Ahad, 14 Julai 2013

ISU AGAMA : Tarbiah ruhiyah bina individu baik


Oleh :  Dr Burhanuddin Jalal

Jiwa raga gersang tidak mampu laksana amanah diberi

Aspek pendidikan spiritual atau tarbiah ruhiyah penting dalam usaha mendidik atau membina individu yang baik. Perlu diyakini seseorang Muslim yang baik, pasti mempunyai jiwa, semangat, keyakinan dan benar-benar memahami tanggungjawab yang diamanahkan kepadanya.

Jika semua ciri itu ada dalam dirinya, sudah pasti individu berkenaan memahami tugas dan peranannya sebagai hamba Allah SWT.

Namun, jika jiwanya gersang, resah gelisah dan tidak mempunyai matlamat yang jelas, walaupun ia mempunyai kemahiran serta ilmu mencukupi, seseorang itu mungkin tidak mampu melaksanakan amanah diberi.

Manusia terdiri daripada jiwa (kerohanian) dan raga (sifat luaran). Sesungguhnya jiwa adalah asas kekuatan diri seseorang dan ia bersifat kekal, manakala raga atau sifat luaran itu tidak kekal, boleh berubah malah boleh hilang.

Justeru, menjadi satu kesilapan jika pendidikan ditumpukan kepada pendidikan luaran semata-mata dan tidak mendidik sifat dalaman atau kerohanian.

Muhammad Qutb dalam bukunya, Manhaj at-Tarbiyah menyebut, Islam menitikberatkan perhatian khusus terhadap dimensi roh (jiwa) yang juga titik asas manusia kerana roh adalah penghubung antara manusia dengan Allah SWT dan roh juga potensi manusia paling besar.

Oleh itu, berjuang di jalan Allah SWT dalam pelbagai bidang kerjaya bagi mempertahankan agama, bangsa, negara jika terkorban, boleh dikategorikan sebagai mati syahid, salah satu contoh bagi individu Muslim untuk menemui Tuhannya dengan cara yang terbaik.

Firman Allah SWT: “Dan jangan sekali-kali Engkau menyangka orang yang terbunuh (yang gugur syahid) pada jalan Allah itu mati, (Mereka tidak mati) bahkan mereka adalah hidup (secara istimewa) di sisi Tuhan mereka dengan mendapat rezeki, (dan juga) mereka bersukacita dengan kurniaan Allah (balasan mati syahid) yang telah dilimpahkan kepada mereka, dan mereka bergembira dengan berita baik mengenai (saudara-saudaranya) orang (Islam yang sedang berjuang), yang masih tinggal di belakang, yang belum (mati dan belum) sampai kepada mereka, (Iaitu) bahawa tidak ada kebimbangan (dari berlakunya kejadian yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita.” (Surah al-Baqarah, ayat 169-170)

Khalid Ahmad Syantut dalam bukunya Tarbiah Islamiah, menggariskan pendekatan yang mampu membina masyarakat dari sudut pendidikan spiritual (mempunyai hubungan akrab dengan Penciptanya) sekali gus menjadi seorang yang tekun beribadat.

Pendekatan itu berkaitan dengan ketekunan mereka melaksanakan ibadat seperti  solat, puasa, zakat dan haji. Solat adalah hubungan hamba dengan Tuhannya. Orang yang mengerjakan solat dengan khusyuk, rohnya akan berhubung dengan Penciptanya.

Sahabat Rasulullah SAW ketika menunaikan solat mereka lupa terhadap keadaan diri dan sekeliling kerana roh lebih berpengaruh daripada aspek fizikal. Malah, ada yang tidak terasa sakit ketika mencabut panah daripada badannya disebabkan khusyuk menunaikan solat.

Puasa menggilap roh serta menguatkannya untuk mengalahkan godaan syaitan dan iblis yang sentiasa menggoda manusia melalui nafsu makan, minum, syahwat serta amal perbuatan lain.

Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya syaitan itu mengalir dalam diri anak Adam melalui urat nadinya, maka sempitkanlah jalannya dengan rasa lapar.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Ibnu Taimiyah dalam kitab al-Fatawa menyatakan, jiwa dan harta seseorang yang bersedekah itu akan bersih, yakni suci dan baik. Perkembangan dan kesucian itu pula tidak terletak pada harta semata-mata tetapi ia akan meresap ke dalam jiwa orang yang mengeluarkan zakat.

Firman Allah SWT: “Ambillah (sebahagian) daripada harta mereka menjadi sedekah (zakat), supaya dengannya Engkau membersihkan mereka (daripada dosa) dan menyucikan mereka (daripada  akhlak yang buruk); dan doakanlah untuk mereka, kerana sesungguhnya doamu itu menjadi ketenteraman bagi mereka. Dan (ingatlah) Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.”

Ibadah haji akan mengukuhkan hubungan hamba dengan Allah SWT kerana manusia meninggalkan urusan dunia demi memenuhi panggilan dan seruan Allah. Sesungguhnya amat penting bagi setiap individu muslim mendekatkan diri kepada Allah dengan melaksanakan kewajipan agama.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan