Rabu, 24 Julai 2013

ISU PATI : Lakukan Pembersihan PATI secara menyeluruh


Oleh :  Fauziah Arof

BUKAN susah pun untuk mencari tempat berkumpulnya warga asing di negara ini terutamanya di sekitar ibu kota Kuala Lumpur dan Lembah Klang.

Semua orang pun tahu, mereka sudah lama bertapak di kawasan-kawasan tertentu. Ada tempat berniaga sendiri, berjualan di pasar-pasar borong, kedai runcit termasuk berniaga di bazar-bazar Ramadan.

Mereka pun sudah ada kawasan perkampungan sendiri. Ada beberapa buah flat yang hampir keseluruhan dipenuhi oleh warga asing. Kawasan Chow Kit, Ampang, Selayang, Sunway dan Klang adalah antara lokasinya.

Entah bagaimanalah rasanya rakyat tempatan yang terpaksa berjiran dengan warga asing. Kiri kanan, depan, belakang rumah penuh disewa oleh warga asing. Bagaimanakah agaknya anak-anak mereka membesar dalam suasana yang begitu?

Dengan kejadian pecah rumah, ragut dan samun yang meningkat di kawasan-kawasan perumahan yang didiami oleh warga asing ini, kita pun terfikir, selamat dan selesakah rakyat kita yang tinggal di kawasan-kawasan sebegini?

Maka apabila Kementerian Dalam Negeri mengumumkan akan mengadakan operasi bersepadu memburu pendatang asing tanpa izin (PATI) selepas Hari Raya Aidilfitri ini, kawasan-kawasan inilah yang patut diserbu dulu.

Memang ramai warga asing yang berniaga dan tinggal di situ, cuba periksa sama ada mereka mempunyai pasport dan dokumen perjalanan yang sah dan periksa sama permit berniaga mereka.

Selepas itu, barulah cari di pusat-pusat hiburan, rumah urut, kawasan perladangan dan perkilangan. Membanteras kemasukan PATI di negara ini harus dilakukan secara menyeluruh.

Sebabnya, kita sudah ada terlalu ramai pekerja asing yang tinggal di negara ini. Yang berdaftar sudah mencecah 1.3 juta orang, itu belum dikira yang tidak berdaftar dan yang memasuki negara ini secara haram.

Kita pun sudah banyak membazir wang dan tenaga untuk menghantar PATI ini pulang semula ke negara masing-masing. Banyak lagi perkara yang lebih berfaedah dan bermanfaat untuk rakyat tempatan boleh dilakukan dengan wang yang digunakan untuk menghantar mereka pulang.

Jadi, sudah sampai masanya, (sepatutnya dari dulu lagi dilakukan secara berterusan) pembersihan sepenuhnya harus dilakukan. Kalau kita gemar menggunakan istilah pembersihan biarlah dilakukan dengan sebersih-bersihnya dan kalau pemutihan biarlah menjadi seputih-putihnya.

Dari dulu sampai sekarang masalah sosial yang dicetuskan oleh pekerja-pekerja asing ini adalah masalah sama. Mereka ini sesuka hati membuka penempatan mereka sendiri dan mewujudkan kawasan-kawasan setinggan yang turut ada bekalan elektrik dan air. Mereka turut menguasai kawasan perniagaan tertentu. Ini sehinggakan kita yang melalui kawasan itu terasa berada di Indonesia, Myanmar atau kawasan perumahan di Afrika.

Bagi rakyat tempatan yang sudah membeli rumah di kawasan yang penuh disewa dengan warga asing, mereka ini lagilah haru. Hendak menyewa di kawasan lain, kadar sewa rumah di Kuala Lumpur dan Lembah Klang ini paling rendah pun RM700 sebulan di flat-flat yang sempit. Jadi setiap malam terpaksa tidur-tidur ayam kerana bimbang rumah mereka dipecah masuk.

Bila sudah duduk beramai-ramai mereka suka bergaduh sesama mereka atau dengan rakyat tempatan sekeliling. Bukan itu saja, mereka ini juga gemar menganggu anak isteri orang. Sudah ada beberapa kes anak dan isteri orang tempatan dilarikan bukan dekat-dekat jaraknya, dilarikan terus ke kampung halaman mereka.

Dan usaha membawa mangsa yang dilarikan pulang semula bukannya mudah. Banyak rintangan dan prosedur perlu dilalui.

Itu belum diambil kira kes-kes jenayah yang besar-besar, seperti membunuh, merogol dan merompak menggunakan senjata api.

Kita juga mesti ingat setiap pekerja asing perlu menjalani saringan dengan dikenakan pemeriksaan kesihatan untuk bekerja di sini. Jadi kemasukan secara haram mereka ke negara ini mungkin membawa penyakit. Kemungkinan PATI itu menghidap penyakit tibi, AIDS, penyakit kelamin dan sebagainya. Mereka ini boleh menyebarkan penyakit-penyakit berkenaan.

Jadi sudah sewajarnya, isu kemasukan pendatang asing di negara ini diberi perhatian khusus dan kemasukan mereka ditapis. Dan majikan yang menggajikan PATI ini jangan dibiarkan terlepas. Kenakan tindakan undang-undang sedia ada.

Sekarang pun kita sudah melihat kebanjiran warga asing di negara ini terutamanya pada hari cuti umum dan perayaan. Mereka menguasai pusat-pusat membeli-belah dan kawasan rekreasi di ibu Negara. Kalau tidak disekat kemasukan mereka dari sekarang, setahun dua lagi entah macam mana pula meriah pemandangannya!


 Sumber : http : //www.utusan.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan