Jumaat, 9 Mac 2012

ISU PENDIDIKAN : Nafas baru bagi tingkatan enam


Oleh RADHUAN HUSSAIN
utusanterengganu@utusan.com.my


KUALA TERENGGANU 8 Mac – Pentaksiran baharu Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dengan pendekatan sistem modular yang bakal dilaksanakan tahun ini mampu menarik lebih ramai pelajar memasuki tingkatan enam.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, selama ini, ramai pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) memilih untuk ke kolej matrikulasi serta kolej-kolej swasta untuk menyambung pengajian mereka.

Beliau memberitahu selama ini ramai yang terus memasuki kolej-kolej seumpama itu yang lazimnya menawarkan pelbagai bentuk pinjaman selain biasiswa serta kemudahan pembelajaran seperti komputer riba.

Jelasnya, sistem modular yang akan dilaksanakan menyediakan peperiksaan pada setiap penggal berbanding hanya satu peperiksaan pada penggal akhir sekarang. Ini akan membantu meringankan beban pelajar.

“Ia memberi lebih banyak kelebihan kepada pelajar tingkatan enam termasuk membantu mereka mengulang semula subjek yang diambil pada peperiksaan sebelumnya.

“Kita harap lebih ramai pelajar memasuki tingkatan enam mulai tahun ini berikutan pelaksanaan sistem pentaksiran baharu STPM ini.

“Bagi tujuan itu, kita akan jemput wakil CA (Cambridge Assessment) bagi memantau pelaksanaan sistem baharu ini untuk mengekalkan standard antarabangsa,” katanya.

Beliau menyatakan perkara itu kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agung Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) kali ke-6 Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Tok Jiring dan majlis Anugerah Kecemerlangan Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2011 di sekolah itu di sini hari ini.

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Ahmad Razif Abd. Rahman; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tepoh, Muhamad Ramli Nuh; Timbalan Pengarah Pelajaran negeri, Hashim Mohd. Din dan Pengetua SMKA Tok Jiring, Engku Mariah Syed Ahmad Al-Idrus.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan