Isnin, 19 Mac 2012

ISU SOSIAL : Fobia orang terkenal


Oleh Rohaniza Idris
roha@bharian.com.my


Ramai tokoh ternama, selebriti fobia perkara remeh yang sukar difahami ramai

FOBIA berasal daripada perkataan Greek yang bermaksud ketakutan, kecemasan dan kebimbangan. Manakala Kamus Dewan menafsirkan fobia sebagai ketakutan kepada sesuatu.

Ada juga yang menafsirkan fobia kepada ketakutan yang tidak munasabah terhadap objek tertentu, aktiviti atau situasi. Individu yang mengalami fobia biasanya menghadapi rasa negeri kepada sesuatu objek atau situasi. Tetapi mereka tidak menghadapi ketakutan apabila mereka menjauhkan diri daripada objek berkenaan.


Fobia dikatakan boleh menghambat kehidupan orang yang menghadapinya, Peasaan takut seseorang pengidap perasaan itu sangat sulit untuk dimengerti oleh orang lain.

Serangan fobia bergantung kepada keadaan atau situasi. Antara tanda-tandanya adalah pernafasan menjadi cepat; keregangan otot dan berpeluh; ketakutan terhadap objek, aktiviti dan situasi tertentu; serangan yang berulang-ulang dan tekanan selepas berlakunya sesuatu perkara yang menyebabkan trauma seperti dirogol, pembunuhan, trauma bom, terperangkap dalam lif dan sebagainya.

Dalam keadaan normal setiap orang memiliki kemampuan mengendalikan rasa takut. Namun, bagi pengidap fobia terutama apabila dikejutkan dengan subjek fobia mereka, boleh menyebabkan berlakunya kejutan melampau di mana mental menjadi terkunci. Ini disebabkan ketidakmampuan mereka mengendalikan perasaan takut itu.

Fobia juga dikaitkan dengan pengalaman ngeri masa lalu yang dialami penghidap. Ini terus menjadi ketakutan kepada mereka apabila berada dalam situasi berkenaan atau ternampak objek yang mereka takut itu.

Contohnya, ketika kecil seseorang itu pernah tercekik ketika makan ikan yang memiliki banyak tulang, kemungkinan sehingga dewasa seseorang takut makan ikan bertulang banyak.

Berikut disenaraikan tokoh dunia dan selebriti yang tidak terlepas mengalami fobia yang mungkin pada fikiran kita, tidak masuk akal atau sangat melucukan:

George Washington
Taphephobia (takut ditanam hidup-hidup)


Presiden Pertama Amerika Syarikat (AS) George Washington sangat terkenal sebagai negarawan sejati kerana mengarahkan banyak pertempuran antara AS dengan British ketika mahu membebaskan negara itu daripada kuasa Inggeris.

Washington juga dikenali sebagai pemimpin berani dan sanggup membahayakan nyawanya untuk menyelamatkan orang lain. Namun, hakikatnya Washington adalah seorang yang mengidap fobia Taphephobia iaitu takut ditanam hidup-hidup.

Ada pendapat menyatakan Washington sebenarnya takut kepada kawasan perkuburan. Dilaporkan Washington pernah memberitahu pembantunya supaya jasad beliau dikebumikan dua hari selepas kematiannya, kerana beliau tidak mahu ‘terjaga’ dan mendapati dirinya tertanam dalam bumi.

Aneh dan pelik bunyinya. Namun apa yang dialami Washington memang menjadi satu fobia pada zaman itu, ramai golongan ternama dan bangsawan takut mereka ‘tersedar’ dari mati.

Woody Allen
Panophobia (ketakutan pada benda melimpah)


Terkenal sebagai pembikin filem yang pelik dan aneh, realitinya Allen memang seorang yang sebegitu. Banyak benda yang menyebabkan Allen fobia. Selain ketakutan atau fobia yang biasa kita dengar seperti takut pada serangga, ruang sempit dan ketinggian, Allen juga mempunyai banyak ketakutan yang tidak normal atau masuk akal.

Antara ketakutannya adalah fobia pada warna terang, lif, anjing dan mentega kacang melekat pada lelangit mulutnya. Allen pernah buat pengakuan bahawa beliau sangat neurotik seperti takut naik lif, tidak melalui kawasan terowong, hanya mandi dalam bilik air yang mana longkang airnya berada di sudut tepi bukannya di tengah-tengah.

Malah, untuk makan pisang pun beliau potong kecil dan makan bersama bijirin kerana takut tercekik. Memang pelik Allen ini, tapi peliknya itu menjadikan filemnya mendapat sambutan hangat dan dinantikan penggemar filem.

Richard Nixon
Nosocomephobia (takut hospital)


Presiden ke-34 AS ini memang terkenal kerana peranannya dalam menyelesaikan skandal Watergate. Namun, di satu sudut lain, beliau adalah seorang yang fobia kepada hospital. Beliau percaya jika dia pergi ke hospital, maka dia tidak akan mati di sana.

Pada tahun 1974, beliau mengalami masalah darah beku di kepala dan membantah dibawa ke hospital bagi mendapatkan rawatan. Namun, doktor memberitahu bahawa jika tidak pergi, dirinya akan mati. Ini menyebabkan Nixon akur dan menerima rawatan di hospital.

Fobia hospital ini biasa kita dengar di kalangan rakyat biasa atau warga tua, agak pelik bunyinya ia berlaku kepada pemimpin dunia seperti Nixon.

Alfred Hitchcock
Ovophobia (takut telur)


Sangat lucu apabila mendengar pengarah terkenal Hollywood seperti Alfred Hitchcock, takut melampau kepada telur. Beliau mendakwa tidak pernah makan telur seumur hidup hingga mereka di sekelilingnya akur dengan fobianya itu.

Namun, tidak dinyatakan sebab mengapa beliau takut dengan telur. Cuma beliau rasa ngeri melihat cecair putih dan kuning keluar daripada cengkerang telur. Pada Hitchcock, telur sangat menjijikkan. Memang sungguh pelik dan melucukan.

Sigmund Freud
Fobia senjata dan paku pakis


Dikenali sebagai pakar psikologi dan neurologi yang mengasaskan sekolah psikiatri dan psikoanalis, malah mencipta banyak teori berkaitan perlakuan manusia termasuk perasan takut melampau atau fobia.

Namun, Freud juga mempunyai fobia iaitu takut pada senjata dan tumbuhan paku-pakis. Beliau sering mengatakan bahawa takut senjata adalah satu tanda kematangan seksual dan emosi selain individu yang mengalami masalah terencat.

Fobia pada senjata ini mungkin ketakutan biasa yang dialami banyak orang. Namun, sukar dijangkau pemikiran kita, orang yang digelar bapa psikologi ini juga takut kepada objek berkenaan.

Bagi fobia paku pakis, ia bagaimanapun tidak dinyatakan dengan jelas puncanya. Namun, ia ada kaitan dengan pengalaman Freud ketika kecil, beliau mungkin mempunyai pengalaman traumatik dengan paku-pakis. Orang yang mengenali Freud mendedahkan, rasa takutnya pada paku pakis lebih kepada takut untuk makan sayur paku itu saja.

Oprah Winfrey
Takut Mengunyah Gula-gula Getah


Sebut saja nama Oprah, semua orang tahu siapa personaliti ini - ratu rancangan bual bicara televisyen terkemuka di dunia. Namun, di satu sudut lain, di sebalik kemasyhuran, Oprah takut pada gula-gula getah.

Semulanya bermula pada zaman kanak-kanaknya iatu ketika neneknya sering melonggokkan gula-gula getah dalam almari. Sejak itu, Oprah memang takut melihat gula-gula getah malah beliau pernah melemparkan pinggan yang diisi dengan manisan berkenaan.

Petugas di studio tempat rancangan bual bicara dirakamkan, mengharamkan gula-gula getah dibawa masuk. Apa yang menghairankan, kakitangan dan penonton studio lazimnya bekerjasama dan akur dengan arahan itu. Siapa sangka bahawa wanita seperti Oprah akan takut sesuatu yang sangat remeh dan kecil seperti gula-gula getah?

Natalie Wood
Hidrofobia (Takut Air)


Beliau adalah pelakon terkenal filem 34 Street dan West Side Story, sangat takut kepada air lebih-lebih lagi jika berada dalam air. Tidak diketahui bagaimana fobia itu bermula, tetapi ada yang menyatakan Natalie jadi begitu selepas ditipu ibunya pada penggambaran satu babak yang memaksa beliau berdiri di atas jambatan.

Jambatan itu sebenarnya memang dibiarkan reput tanpa pengetahuan Natalie bagi membolehkan pelakon itu terjatuh ke dalam air. Kejadian berlaku pada awal pembabitan Natalie sebagai pelakon.

Fobia itu menyebabkan Natalie seumur hidup takut berada dalam air. Ironinya, beliau meninggal dunia selepas terjatuh dari kapal layar.

Billy Bob Thornton
Panophobia - (takut akan segalanya)


Beliau seorang pelakon, pengarah, pemuzik dan penulis terkenal di Hollywood. Malah pernah menjadi suami kepada Angelina Jolie, Thornton sama seperti Woody Allen takut pada banyak benda.

Paling menyerlah, Thornton mengalami chromophobia atau takut kepada warna-warna terang. Paling melucukan dan mungkin aneh bunyinya, beliau takut dengan perabot antik. Beliau sanggup menukar hotel jika mendapati biliknya dipenuhi perabot antik.

Thornton berkata, beliau pernah berkunjung ke restoran yang dipenuhi perabot antik dan situasi itu menyebabkan beliau tidak mampu makan, minum atau bernafas dengan baik. Satu lagi yang melucukan, Thornton takut pada badut yang digelar coulrophobia. Ketakutan kepada badut ini juga dialami pelakon Johnny Depp.

Nikola Tesla
Fobia Kuman dan Barang Kemas


Nikola Tesla adalah pencipta terkenal, dengan karya berkaitan elektromagnet dan elektrik. Beliau adalah seorang germaphobe iaitu fobia menyentuh orang kerana khuatir dijangkiti kuman.

Tesla kerap kali membasuh tangan dan mengelak untuk bersalam dengan orang ramai. Tesla juga mengalami germaphobia iaitu takut kepada barang perhiasan, terutama anting-anting yang mengandungi mutiara. Tidak diketahui sebab fobianya itu.

Tesla juga selalu melakukan sesuatu perkara sebanyak tiga kali. Malah beliau mahukan bilik hotel yang mempunyai tiga bahagian.

Napoleon Bonaparte
Ailurophobia (Takut Kucing)


Nama besar Napoleon Bonaparte, memang dikenali sesiapa saja. Beliau seorang pemimpin ketenteraan dan ahli politik terkemuka Perancis. Malah musuhnya sangat gerun kepadanya.

Namun, di sisi lain, Napoleon sebenarnya fobia pada kucing. Tidak diketahui mengapa beliau sangat takut pada haiwan comel kesayangan ramai itu. Apa yang diketahui muka Napoleon bertukar menjadi pucat jika melihat kucing melintas di depannya.

Ketakutan pada kucing ini bukan saja berlaku pada Napoleon! Banyak tokoh lain yang cuba untuk memerintah dunia turut takut kucing, termasuk Hitler, Mussolini dan Julius Caesar. Rasanya kucing dan diktator tiada keserasian.

Madonna
Brontophobia (takut pada kilat dan guruh)


Dikenali ramai sebagai ikon muzik yang berani mendedahkan tubuh badannya selain pelbagai kontroversi yang melilit kehidupannya. Dianggap penyanyi yang berani dan agresif terutama dalam kerjayanya, namun ramai yang tidak tahu penyanyi yang juga ibu kepada dua anak dan dua anak angkat ini nampak seperti ‘superwomen’ jika berhadapan berpuluh ribu penonton di stadium. Sebenarnya, Madonna sangat takut pada kilat dan bunyi guruh.

NOTA HUJUNG :

10 fobia

BERIKUT adalah 10 fobia yang paling lazim dihadapi kebanyakan orang yang akhirnya membawa kepada gejala seperti pening, mual, berpeluh dan sesak nafas.

Dalam sesetengah kes, gejala ini memuncak ke serangan panik besar-besaran. Fobia berkenaan biasanya membabitkan alam sekitar, haiwan, atau situasi tertentu.

1. Arachnophobia:
Takut labah-labah.
Fobia ini biasanya berlaku di kalangan wanita lebih daripada lelaki.

2. Ophidiophobia:
Takut ular.
Sering dikaitkan dengan punca evolusi, pengalaman peribadi atau pengaruh budaya.

3. Acrophobia:
Takut ketinggian.
Kebimbangan ini boleh membawa kepada serangan kebimbangan dan mengelakkan berada di tempat yang tinggi.

4. Agoraphobia:
Takut situasi yang mana mereka merasakan sukar untuk melarikan diri.
Ini termasuk kawasan sesak, kawasan lapang atau situasi yang mungkin boleh mencetuskan panik - berebut naik bas atau membeli tiket. Mereka yang mengalami fobia ini selalunya akan mengelak diri dari kawasan sedemikian dan kadang kala lebih suka tidak duduk di rumah. Kira-kira satu pertiga mereka yang mengalami gangguan panik adalah agoraphobia.

5. Cynophobia:
Takut anjing.
Fobia ini sering dikaitkan dengan pengalaman peribadi tertentu seperti digigit oleh anjing ketika kanak-kanak.

6. Astraphobia:
Takut guruh dan pencerah.
Juga dikenali Brontophobia, Tonitrophobia atau Ceraunophobia.

7. Trypanophobia:
Takut suntikan.
Seperti kebanyakan lain, fobia jenis ini menyebabkan mereka yang mengalaminya mengelak diri mengunjungi hospital atau klinik walaupun sakit dan memerlukan rawatan.

8. Fobia sosial
Takut situasi sosial.
Dalam banyak kes, fobia ini boleh menjadi begitu serius bahawa orang mengelak peristiwa, tempat, dan orang-orang yang mungkin mencetuskan serangan kebimbangan.

9. Pteromerhanophobia:
Takut terbang.
Kebiasaannya mereka yang fobia ini akan diberi terapi pendedahan di mana mereka secara beransur-ansur dan progresif didedahkan dengan situasi penerbangan.

10. Mysophobia:
Takut kuman atau kotoran.
Mungkin berkaitan dengan gangguan obsesif-kompulsif. Juga dikaitkan dengan masalah mental dan sering mengelak diri daripada bersentuhan dengan orang lain

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan