Ahad, 18 November 2012

ISU KENEGARAAN : Pakar Malaysia digesa kembali sumbang kepakaran di tanah air


GOLD COAST - Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menjemput diaspora pakar Malaysia di luar negara untuk kembali ke tanah air untuk membantu melonjakkan kemajuan negara melalui sumbangan kepakaran mereka.

Dengan dianggarkan diaspora Malaysia di luar negara kini berjumlah 1.2 juta dengan Australia antara negara yang teramai dihuni, beliau berkata kepakaran dan kemahiran mereka boleh digembleng untuk kepentingan negara.

Golongan pakar Malaysia di seberang laut kini tidak terhad dalam bidang perubatan, perakaunan dan undang-undang seperti dahulu kerana diaspora Malaysia juga terlibat dalam bidang-bidang lain seperti pengkhususan sains dan menjadi penyelidik di universiti, katanya.

"Sektor pekerjaan kita memerlukan lebih pakar. Negara memerlukan anda pulang,  negara memerlukan kepakaran anda," katanya pada majlis jamuan makan malam bersama penuntut dan rakyat Malaysia di Queensland di sini Sabtu  malam.

Pada Khamis, Muhyiddin melancarkan Rangkaian Perantau Saintifik Malaysia (MSDN) di sini yang akan bertindak sebagai platform menghubungkan saintis Malaysia di seluruh dunia dan mempromosi penyelidikan mereka dalam bidang kepakaran masing-masing untuk kebaikan negara.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata rancangan dan program transformasi yang dilaksanakan kerajaan membuka ruang yang luas untuk pakar Malaysia untuk kembali serta menyumbang khidmat kepakaran  mereka.

Beliau berkata jika dahulu mungkin pakar atau penyelidik Malaysia di luar negara akan bertanya sama ada mereka mempunyai prospek sekiranya pulang namun kini mereka tidak perlu khuatir kerana peluang itu semakin terbuka.

"Dengan program transformasi yang berlaku dalam negara, ruang itu pasti lebih  terbuka," katanya.

Muhyiddin menasihatkan diaspora pakar Malaysia agar memanfaatkan peluang ketika  berada di luar negara dengan memberikan sepenuh perhatian dalam bidang yang diceburi dan menimba pengalaman berguna di negara berkenaan agar kepakaran itu dapat digunakan untuk menyumbang dalam pengurusan negara.

Beliau berkata rakyat Malaysia yang berminat untuk kembali menyumbang kepakaran di tanah air boleh berhubung dengan Talent Corporation Malaysia Bhd (TalentCorp), badan yang bertindak sebagai pemudahcara untuk menguruskan kedatangan bakat-bakat.

Sumber : Bernama

Nota hujung :


Diaspora bermaksud penyebaran ke merata-rata tem­pat, seperti orang yang pada asalnya tergolong dalam budaya yang sama, warga sebuah negara yang sama dan sebagainya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan