GEORGETOWN - Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa pengguna agar turut serta dalam usaha menamatkan pembaziran dan pembuangan sisa makanan bagi mengurangkan kehilangan sumber, kata Presidennya S.M Mohamad Idris.
Beliau berkata gesaan itu sempena
kempen Hari Alam Sekitar Sedunia 2013 bertema 'Think.Eat.Save' yang menentang
pembaziran dan pembuangan makanan bagi mengurangkan kehilangan sumber.
Katanya, sudah tiba masa untuk
memerangi sikap negatif itu kerana mengikut kajian Pertubuhan Makanan dan
Pertanian Bangsa-Bangsa Bersatu (FAOUN) sebanyak 1.3 bilion tan sisa makanan
terhasil setiap tahun.
"Daripada kajian
CAP,kebanyakan restoran di Pulau Pinang membuang antara lima hingga 10 peratus
makanan yang tidak dihabiskan setiap hari, dan membuang 10 peratus sisa makanan
yang dipesan oleh pelannggan yang tidak berjaya dihabiskan," katanya
kepada pemberita di sini hari ini.
S.M.Mohamad berkata berdasarkan
unjuran Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Malaysia dijangka menjana 31,500
tan sisa pepejal setiap hari dan daripada jumlah itu, 45 peratus atau 14,000
tan adalah makanan, menjadikan kira-kira lima juta tan sisa makanan bakal
dilupus dalam tahun 2020.
"Oleh itu, berdasarkan
statistik yang diberi, sekarang adalah masa yang sesuai untuk kita melancarkan
'perang' terhadap pembaziran makanan kerana ia adalah salah satu cara paling
mudah untuk mengelakkan sumber asli kita daripada habis untuk pengeluaran
makanan," katanya. - Bernama
Tiada ulasan:
Catat Ulasan