Jumaat, 12 Jun 2009

MODEL EKONOMI MASA DEPAN

Sekilas Pandang Model Ekonomi Baru

AKHIR-AKHIR ini kita diberitahu yang struktur ekonomi kita kena diubah. Matlamatnya supaya pekerja akan mendapat pendapatan yang lebih tinggi melalui usaha-usaha yang lebih inovatif dan kreatif.

Pada suatu masa dulu, pendapatan pekerja kita sama dengan Singapura, Korea Selatan dan Taiwan. Tapi kini mereka telah jauh meninggalkan kita.

Apakah pada suatu masa, kita perlu memikirkan ada baiknya negara memiliki gaji pekerja terendah kerana ini dapat menarik pelabur asing yang mencari tempat pelaburan dengan kos pengurusannya lebih murah daripada negara asal mereka.

Apabila negara-negara seperti China, Vietnam dan India muncul dengan beberapa reformasi ekonomi negara masing-masing, tenaga pekerja di negara-negara tersebut jauh lebih rendah daripada kita. Ini membuatkan tumpuan pelabur asing mengalihkan tumpuan pelaburan mereka kepada negara-negara tersebut.

Bagi negara seperti Singapura dan Hong Kong, mereka telah berjaya meningkatkan tahap pengeluaran ke tahap yang lebih tinggi dirantai penilaian. Iaitu daripada yang berintensifkan tenaga pekerja kepada yang berintensifkan modal.

Bagaimanapun negara-negara ini masih bergantung kepada eksport barangan seperti negara kita. Apabila negara-negara yang mengimport barangan kita seperti Amerika Syarikat, Jepun dan Eropah mengalami kemelesetan, eksport kita pun jatuh. Kita seterusnya mengalami penurunan Keluaran Dalaman Negara Kasar (KDNK) yang negatif 6.2 peratus untuk suku pertama 2009.

Oleh itu sesuatu perlu dilakukan dan inilah yang menyebabkan pemikiran ke arah model ekonomi baru. Apa sebenarnya komponen-komponen kepada model ekonomi baru ini? Kita belum tahu lagi kerana ia masih lagi digubal.

Sesuatu yang agak drastik dan radikal juga perlu dilakukan sekiranya kita ingin melonjakkan pendapatan tenaga pekerja kita pada masa akan datang. Kita difahamkan model ini akan dihuraikan dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (2011-2015).

Sementara itu elok rasanya kita lihat apakah arah aliran dunia masa akan datang. Apakah benda-benda yang bakal mencorakkan dunia masa akan datang? Kita bukan bercakap 50 tahun lagi tetapi dalam masa 10 ke 20 tahun saja.

Dr. James Canton, Pengerusi dan Ketua Eksekutif, Institute of Global Futures memberikan arah aliran berikut:

Pertama ialah bagaimana bentuk tenaga masa depan. Ini melibatkan krisis tenaga, masa depan selepas minyak, dan juga pilihan selain minyak seperti hidrogen. Peranan kritikal tenaga akan mencorakkan setiap aspek kehidupan kita dalam abad ke-21 ini.

Kedua, ekonomi berinovasi. Transformasi ekonomi global berdasarkan pertemuan dagangan bebas, teknologi, demokrasi, memacu tugas baru, pasaran baru, globalisasi, keamanan dan keselamatan. Empat alat yang berkuasa bagi ekonomi berinovasi ialah Nano-Bio-IT-Neuro.

Ketiga, tenaga kerja seterusnya. Bentuk tenaga kerja masa depan akan berubah. Akan terdapat pelbagai jenis budaya dan untuk berdaya saing mesti menerima inovasi.

Keempat, perubatan untuk kehidupan yang panjang. Kuasa-kuasa utama yang bakal mengubah perubatan seperti nanotek, neurotek dan genomik untuk kehidupan yang lebih sihat dan lebih lama.

Kelima, sains ganjil. Sains masa depan akan mengubah setiap aspek kehidupan, budaya dan ekonomi kita seperti nanobiologi dan pelbagai alam semesta.

Keenam, keselamatan masa depan. Ancaman utama kepada kehidupan dan nyawa kita beralih daripada jenayah kepada pengganas hingga kepada pengawalan minda. Apakah bentuk landskap risiko abad ke-21?

Ketujuh, masa depan globalisasi: budaya dalam pertembungan. Keadaan terbaru perdagangan dunia dan persaingan, kebangkitan China dan India, perbalahan budaya dan nilai serta perebutan ideologi masa depan.

Kelapan, perubahan iklim masa depan. Bagaimana persekitaran akan berubah dan bagaimana kita perlu bersedia menghadapi kepanasan global, pencemaran udara dan ancaman kepada kesihatan (misalnya pandemik H1N1).

Kesembilan, masa depan individu. Berdepan dengan ancaman teknologi, kerajaan dan ideologi dalam bergelutan untuk menegakkan hak manusia, kebebasan individu di abad ke-21.

Kesepuluh, masa depan China dan Amerika Syarikat. Masa depan dua kuasa besar ini daripada kapitalisme kepada demokrasi, daripada inovasi kepada keselamatan bakal membentuk dunia masa depan. Terima atau tidak, inilah hakikat.

Untuk mewujudkan ekonomi berinovasi, empat kuasa penggeraknya ialah nanoteknologi, bioteknologi, teknologi maklumat dan rangkaian dan neuroteknologi. Nanoteknologi ialah manipulasi benda dikadar skala atomik menghasilkan ubat-ubat baru, tenaga, barang-barang dan mesin.

Bioteknologi pula membabitkan usaha merungkai asid deoksiribonukleik (DNA), sains kehidupan dan impak genomik ke atas penjagaan kesihatan, penyambungan kehidupan dan perubatan.

Teknologi maklumat dan rangkaian. Impak pengiraan, cip mikro dan internet kepada kerjaya, komunikasi, pekerjaan, kreativiti dan hiburan.

Neuroteknologi ialah penggunaan peralatan, ubat-ubatan dan bahan-bahan untuk memulih, mengurus dan meningkatkan prestasi dan fungsi mental.

Di manakah kedudukan kita dalam bidang-bidang ini? Kebanyakan syarikat kita segan untuk melaburkan wang dalam penyelidikan dan pembangunan iaitu kunci kepada teknologi masa depan.

Untuk mencapai hasrat anjakan ini tentu sekali kita bergantung kepada tenaga pekerja kita. Apakah corak persediaan di sekolah-sekolah dan di institusi pengajian tinggi buat pelajar-pelajar dan tenaga pekerja untuk dunia masa depan? Apakah sistem pendidikan kita mampu menampung kehendak ekonomi masa depan ini?

Apakah perubahan-perubahan kepada kurikulum sekolah rendah, menengah dan universiti yang selaras dengan kehendak pasaran dan dunia masa depan? Bagaimana pula tentang mereka yang menjadi guru, pensyarah dan profesor-profesor yang bakal mendidik tenaga pekerja, baik di peringkat vokasional sekali pun? Latihan jenis apa yang perlu diberikan kepada mereka yang mendidik dan melatih?

Kita mengakui aset utama sesebuah negara ialah penduduknya. Itulah sebabnya negara yang tidak mempunyai sumber alam seperti Jepun dan negara-negara Eropah mampu berdaya saing di tahap tertinggi kerana sumber manusianya. Pendidikanlah menjadi kunci kepada kejayaan mereka.

Untuk membentuk suatu model ekonomi baru mungkin tidak sesukar pelaksanaannya.

DATO' SALLEH MAJID ialah bekas Presiden Bursa Saham Kuala Lumpur (kini Bursa Malaysia)

Sumber : http://www.utusan.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan