar bukan harga potongan adalah ketika sudah sampai ke rumah.

“Kalau ingin menuntut kembali di pasar raya itu mungkin pengguna malas kerana banyak kerenah. Semua itu perlu pengguna ambil tahu kerana kadangkala sebagai pengguna kita tidak sedar terutama jika membeli dalam kuantiti yang banyak,” katanya.

Hak pengguna

Mengulas mengenai aspek perundangan, Mohd Yusof berkata sesebuah premis tidak boleh menawarkan potongan harga sesuka hati, sebaliknya perlu mendapat kelulusan mengadakan promosi jualan murah dengan 70 peratus daripada produk dalam premis ditawarkan diberikan potongan harga.

Satu notis akan dikeluarkan kepada peniaga dan perlu dipamerkan kepada umum. Sekiranya tidak memenuhi syarat, peniaga boleh dikenakan tindakan.

“Kalau pengguna rasa tertipu, mereka boleh membuat aduan kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK). Menerusi aduan, pihak berkenaan akan ke premis berkenaan dan mereka akan membuat perbandingan harga barangan dibeli pengguna itu untuk tempoh enam bulan sebelum pengadu membeli sesuatu produk ditawarkan sama ada harga dibeli pengadu, barangan diskaun sebaliknya,” katanya.

INFO

Elak terjerat

* Membuat senarai barangan perlu dibeli.

* Elakkan daripada membeli barangan tidak perlu.

* Pengguna perlu ‘patuh’ kepada senarai itu.

* Elakkan membeli di pasar raya besar, sebaliknya kedai biasa yang menawarkan produk khusus.

* Sekiranya ingin membeli baju sekolah, kunjungi kedai pakaian seragam bukannya pusat beli-belah untuk mengelak terjebak membeli produk lain yang memungkinkan pengguna berbelanja lebih.

* Aduan - Sebarang aduan pengguna boleh disalurkan kepada KPDNKK menerusi talian : 1-800-88-6800 atau Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional atau hubungi 03 7877 9000.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

1 ulasan: