Selasa, 8 Mei 2012

ISU SOSIAL : Cuepacs desak kerajaan umum segera ahli suruhanjaya gaji


PUTRAJAYA - Cuepacs berharap agar suruhanjaya khas bagi mengkaji secara komprehensif dan holistik perkhidmatan awam negara - yang diumumkan oleh Perdana Menteri Mac lalu, dapat ditubuhkan dalam bulan ini.

Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, sehingga kini kerajaan masih belum mengumumkan senarai anggota suruhanjaya itu dan pihaknya menerima pelbagai pertanyaan daripada anggota gabungan mengenainya.

"Harapnya dalam tempoh terdekat ini, sebelum bulan sambutan Hari Pekerja ini berlalu, mohon jasa baik kerajaan agar dapat umumkan senarai nama anggota suruhanjaya itu," katanya dalam sidang media di pejabat Kepertama, Universiti Putra Malaysia di sini.

Dipetik Bernama, beliau berkata, kebanyakan anggota gabungan yang membuat pertanyaan adalah daripada kalangan 23 kesatuan sekerja.

Penubuhan suruhanjaya itu diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada perjumpaan khas penjawat awam di Putrajaya pada 8 Mac lepas dan semasa acara itu Najib turut mengumumkan pembatalan Sistem Saraan Baru perkhidmatan Awam (SBPA) dan pelaksanaan semula Skim Saraan Malaysia (SSM) yang ditambah baik, termasuk pelarasan gaji antara tujuh hingga 13 peratus.

Omar berkata, beliau difahamkan suruhanjaya itu nanti akan mencadangkan penampilan sistem gaji bagi menyelesaikan pelbagai isu yang dibangkitkan seperti gaji maksimum, kekananan pegawai, kenaikan pangkat, dan sebagainya.

Sumber : http : //www.sinarharian.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan