Jumaat, 1 Februari 2013

ISU SOSIAL : 15 Orang Hilang Setiap Hari


PETALING JAYA : Sesuatu yang mengejutkan apabila purata sebanyak 15 orang didapati hilang setiap hari di Malaysia iaitu satu perempat daripadanya adalah gadis Melayu berusia antara 13 dan 17 tahun.

Berdasarkan rekod polis, 4,804 orang telah dilaporkan hilang dari Januari hingga Oktober tahun lepas dan lebih separuh daripada mereka tidak kembali ke rumah.

Pada tahun 2011, 5,961 orang hilang.

Menurut polis pengaruh rakan sebaya dan masalah keluarga penyumbang kepada faktor terbesar kes orang hilang melibatkan remaja.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Bakri Zinin berkata banyak kes orang hilang yang dilaporkan datang dalam kalangan keluarga yang berpecah sama ada bercerai atau tinggal berasingan.

"Ia adalah kesan domino, apabila remaja daripada keluarga yang bermasalah mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk lari dari rumah," katanya.

Katanya lagi, ada dalam kalangan mereka itu tercicir daripada sekolah dan sebahagian yang lain terutamanya perempuan lari dengan teman lelaki mereka.

Rekod juga menunjukkan bahawa mereka yang berusia antara 13 dan 17 tahun adalah kategori umur tertinggi kumpulan yang dilaporkan hilang dari rumah.

Remaja perempuan Melayu membentuk kumpulan terbesar iaitu sehingga 1,124 kes hilang direkodkan daripada Januari hingga Oktober pada 2012 dan jumlah itu hampir empat kali ganda kes melebihi kalangan remaja lelaki.

Selain itu Mohd Bakri berkata terdapat kes terpencil orang hilang kerana menjadi mangsa penjenayah seksual dan kes penyeludupan manusia.

"Pihak polis bekerja keras untuk mengesan mereka yang hilang.

"Ia adalah satu tugas yang sukar tetapi kita akan tetap cuba sedaya upaya untuk mencari semua yang hilang itu," katanya.

Bagaimanapun menurut beliau ahli masyarakat terutamanya keluarga perlu memainkan peranan mereka membantu polis.

"Adalah penting bahawa laporan orang hilang hendaklah dibuat secepat mungkin kerana ia akan membantu kita dalam menggerakkan sumber kita dengan cepat," katanya.

Sumber : http : //www.mstar.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan